Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Οικονομική είδηση

( μειώθηκε κατά 10% ο τζίρος των εμπόρων της καλαμαριάς :: 5/1/2006 18:02:11) 

Σταθερά πτωτική πορεία ακολουθεί τα τελευταία τρία χρόνια ο τζίρος των καταστημάτων της Καλαμαριάς.

ΑΙΧΜΕΣ

• Το Βησιγοτθικό Βασίλειο

Μειώθηκε κατά 10% ο τζίρος των εμπόρων της Καλαμαριάς

Γιατί όχι στις κάμερες

Οι Βησιγότθοι, αφού κατέλαβαν τη Ρώμη το 410 με επικεφαλής τον Αλάριχο, μετακινήθηκαν στη Νότια Γαλατία και αργότερα στην Ισπανία, όπου ανέπτυξαν αξιόλογο πολιτισμό.

Μεγάλο μερίδιο των καταναλωτών αποσπά το εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmoς, εξοβελίζοντας τα μικρά καταστήματα

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΞΙΝΟΣ

Το βασίλειο αυτό, εξασθενημένο από εσωτερικές έριδες, υπέκυψε τελικά στους Μουσουλμάνους του Μαρόκου το 711.

Τον τζίρο τους να διολισθαίνει κατά 10% είδαν κατά τη διάρκεια του 2005 οι έμποροι της Καλαμαριάς.

Το ζήτημα της τηλεοπτικής κάλυψης των δικών και ιδίως της δίκης της 17Ν είναι θέμα που απασχολεί έντονα τους τελευταίους μήνες την κοινή γνώμη και έχει αναλυθεί διεξοδικά από επικριτές ή μη.

Ακόμη και κατά την περίοδο των γιορτών, που την περίμεναν ως μάννα εξ ουρανού, η συρρίκνωση των πωλήσεων κινήθηκε σε ποσοστά αντίστοιχα με αυτά του έτους.

Η προσωπική μου θέση, που έχει εκφραστεί και στα Διοικητικά Συμβούλια του Συλλόγου, παραμένει σταθερά υπέρ της τήρησης του σχετικού νόμου που ουσιαστικά απαγορεύει την παρουσία τηλεοπτικής κάμερας στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Την ίδια ώρα, το ρητό «το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό» φαίνεται να επαληθεύεται στην περίπτωση της Καλαμαριάς, καθώς το εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmoς, το νέο απόκτημα της Θεσσαλονίκης, αποσπά μεγάλο μερίδιο των καταναλωτών, εξοβελίζοντας τα μικρά καταστήματα. Ο ίδιος νόμος ορίζει ότι το δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει την τηλεοπτική μετάδοση της δίκης για λόγους δημοσίου συμφέροντος και υπό την προϋπόθεση ότι συμφωνούν όλοι οι διάδικοι. Η αγορά της Καλαμαριάς, λόγω της απόστασης αναπνοής που την χωρίζει από το Mediterranean Cosmos, έχει δεχτεί το σημαντικότερο πλήγμα έναντι άλλων περιφερειακών αγορών. Χθες στη δίκη της 17Ν καταγράφηκαν ήδη από την πλευρά των συνηγόρων πολιτικής αγωγής διαφωνίες σχετικά με το ενδεχόμενο να επιτραπεί η είσοδος των τηλεοπτικών συνεργείων στη δικαστική αίθουσα.

Η αγορά της Καλαμαριάς, όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμαριάς Νίκος Χρυσοχοΐδης, ακολούθησε αντίστοιχη πορεία με αυτή των άλλων περιοχών της Θεσσαλονίκης.

Ο λόγος είναι προφανής: τα θύματα της οργάνωσης, εάν είναι εν ζωή, ή οι συγγενείς τους δεν επιθυμούν να μεταβληθεί σε τηλεοπτικό σόου μια υπόθεση οργανωμένης εγκληματικότητας που τους έχει αφήσει ακόμη ανοικτές πληγές και, πολύ περισσότερο, δεν επιθυμούν οι φερόμενοι ως δράστες αυτών των εγκλημάτων να προβάλουν της εικόνα του "ήρωα-αγωνιστή" που ήδη οραματίζονται, όπως προκύπτει από τις πρόσφατες δηλώσεις.

Όπως εκτιμά ο ίδιος, η μείωση των πωλήσεων κατά το σύνολο του έτους αλλά και κατά την περίοδο των Χριστουγέννων άγγιξε το 10%. Ο νόμος, κατά τη γνώμη μου, είναι σαφής: «Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που προκύπτουν από έρευνα που διενεργούμε, τα τελευταία τρία χρόνια ο τζίρος των καταστημάτων της Καλαμαριάς συρρικνώνεται κατά μέσο όρο κατά 10%», τονίζει ο κ. Χρυσοχοΐδης, επισημαίνοντας ότι, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και φέτος. Και μία διαφωνία αρκεί για να παραμείνουν οι κάμερες εκτός δίκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η οικονομική δυσπραγία των καταναλωτών σε συνδυασμό με το πρόβλημα προσβασιμότητας που αντιμετωπίζει η περιοχή (λόγω της έλλειψης πάρκιγκ) αποτελούν τα δύο βασικά στοιχεία που στερούν από την Καλαμαριά μεγάλο μέρος καταναλωτών.

Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή της συναινέσεως των διαδίκων, μόνον η τηλεοπτική κάλυψη υπό όρους (που θα προστατεύουν την προσωπικότητα των εμπλεκομένων στη δίκη) θα μπορούσε να θεωρηθεί ανεκτή.

«Η αγορά της Καλαμαριάς, λόγω του προβλήματος προσβασιμότητας αλλά και εξαιτίας του νέου εμπορικού κέντρου, έχει χάσει τον υπερτοπικό της χαρακτήρα», υπογραμμίζει ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Έστω κι αν υπάρχει ο κίνδυνος να "φουντώσουν" οι τηλε-δίκες, οι οποίες προσβάλλουν τον θεσμικό ρόλο του δικηγόρου και τον ίδιο τον θεσμό της Δικαιοσύνης, που όλοι οφείλουμε να προστατεύσουμε.

Ενδεικτικό της οικονομικής ανομβρίας που επικρατεί είναι το γεγονός ότι μέσα στο 2005 το 6% έως 7% επί του συνόλου των καταστημάτων (1.000) της περιοχής άλλαξε χέρια ή έκλεισε.

Σημαντική ώθηση στην αγορά, εκτιμά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμαριάς, θα δώσει η ολοκλήρωση των δύο υπόγειων πάρκιγκ που βρίσκονται πλησίον του δημαρχείου της Καλαμαριάς.

ΛΙΝΑ ΤΣΙΡΕΚΑ