Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Εξαιρετικά δυσοίωνοι προβλέπονται για την τσέπη των καταναλωτών οι επόμενοι μήνες, καθώς η εκτίναξη των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου συμπαρασύρει την τιμή της αμόλυβδης και του πετρελαίου θέρμανσης.

στον κόσμο

Αντιστρέψιμοι πίνακες

Από τον τελευταίο εβδομαδιαίο έλεγχο του υπουργείου Ανάπτυξης προκύπτει ότι την περασμένη Παρασκευή η μέση τιμή της αμόλυβδης σκαρφάλωσε στα 0,94 ευρώ ανά λίτρο, εμφανίζοντας άνοδο 2,95% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.

Η παγκοσμιοποίηση έγινε μαζική πολιτικοποίηση

- Γνωρίζουμε ότι για κάθε πραγματικό αριθμό α με [pic] υπάρχει ο αντίστροφός του, που συμβολίζεται με [pic] ή [pic], για τον οποίο ισχύει [pic].

Όσον αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, η πανελλαδική μέτρηση τιμών έδειξε ότι η μέση τιμή του διαμορφώθηκε στα 0,589 ευρώ ανά λίτρο.

JEFFREY SACHS

Είναι λογικό τώρα να ρωτήσουμε: "Αν δοθεί ένας πίνακας Α μπορούμε να βρούμε έναν πίνακα Β τέτοιον ώστε να ισχύει [pic];"

Χθες η τιμή του πετρελαίου μπρεντ ενισχύθηκε στο Λονδίνο κατά 50 σεντς στα 62,78 δολάρια το βαρέλι και ενώ ενδοσυνεδριακά είχε σπάσει το φράγμα των 63 δολ. Η παγκοσμιοποίηση απέκτησε, τελικά, μια νέα μορφή: τη μαζική πολιτικοποίηση του κόσμου.

Σύμφωνα με τον πολλαπλασιασμό που ορίσαμε μια τέτοια ερώτηση έχει νόημα μόνο αν ο Α είναι ένας τετραγωνικός πίνακας.

Η αγορά της Νέας Υόρκης έμεινε κλειστή λόγω αργίας. Βέβαια, οι διαμαρτυρίες πολιτικού χαρακτήρα γίνονταν σε παγκόσμιο επίπεδο εδώ και ολόκληρες δεκαετίες, όπως έγιναν για παράδειγμα για τον πόλεμο στο Βιετνάμ, για την ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων, αλλά και για την ίδια την παγκοσμιοποίηση.

Οδηγούμαστε έτσι στον εξής ορισμό:

Ιράν, Νιγηρία

Εξάλλου, οι «επαναστάσεις», από το 1989 έως το 1991, στην Ανατολική Ευρώπη και στην πρώην Σοβιετική Ένωση, εξαπλώθηκαν σε ένα μεγάλο μέρος του κόσμου μέσα σε μόλις λίγους μήνες. ΟΡΙΣΜΟΣ

Οι Έλληνες καταναλωτές υπόκεινται τις συνέπειες των ανησυχητικών εξελίξεων σε δύο από τις μεγαλύτερες χώρες εξαγωγής πετρελαίου παγκοσμίως, το Ιράν και τη Νιγηρία.

Όμως, αυτή τη φορά, οι διαδηλώσεις ενάντια στον πόλεμο του Ιράκ αποκαλύπτουν μια νέα δυναμική.

Έστω Α ένας τετραγωνικός πίνακας τύπου [pic].

Στη Νιγηρία, την όγδοη σημαντικότερη χώρα εξαγωγής πετρελαίου στον κόσμο, η κλιμάκωση της βίας στο πλούσιο σε πετρέλαιο Δέλτα του ποταμό Νίγηρα απειλεί την παραγωγή της.

Σχεδόν 10 εκατ. διαδηλωτές, σε περίπου 60 χώρες και 600 πόλεις, κατέβηκαν στις 15 Φεβρουαρίου στους δρόμους για να διαδηλώσουν ενάντια στον πόλεμο.

Αν υπάρχει τετραγωνικός πίνακας Β τύπου [pic], τέτοιος ώστε να ισχύει [pic], τότε ο Α λέγεται αντιστρέψιμος πίνακας και ο Β αντίστροφος του Α.

Είναι ενδεικτικό ότι ο ενεργειακός κολοσσός Royal Dutch Shell ήδη απέσυρε για λόγους ασφαλείας το προσωπικό της.

Με τις κινητοποιήσεις αυτές, έδειξαν, επίσης, ότι η μαζική πολιτικοποίηση παρατηρείται πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αν ένας πίνακας Α έχει αντίστροφο, τότε αποδεικνύεται ότι αυτός είναι μοναδικός και συμβολίζεται με [pic].

