Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι; :: 22/1/2006 18:11:27) 

Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι;

ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

6. Κοινωνικά Προβλήματα

Το πολιτικό μόρφωμα, του οποίου ηγείται ο κ. Καρατζαφέρης, εκφράζει ό,τι πιο καθυστερημένο και αντιδραστικό υπάρχει σε επίπεδο πολιτικής σκέψης

Σήμερα περιμένει την έγκριση από την τουρκική Βουλή

- Προσδιορισμός και συνέπειες

Της ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΜΠΡΕΚΑΣΗ*

Ο κορυφαίος πολιτικός της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε χθες ότι περιμένει πως το τουρκικό κοινοβούλιο θα εγκρίνει σήμερα την ανάπτυξη 62.000 Αμερικανών στρατιωτών στο τουρκικό έδαφος, λίγο μετά την προειδοποίηση του Κόλιν Πάουελ πως η σχετική απόφαση πρέπει να ληφθεί αμέσως. - Αίτια και αντιμετώπιση

Η πιθανή υποψηφιότητα του κ. Καρατζαφέρη για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης και η σχετική φιλολογία, που έχει αναπτυχθεί γύρω από αυτήν, έρχεται να επιβεβαιώσει το γεγονός ότι η ακροδεξιά πάντοτε θεωρούσε την πόλη μας προνομιακό πεδίο.

Εξάωρη συνεδρίαση

- Φτώχεια, ανεργία, καταναλωτισμός, αγωγή καταναλωτών

Το πολιτικό μόρφωμα, του οποίου ηγείται ο κ. Καρατζαφέρης, εκφράζει ό,τι πιο καθυστερημένο και αντιδραστικό υπάρχει σε επίπεδο πολιτικής σκέψης: τον εθνικισμό και ρατσισμό με μπόλικες δόσεις θρησκευτικού φανατισμού.

Ο Ερντογάν, αρχηγός του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), και ο πρωθυπουργός Αμπντουλάχ Γκιούλ προήδρευσαν σε μια εξάωρη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΡ και κάλεσαν τους βουλευτές τους (362 στο 550 μελών κοινοβούλιο) να ψηφίσουν υπέρ της ανάπτυξης των αμερικανικών στρατευμάτων.

- Τροχαία ατυχήματα, κυκλοφοριακή αγωγή

Όμως οι παραπάνω ιδέες δεν είναι αυτοφυή είδη της περιοχής μας.

Με το σχετικό νομοσχέδιο εγκρίνεται επίσης η ανάπτυξη 255 αμερικανικών πολεμικών αεροπλάνων και 65 ελικοπτέρων, καθώς και η ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στο Βόρειο Ιράκ - κάτι που απορρίπτει κατηγορηματικά η ιρακινή αντιπολίτευση, η οποία άρχισε χθες να συνεδριάζει στο Βόρειο Ιράκ, με θέμα την εποχή μετά τον Σαντάμ.

- Αθλητισμός και βία

Τις καλλιεργούν εδώ και καιρό διάφοροι πολιτικοί και θρησκευτικοί ταγοί της πόλης.

Αργά την Τρίτη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, είχε τηλεφωνήσει στον Γκιούλ για να του υπογραμμίσει πως η Τουρκία πρέπει να λάβει άμεσα την απόφαση για την ανάπτυξη των αμερικανικών δυνάμεων στο έδαφός της, αποστολή των οποίων θα είναι να ανοίξουν ένα βόρειο μέτωπο εναντίον του Ιράκ.

Τα κοινωνικά προβλήματα είναι χαρακτηριστικό όλων των κοινωνιών.

Είναι αυτοί που διοργάνωσαν την προηγούμενη δεκαετία τα εθνικιστικά συλλαλητήρια, στα οποία σύρθηκε η τότε μαθητιώσα νεολαία.

Αμερικανικά πολεμικά πλοία που μεταφέρουν άρματα μάχης και οπλισμό της 4ης Μεραρχίας Πεζικού περιμένουν εδώ και μία εβδομάδα στα ανοικτά των τουρκικών ακτών την άδεια για να ξεφορτώσουν.

