Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Οικονομική είδηση

( δόθηκε το σύνθημα για το "τυπωθήτω" ) 

Δόθηκε το σύνθημα για το "τυπωθήτω" ΚΕΝΑΝ ΜΕΣΑΡΕ

Τέχνη

Μετά τη χθεσινή σύσκεψη, κατά την οποία οριστικοποιήθηκαν τα μέτρα αντιπληθωριστικής πολιτικής, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας έδωσε την εντολή, αφού γίνουν οι σχετικές διορθώσεις στα επιμέρους κονδύλια, να τυπωθεί ο προϋπολογισμός, ώστε να είναι έτοιμος για κατάθεση στη βουλή περί τα μέσα της επόμενης εβδομάδος.

Στον καμβά του άρχοντα-ζωγράφου των Ιωαννίνων

Το χαρακτηριστικότερο δημιούργημα της κυκλαδικής τέχνης κατά την Εποχή του Χαλκού είναι τα μαρμάρινα ειδώλια.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παπαντωνίου, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της σύσκεψης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει, πέρα από τη μείωση των έμμεσων φόρων στα καύσιμα, και σε πρόσθετα μέτρα για τη μείωση του πληθωρισμού, αλλά και την ελάφρυνση των λαϊκών εισοδημάτων.

Στα Γιάννινα άρχοντας, τρυφερός και αγέρωχος. Στη Θεσσαλονίκη γλεντζές και κοσμοπολίτης. Μισός Αλβανός, μισός Έλληνας. Ο πολυτάλαντος ζωγράφος Κενάν Μεσαρέ ασκεί τη γοητεία της διπλής καταγωγής, της ζωής και της εποχής του

Τα περισσότερα παριστάνουν γυμνές γυναίκες, λίγα άνδρες μουσικούς, πολεμιστές ή κυνηγούς.

Και αυτό γιατί η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει, εντός του προσεχούς έτους, σε ελαφρύνσεις άμεσης φορολογίας, ενώ δεν θα επιβληθούν και νέοι φόροι.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΤΗΜΕΡΤΖΗ

Οι μορφές είναι έντονα σχηματοποιημένες, με λίγες αλλά χαρακτηριστικές λεπτομέρειες για την αναγνώριση του φύλου.

Προανήγγειλε, όμως, ότι ελαφρύνσεις στην άμεση φορολογία θα γίνουν το μεθεπόμενο χρόνο που, σημειωτέον, είναι και έτος εθνικών εκλογών.

Έργο του Κενάν Μεσαρέ, από τη συλλογή της οικογένειας Μαρνέλη

Τα πήλινα αγγεία, που έχουν ποικίλα σχήματα, διακοσμούνται με απλά γραμμικά σχέδια. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τον κ. Παπαντωνίου, η κυβέρνηση θα προχωρήσει :

Ζωγράφος και άρχοντας, Αλβανός με ελληνικό αίμα από τη μητέρα του και με γιαννιώτικη παιδεία, ένα σπάνιο δείγμα του κοσμοπολιτισμού των Ιωαννίνων, όταν η πόλη «ήταν πρώτη στ' άρματα, τα γρόσια και τα γράμματα», ο Κενάν Ταχσίν Μεσαρέ γίνεται τώρα ευρύτερα γνωστός, χάρη σ' ένα αποκαλυπτικό λεύκωμα, αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του, που εκδόθηκε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι και τα μαρμάρινα αγγεία, καθώς και τα μεταλλικά με απλή χαράκτη διακόσμηση.

1. σε μείωση της φορολογίας στα αυτοκίνητα, η οποία θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών της τάξης του 5%, κατά μέσο όρο.

Το αρχοντικό του Κενάν Μεσαρέ στα Γιάννινα δεν υπάρχει πια - όπως και τόσα άλλα γιαννιώτικα αρχοντικά.

Ερωτήσεις-Δραστηριότητες Η μείωση θα είναι μεγαλύτερη σε αυτοκίνητα μικρού και μεσαίου κυβισμού.

Ο τάφος του στη Θεσσαλονίκη χάθηκε κι αυτός.

1. Ο κυκλαδικός πολιτισμός ανέπτυξε κεντρική εξουσία;

2. σε μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα της ΔΕΗ από το 18% σε 8%.

Μένει όμως το έργο του, οι απόγονοί του και η μνήμη του ανεξίτηλα χαραγμένη στις καρδιές και τις μαρτυρίες όσων τον γνώρισαν και συνέπραξαν στη δημιουργία του λευκώματος.