Την ίδια ώρα το Ιράν, η υπ' αριθμόν δύο δύναμη του ΟΠΕΚ μετά τη Σαουδική Αραβία, προειδοποίησε χθες ότι οι τιμές του πετρελαίου θα εκτοξευτούν στα ύψη, εάν οι δυτικές χώρες θελήσουν να επιβάλλουν κυρώσεις στην Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Τρία σημεία-κλειδιά

Έτσι έχουμε:

Η καθαρή ενέργεια

Ο Jeffrey Sachs είναι Καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Earth Institute στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Columbia

|[pic] |

Οι εξελίξεις στην αγορά πετρελαίου, σε συνδυασμό με την πρόσφατη κρίση στην αγορά φυσικού αερίου λόγω της κόντρας της Ρωσίας με την Ουκρανία, καθιστούν πλέον επιτακτική τη στροφή των καταναλωτριών χωρών, όπως η Ελλάδα, προς τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Εκείνο που κάνει τις πρόσφατες μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στα σχέδια των ΗΠΑ για πόλεμο να ξεχωρίζουν, είναι ότι διοργανώθηκαν μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία και με έναν και συγκεκριμένο στόχο.

Για παράδειγμα, αν [pic] και [pic], τότε έχουμε: [pic] και [pic].

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε χθες ότι θέτει σε δημόσια διαβούλευση, έως την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2006, το προσχέδιο νόμου για την παραγωγή ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και για τη συμπαραγωγή ηλεκτρισμού θερμότητας υψηλής απόδοσης (ΣΗΘΥΑ).

Η απόφαση για τις μαζικές διαδηλώσεις στις 15 Φεβρουαρίου ελήφθη από τους διοργανωτές τον περασμένο Νοέμβριο και αποτελεί κατόρθωμα, που μέσα σε ενενήντα ημέρες οι οργανωτές κατάφεραν να πείσουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να κατέβουν στους δρόμους.

Άρα, ο Β είναι ο αντίστροφος του Α.

Με τη λήξη της διαβούλευσης το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.

Το φαινόμενο αυτό μπορεί να εξηγηθεί, αν αναλογιστούμε τρία σημεία-κλειδιά:

- Σύμφωνα με τον παραπάνω ορισμό, ο πίνακας Β είναι αντίστροφος του Α, όταν [pic] και [pic].

«Με το νέο αδειοδοτικό σύστημα περιστέλλουμε τη γραφειοκρατία και παρέχουμε επιπλέον κίνητρα για την προώθηση επενδύσεων στην αιολική, την ηλιακή και τη γεωθερμική ενέργεια», τόνισε ο υπουργός ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, κατά την παρουσίαση του προσχεδίου.

* Το Ίντερνετ επέτρεψε ώστε η οργάνωση να γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο και με μικρό κόστος.

Αποδεικνύεται, όμως, ότι:

Σκοπός της νέας νομοθεσίας είναι να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της χώρας προς την Ε.Ε. * Οι μαζικές διαμαρτυρίες διοργανώθηκαν από τα κατά τόπους γραφεία, που ακολούθησαν ένα κοινό σχέδιο σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΘΕΩΡΗΜΑ

Στόχος είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ επί της συνολικής παραγωγής να ανέρχεται σε ποσοστό 20,1%, μέχρι το 2010 και 29% μέχρι το 2020. Κάθε τοπική οργανωτική αρχή επικοινωνούσε μέσω του Διαδικτύου με τις υπόλοιπες, με αποτέλεσμα να διακινούνται απρόσκοπτα πληροφορίες και συμβουλές.

Αν για δυο [pic] πίνακες [pic] ισχύει μια από τις ισότητες [pic] και [pic], τότε θα ισχύει και η άλλη.

* Ο διάχυτος φόβος για έναν πόλεμο στο Ιράκ οδήγησε, από μόνος του, τον κόσμο να βγει στους δρόμους.

Με βάση αυτό το θεώρημα, για να αποδείξουμε ότι ένας [pic] πίνακας Β είναι αντίστροφος ενός [pic] πίνακα Α, αρκεί να αποδείξουμε μία μόνο από τις ισότητες [pic] και [pic].