Οι κοινωνικοί θεσμοί, η κοινωνική οργάνωση και μεταβολή είναι έννοιες απαραίτητες για να κατανοήσεις αυτό το κεφάλαιο.

Είναι αυτοί που αρνούνταν το δικαίωμα στον άριστο μαθητή, Οδυσσέα Τσενάι, να είναι σημαιοφόρος του σχολείου του, εξαιτίας της αλβανικής καταγωγής του.

Ωστόσο, Τούρκοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι εξακολουθούσαν χθες, έπειτα από εβδομάδες παζαριών, να προσπαθούν να διευθετήσουν τα τελευταία θέματα που εκκρεμούν σχετικά με τους στρατιωτικούς, τους οικονομικούς και τους πολιτικούς όρους της ανάπτυξης.

Πολλά λογοτεχνικά έργα έχουν αντικείμενο τα κοινωνικά προβλήματα και κυρίως τον πόλεμο και τις κοινωνικές ανισότητες.

Είναι αυτοί που διοργανώνουν και συμμετέχουν στα χουντοβασιλογλέντια στα γειτονικά Γιαννιτσά.

Ο υπουργός Οικονομίας Αλί Μπαμπατσάν δήλωσε πως οι ΗΠΑ προσέφεραν στην Τουρκία βοήθεια και πιστώσεις που μπορεί να φθάσουν συνολικά τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια, αναλόγως με τη διάρκεια του πολέμου και τη ζημία που θα υποστεί η τουρκική οικονομία.

«Η Ζωή εν τάφω» του Στρ. Μυριβήλη, «Η Μάνα» του Μ. Γκόρκι, το έργο του Τζ. Στάιμπεκ «Άνθρωποι και ποντίκια», «Για ποιον χτυπά η καμπάνα» του Ερν. Χεμινγουέη, «Μέσα στις φλόγες» της Δ. Σωτηρίου περιγράφουν τα αδιέξοδα των ατόμων που βιώνουν κοινωνικά προβλήματα, όπως ο πόλεμος, οι ανισότητες και η φτώχεια.

Έτσι, το βούτυρο στο ψωμί του κ. Καρατζαφέρη ήταν στρωμένο εδώ και καιρό. Εν τω μεταξύ, η Άγκυρα ζήτησε από το ΝΑΤΟ περισσότερους πυραύλους Πάτριοτ και εξοπλισμό προστασίας από επιθέσεις με βιολογικά και χημικά όπλα.

Οι περισσότερες κοινωνικές ταινίες έχουν ως αντικείμενο τα κοινωνικά προβλήματα.

Οι εθνικιστικές και ρατσιστικές ιδέες είναι πολύ εύκολο να δηλητηριάσουν τις ψυχές και τη σκέψη των φτωχών λαϊκών ανθρώπων και να στρέψουν την οργή και το μίσος για τη φτώχεια και την κακοδαιμονία τους στους μετανάστες, τους πρόσφυγες, τους ξένους.

Χθες, έφτασαν στην Τουρκία ολλανδικοί αντιπυραυλικοί πύραυλοι Πάτριοτ και γερμανικά αεροπλάνα έγκαιρης προειδοποίησης AWACS.

Μπορείς να δεις ταινίες, όπως «Ο ακήρυχτος πόλεμος» του Μ. Μουρ, «Γεννημένος την 4η Ιουλίου» του Ολ. Στόουν, «Ο άνθρωπος της βροχής» του Μπ. Λέβινσον.

Και το έργο τους γίνεται ακόμη πιο εύκολο, όταν οι σχέσεις και οι δεσμοί του λαϊκού παράγοντα με την Αριστερά είναι ισχνές, αδύναμες, σχεδόν ανύπαρκτες, έτσι, ακριβώς, όπως είναι στις μέρες μας.

Θα προβληματιστείς για προβλήματα, όπως ο πόλεμος, η φτώχεια, τα άτομα με αναπηρίες κ.λ.π.

