Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Οικονομική είδηση

( λύση "πακέτο" για τον πληθωρισμό ) 

ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ Φαινόμενα

Οι λαοί της Παλαιστίνης

Λύση "πακέτο" για τον πληθωρισμό

Ζητείται ένοχος

Από το ένα αλφάβητο στο άλλο. Σύγκριση του φοινικικού και του ελληνικού αλφαβήτου. Γιατί έδωσε ώθηση στον πολιτισμό η επινόηση μίας εύχρηστης μορφής γραφής;

Προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης προκειμένου οι τελικές αποφάσεις για τον προϋπολογισμό να περιλαμβάνουν μέρος των προτάσεων τόσο της υπουργού Ανάπτυξης όσο και του υπουργού Οικονομικών- Μειώνεται ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας στη ΔΕΗ από 18% σε 8%, ενώ θα μειωθεί και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα αυτοκίνητα

Η καθημερινή τηλεοπτική αναζήτηση ενόχων για εγκλήματα που ζητούν διαλεύκανση διαχέει μια αίσθηση φρίκης και μόνιμης ασυνειδησίας

Ο Ναός του Σολομώντα. Αναπαράσταση. Ο πρώτος ναός στην Ιερουσαλήμ κτίστηκε κατά την περίοδο της βασιλείας του Σολομώντα. Την εποχή των βασιλέων ο ναός ήταν το κέντρο της θρησκευτικής ζωής του βασιλείου. Εκεί βρισκόταν η Κιβωτός της Διαθήκης, που περιείχε τις πινακίδες με τους νόμους τους οποίους έδωσε ο Θεός στον Μωυσή.

ΑΘΗΝΑ.-

ΠΟΠΗ ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΟΥ

Στα παράλια της Παλαιστίνης, ήδη από την 3η χιλιετία, έχουν εγκατασταθεί οι Φοίνικες, λαός σημιτικής καταγωγής.

Οι προτάσεις της υπουργού Ανάπτυξης, Βάσως Παπανδρέου, για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού φαίνεται ότι υιοθετήθηκαν, εν μέρει, κατά τη χθεσινή μακρά σύσκεψη του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο.

«Αυτόπτης μάρτυρας» γινόμαστε κάθε μέρα. Μιας αδιάκοπης αναζήτησης ασυνειδήτων ενόχων για εγκλήματα με αποτέλεσμα να παγιδευόμαστε στην αίσθηση ενός φρικτού εγκληματικού περιβάλλοντος

Η εγκατάσταση τους σε παραλιακή περιοχή και η ανυπαρξία εύφορων και εκτεταμένων πεδιάδων τους έκαναν να στραφούν προς τη θάλασσα και να γίνουν άριστοι ναυτικοί και έμποροι.

Μεταξύ των βασικών προτάσεων που περιελάμβανε το πακέτο της κ. Παπανδρέου ήταν η μείωση στο ήμισυ (από 18% στο 8%) του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) στα τιμολόγια της ΔΕΗ, τόσο για την οικιακή κατανάλωση όσο και για τη βιομηχανία και το εμπόριο.

Αλήθεια, η καθημερινή απογευματινή υπερπαραγωγή κλέφτες-και-όλοι-μαζί- αστυνόμοι ή «Αυτόπτης μάρτυρας» του Mega έχει εκπαιδευτικό ρόλο; Οι Φοίνικες δε σχημάτισαν ενιαίο κράτος.

Η πρόταση αυτή είχε συναντήσει, αρχικά, την κατηγορηματική αντίθεση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και ειδικότερα του κ. Παπαντωνίου, ο οποίος δεχόταν η μείωση του ΦΠΑ να μην υπερβαίνει τις τρεις μονάδες.

Θέλει να εκπαιδεύσει το έθνος των Ελληνοπαίδων στο πώς γίνεται ένα έγκλημα και μετά πώς κυνηγούν τους δράστες σε απ' ευθείας σύνδεση; Κάθε πόλη τους, ανάμεσα στις οποίες, αρχικά, πρωτεύουσα θέση είχε η Βύβλος, αποτελούσε κρατική οντότητα.