Η μεγάλη αλαζονεία

- Τέλος, αν ένας πίνακας Α είναι αντιστρέψιμος, τότε ισχύουν οι ισοδυναμίες:

Οι διαδηλώσεις κατά του πολέμου στο Ιράκ έδειξαν ότι η μαζική πολιτικοποίηση παρατηρείται πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο

| (i) [pic] | |(ii) [pic] |

Βέβαια, υπήρξε και ένας τέταρτος σημαντικός παράγοντας που οδήγησε στην παγκόσμια αυτή διαμαρτυρία: η μεγάλη αλαζονεία που επέδειξε η κυβέρνηση Μπους.

Πράγματι, για την (i) έχουμε:

Ειδικότερα ο υπουργός Άμυνας της χώρας, ο Ράμσφελντ, οδήγησε πολύ κόσμο να βγει και να διαδηλώσει την αντίθεσή του στον πόλεμο, μετά την επίθεσή του στην «παλαιά Ευρώπη».

- Αν [pic], τότε [pic], οπότε [pic].

Πράγματι, δεν μπορεί πια κανείς να απευθύνεται στον λαό του, χωρίς να τον ακούει ολόκληρος ο κόσμος.

- Αν [pic], τότε [pic], οπότε [pic].

Έτσι, μπορεί το στυλ του προέδρου Μπους να έχει «πέραση» στο Τέξας, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο στο Παρίσι ή στο Βερολίνο.

Ομοίως αποδεικνύεται και η (ii).

Δεν φαίνεται πολύ πιθανό η παγκόσμια διαμαρτυρία να ανατρέψει τα σχέδια του προέδρου Μπους, αλλά οπωσδήποτε θα έχει επίδραση στο πώς θα εξελιχθεί η σύγκρουση αυτή.

ΣΧΟΛΙΟ

Ο πόλεμος μάλλον θα γίνει, επειδή οι Αμερικανοί είναι σε θέση να τον πραγματοποιήσουν μόνοι τους και επειδή η κυβέρνηση Μπους δεν μπορεί εύκολα να σταματήσει, πια, την στρατιωτική κινητοποίηση.

Γνωρίζουμε ότι για τον πολλαπλασιασμό των πραγματικών αριθμών ισχύει επιπλέον και η ιδιότητα: "αν [pic], τότε [pic] ή [pic]".

Η αβεβαιότητα βλάπτει

Η ιδιότητα, όμως, αυτή δεν ισχύει για τον πολλαπλασιασμό των πινάκων, αφού π.χ. για τους πίνακες [pic] και [pic] ισχύει [pic] χωρίς, ωστόσο, να είναι [pic] ή [pic].

Επιπλέον, θα πρέπει να αναλογιστεί κανείς ότι η αβεβαιότητα για το αν θα γίνει πόλεμος βλάπτει σοβαρά την αμερικανική οικονομία (και άλλες οικονομίες, σε διάφορα μέρη του κόσμου), επειδή προκαλεί την αναβολή πολλών επιχειρηματικών επενδύσεων και πλήττει την καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Δηλαδή: "Μπορεί ένα γινόμενο πινάκων να ισούται με το μηδενικό πίνακα, χωρίς κανένας να είναι μηδενικός".

Αν η σημερινή αδυναμία της οικονομίας συνεχιστεί, τότε η αδυναμία αυτή θα θέσει σε κίνδυνο την επανεκλογή του προέδρου Μπους, τον Νοέμβριο του 2004.

Στην περίπτωση όμως που ισχύει [pic] και ο ένας από τους πίνακες είναι αντιστρέψιμος, τότε ο άλλος είναι μηδενικός.

Έτσι, οι σύμβουλοί του αναμένεται ότι θα τον φέρουν σύντομα μπροστά στο δίλημμα «τώρα ή ποτέ» για τον πόλεμο.

Πράγματι, αν ο Α είναι αντιστρέψιμος, τότε έχουμε διαδοχικά: [pic] [pic] [pic] [pic].

Οι Αμερικανοί έχουν ενημερωθεί για τις μεγάλες οικονομικές αλλά και πολιτικές δυσκολίες που έρχονται και δεν είναι έτοιμοι να τις αντιμετωπίσουν. Ήδη οι ΗΠΑ βρίσκονται μπροστά σε τεράστια ελλείμματα στον προϋπολογισμό, χωρίς καν να έχουν υπολογιστεί οι συνέπειες που θα έχει ο πόλεμος στην οικονομία. Τα φθηνά και άμεσα μέσα επικοινωνίας, σε παγκόσμιο επίπεδο, θα εξακολουθήσουν να είναι διαθέσιμα στον κόσμο. Μετά τις 15 Φεβρουαρίου, φαίνεται ότι οι άνθρωποι σε κάθε γωνιά του κόσμου θα χρησιμοποιήσουν τα μέσα αυτά για να απαιτήσουν συμμετοχή στη λήψη πολιτικών αποφάσεων.