Η Αριστερά οφείλει να αφουγκράζεται, να αναδεικνύει και να υπερασπίζεται τις αγωνίες και τα συμφέροντα των ανθρώπων του μόχθου και του μεροκάματου.

Οι περισσότεροι ιστοχώροι που προτείνονται στο βιβλίο αναφέρονται σε κοινωνικά προβλήματα.

Οφείλει να οργανώνει τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις του.

Περιβαλλοντικές και ανθρωπιστικές Οργανώσεις δραστηριοποιούνται για τα κοινωνικά προβλήματα, όπως η Unicef (www.unicef.gr) για την πείνα, η Διεθνής Αμνηστία (www.amnesty.gr) για τον πόλεμο και τις διακρίσεις, η WWF (www.wwf.gr) και η Greenpeace (www.greenpeace.gr) για το περιβάλλον, το Ινστιτούτο Καταναλωτή για την κατανάλωση (www.inka.gr).

Να διαδραματίζει μορφωτικό και διαπαιδαγωγικό ρόλο.

Εξάλλου, μπορείς να επισκεφτείς τις ιστοσελίδες www.anthropos.gr και www.nodoping.org για να ενημερωθείς αντίστοιχα για προβλήματα σχετικά με τα άτομα με αναπηρίες και τα προβλήματα του πρωταθλητισμού και της χρήσης απαγορευμένων ουσιών από τους αθλητές.

Μια Αριστερά που θα ασκεί πολιτική και το λαό για το λαό.

Στο κεφάλαιο αυτό θα γνωρίσεις μερικά από τα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες όλου του πλανήτη: τη φτώχεια και την ανεργία, τα τροχαία ατυχήματα και την αθλητική βία.

Όμως, δυστυχώς, η Αριστερά περί άλλων τυρβάζει.

Θα προβληματιστείς και θα συζητήσεις τα αίτια αλλά και τους τρόπους συλλογικής αντιμετώπισής τους.

Κι έτσι, οι αλεπούδες αλωνίζουν ανενόχλητες…

Πώς αλλιώς να εξηγηθούν τα υψηλά ποσοστά του ακροδεξιού και ξενοφοβικού ΛΑΟΣ στην περιοχή μας. Μια περιοχή που οι μισοί της κάτοικοι προέρχονται από προσφυγικές οικογένειες. Τούμπα, Καλαμαριά, Πολίχνη είναι μερικές μόνο από τις συνοικίες που πρωτοκατοικήθηκαν από τους πρόσφυγες της μικρασιατικής καταστροφής. Όχι, δεν αδυνάτισε η συλλογική μνήμη. Νοθεύτηκε από το δηλητήριο του ρατσισμού, που χύνει ανενόχλητα ο κ. Καρατζαφέρης και οι όμοιοί του.

Ο μαγαζακισμός, ο μικροκομματισμός, οι προσπάθειες για ηγεμονία στον αριστερό μικρόκοσμο, ο κατατεμαχισμός και η πολυδιάσπαση που κυριαρχούν στο χώρο της Αριστεράς είναι και αυτά βούτυρο στο ψωμί του ΛΑΟΣ. Τι εμποδίζει άραγε τις δυνάμεις της Αριστεράς να συνεργαστούν όλες μαζί, να δημιουργήσουν ένα μέτωπο, να πάρουν μια πρωτοβουλία έστω για ένα μερικό ζήτημα. Κι ας σκεφτούμε τι δυνάμεις θα απελευθέρωνε κάτι τέτοιο, τι δυναμική θα δημιουργούσε και τι προοπτικές θα αποκάλυπτε. Και τότε θα βλέπαμε τι κρεμαστάρια θα έπιανε η αλεπού, που σήμερα, δυστυχώς, τα φτάνει.

Η Νομαρχιακή Κίνηση Αριστερά έχει απευθύνει από το περασμένο καλοκαίρι μια πρόταση για τη συνεργασία όλων των Αριστερών δυνάμεων, συλλογικοτήτων και ανεξάρτητων αγωνιστών, για τη συγκρότηση ενός και μόνου αριστερού ενωτικού ψηφοδελτίου στις επικείμενες εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ας το τολμήσουμε…