Από την πλευρά της, η κ. Παπανδρέου επαναλάμβανε, σε κάθε ευκαιρία, τη σχετική πρόταση την οποία, τελικά, δέχθηκε ο πρωθυπουργός και στην οποία φαίνεται να υποχώρησε ο κ. Παπαντωνίου.

Μήπως θεωρείται ότι ο καημός, ο πόνος των ανθρώπων που έχουν ζήσει την τραγωδία ενός εγκλήματος ή ενός τροχαίου είναι κάτι σαν σαπουνοπερικό θέαμα, που μπορεί να συγκεντρώσει την οικογένεια γύρω από την τηλεόραση, για να απολαύσει δράμα και δράση ταυτοχρόνως, μασουλώντας φιστίκια; Κατά τη 2η χιλιετία οι φοινικικές πόλεις Σιδώνα και Τύρος έγιναν εμπορικά κέντρα ολόκληρης της Μεσογείου και ανέπτυξαν εμπορικές σχέσεις με τους Μυκηναίους.

Το περιβάλλον του υπουργού Οικονομικών, μάλιστα, διέδιδε την περασμένη εβδομάδα ότι το θέμα του προϋπολογισμού έχει κλείσει, κατά το μέγιστο μέρος, σύμφωνα με τις απόψεις και τις εισηγήσεις του υπουργείου του.

Η εκπομπή που ξεκίνησε να προβάλλεται ώρα βραδινή και σε αραιά χρονικά διαστήματα, με παρουσιαστή τον Πάνο Σόμπολο, έγινε αίφνης καθημερινή, με παρουσιαστή τον Αιμίλιο Λιάτσο - η υπόλοιπη ομάδα με τις Εριφύλη Μαρωνίτη και Αθηνά Καραλή παρέμεινε - μετατέθηκε σε ώρα που παιδιά και γονείς βρίσκονται μπροστά στην οθόνη και δεν είναι μόνο αυτό, αλλά τρέιλερ ανά πάσα στιγμή προβάλλουν ανατριχιαστικά πλάνα από την αναπαράσταση κάποιου εγκλήματος με φράσεις τρομακτικές του τύπου «ένας νεαρός άνδρας δολοφονήθηκε με εφτά μαχαιριές στον λαιμό, μήπως γνωρίζει κανείς τίποτε;».

Οι Φοίνικες, πολιτιστικά, επηρεάστηκαν από τους γύρω λαούς, αλλά η μεγάλη συμβολή τους στην εξελικτική πορεία της ιστορίας ήταν η επινόηση ενός αλφαβήτου, το οποίο σχηματιζόταν από 22 σύμφωνα.

Οι προτάσεις του κ. Παπαντωνίου προέβλεπαν τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αυτοκίνητα κατά 20-25%, γεγονός που θα επέφερε, τελικά, μείωση της λιανικής τιμής, μείωση του φόρου στις βενζίνες κατά 6-7 δρχ., πάγωμα των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα ποτά και στα τσιγάρα, καθώς και πάγωμα των τιμολογίων των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών.

Είπαν πως είχε μεγάλο σουξέ η εκπομπή και φυσικά το κανάλι ήθελε να το εκμεταλλευτεί.

Εξέλιξη αυτού του αλφαβήτου αποτελείτο ελληνικό αλφάβητο.

Η κ. Παπανδρέου, από την πλευρά της, εισηγήθηκε επίσης -πέρα από τη μείωση του ΦΠΑ στα τιμολόγια της ΔΕΗ- τη μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και σε επιλεγμένα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, καθώς και στα φάρμακα.

Την μετέτρεψε, λοιπόν, σε ένα είδος απογευματινής ριάλιτι σαπουνόπερας ενός εθνικού κλέφτες-και-αστυνόμοι με άφθονο ανθρώπινο πόνο και δάκρυ. Οι Εβραίοι, σημιτικής καταγωγής και αυτοί, αφού έζησαν ως νομάδες για μεγάλο χρονικό διάστημα, εγκαταστάθηκαν τελικά στο εσωτερικό της Παλαιστίνης (Χαναάν).