2. Μελέτησε με προσοχή τον χάρτη των Κυκλάδων κατά την Εποχή του Χαλκού και σχημάτισε έναν κατάλογο με τους οικισμούς κατά νησί.

"Με τα παραπάνω μέτρα, συμπληρώνεται το πακέτο των μειώσεων έμμεσων φόρων, στο οποίο προχωράει η κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό του 1999", κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών. Ο Κενάν Μεσαρέ ήταν ο γιος του Αλβανού στρατηγού Χασάν Ταχσίν Πασά, του ανθρώπου που παρέδωσε τη Θεσσαλονίκη στα χέρια των Ελλήνων και όχι των Βουλγάρων, επειδή πίστευε ότι πρέπει να την παραδώσει στα χέρια αυτών που την έδωσαν.

3. Πού θεωρείς ότι οφείλεται η ανάπτυξη του κυκλαδικού πολιτισμού;

Στη χθεσινή σύσκεψη πήραν μέρος -εκτός από τον κ. Παπαντωνίου και την κ. Παπανδρέου- ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Λουκάς Παπαδήμος, και ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, καθηγητής Τάσος Γιαννίτσης.

Ήταν υπασπιστής του πατέρα του, που τον αγαπούσε και ευνόησε την ενασχόλησή του με τη ζωγραφική.

4. Το κυκλαδικό ειδώλιο είναι η πρώτη απόπειρα δημιουργίας μνημειακής γλυπτικής στην Ελλάδα.

Η αντίδραση του κ. Αλογοσκούφη

Έτσι ευτύχησε να γίνει ο ρωμαλέος εικονογράφος της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και των Ιωαννίνων το 1912-13 κι αμέσως μετά να δουλέψει για τη χαρτογράφηση των νέων συνόρων της Ελλάδας.

Τι εντύπωση σου γεννά όταν το παρατηρείς με προσοχή;

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και υπεύθυνος Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, υπογραμμίζει με χθεσινή του ανακοίνωση ότι για την εικόνα που παρουσίασε στη Βουλή ο κ. Παπαντωνίου χρησιμοποίησε και πάλι πλασματικά στοιχεία, στην προσπάθειά του να εξωραΐσει την πραγματική εικόνα της ελληνικής οικονομίας.

Πήρε την ελληνική υπηκοότητα και επέστρεψε στα Γιάννινα, όπου παντρεύτηκε την ωραιοτάτη Ραφέτ και πέρασε αποτραβηγμένος το υπόλοιπο της ζωής του.

Ενδεικτικά, αναφέρει ότι οι ελπίδες για σταδιακή αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους κινδυνεύουν να αποδειχθούν αβάσιμες, αν αναλογιστεί κανείς ότι το ανεξόφλητο υπόλοιπο των εγγυήσεων ανέρχεται στα 2,5 τρισ. δρχ. και αποτελεί κρυφό χρέος.

Κάθε τόσο, αποδρούσε προς τη Θεσσαλονίκη για να δει τους φίλους του και να επιδοθεί σε φοβερά γλέντια που κατέληγαν σε μυστηριώδεις νυχτερινές περιπλανήσεις.

Με ερώτησή του προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας ζητά την κατάθεση εγγράφων με τα αναλυτικά στοιχεία για τα ανεξόφλητα υπόλοιπα των εγγυήσεων του δημοσίου.

Για τους φίλους του, όμως, ήταν ο επιστήθιος τρυφερός φίλος, ευαίσθητος και ποιητικός, αυτοδίδακτος ζωγράφος, που αποτύπωσε τα τοπία της Λίμνης των Ιωαννίνων, την ποικιλία των ανθρώπινων τύπων στα πορτρέτα του.

Επίσης, ζητά και τον προσωρινό ισολογισμό της εταιρίας ΔΕΚΑ, καθώς και πληροφορίες για τη μέθοδο με την οποία γίνεται η αποτίμηση των μετοχών που αγοράζει το δημόσιο ως αντάλλαγμα για επιχορηγήσεις από το Π.Δ.Ε.

Ήταν ο ανεπανάληπτος καλλιτέχνης, όταν επρόκειτο για την απόδοση των νεκρών φύσεων.

Ψηλός, λιπόσαρκος, κομψός για τους γείτονές του, ήταν ο Κενάνμπεης - μια σκιά των παλιών Ιωαννίνων που έσβησε το 1965.

INFO

Κενάν Μεσαρέ, «Έργα», Έκδοση Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων (τηλ. 26510-37683), σελ. 150.