Κατά τη χθεσινή σύσκεψη υπό την προεδρία του κ. Σημίτη αποφασίστηκαν, στην ουσία, δύο μέτρα, τα οποία θα έχουν ουσιαστική συμβολή στον πληθωρισμό, ενώ ελπίζεται (από κυβερνητικά στελέχη) ότι θα οδηγήσουν και σε μεταστροφή του δυσμενούς για το κυβερνών κόμμα κλίματος.

Δεν είναι μόνον ο εθισμός στον τρόμο και τη φρίκη της οποίας μικρές δόσεις, σαν δοκιμαστικά μεζεδάκια, προσφέρονται με τα διαφημιστικά τρέιλερ για να ανοίξει η «όρεξη» του κοινού, μέχρι να απολαύσει το κυρίως πιάτο του απογευματινού υπερθεάματος κυνηγάμε-τον-εγκληματία.

Κατά τα μέσα της 2ης χιλιετίας, ένα μεγάλο μέρος των Εβραίων βρίσκεται στην Αίγυπτο.

Κατ' αρχήν, στη σύσκεψη υιοθετήθηκε πλήρως η πρόταση της κ. Παπανδρέου για μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στους λογαριασμούς της ΔΕΗ από 18% σε 8%.

Είναι αυτή η αίσθηση της διαρκούς παρουσίας, της καθημερινής παρουσίας της φρίκης, του εγκλήματος, του θανάτου και της ασυνειδησίας από την άλλη.

Γύρω στα 1300 π.Χ. οι Εβραίοι της Αιγύπτου, με ηγέτη τον Μωυσή, αναχωρούν από την Αίγυπτο και εγκαθίστανται και αυτοί στην Παλαιστίνη.

Αυτό σημαίνει ότι το κόστος για τον προϋπολογισμό θα φθάσει περίπου στα 80 δισ. δραχμές, ενώ, με βάση την αρχική πρόταση (για μείωση από 18% σε 15%), το κόστος δεν αναμενόταν να ξεπεράσει τα 20 δισ. δρχ.

Πλήθος αποκαλύπτονται, είναι αλήθεια, οι αδιευκρίνιστες περιπτώσεις εγκλημάτων.

Προς το τέλος της 2ης χιλιετίας, οι Εβραίοι, με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ, ιδρύουν ένα ισχυρό κράτος με διαδοχικούς βασιλείς τον Σαούλ, τον Δαβίδ και τον Σολομώντα.

Η επίπτωση από τη νέα ρύθμιση στον πληθωρισμό προβλέπεται σε 0,05 μονάδες.

Απαραίτητη η διαλεύκανσή τους στο όνομα της ανθρωπιάς και όχι μόνο της δικαιοσύνης.

Γρήγορα, όμως, το κράτος διασπάται και στο τέλος καταλύεται από τους Ασσύριους.

Και, δυστυχώς, αποκαλύπτεται ότι η τηλεόραση έρχεται να συμπληρώσει ένα ακόμη κενό, όχι μόνο της Αστυνομίας και ενδεχόμενων ολιγωριών της κατά την έρευνα εγκληματικών υποθέσεων, αλλά και συνειδήσεων.

Οι Εβραίοι είναι ο πρώτος μονοθεϊστικός λαός της ανθρώπινης ιστορίας.

Βεβαίως και υπάρχει το κενό, αλλά η εισβολή του τηλεοπτικού προβολέα σ' αυτό το μεγεθύνει τόσο, που καταλαμβάνει τον χώρο του υγιούς.

Πιστεύουν σε έναν παντοδύναμο θεό.

Φυσική συνέπεια είναι να δημιουργεί την αίσθηση η εκπομπή ότι ο φακός και η γοητεία που ασκεί στο κοινό και η οποία συγχέεται με την εμπιστοσύνη, αντικαθιστούν μια άχρηστη Αστυνομία, ενεργοποιούν τις εξ ορισμού κοιμισμένες συνειδήσεις.

Κατά τους Εβραίους ο Θεός απευθύνεται σε αυτούς με τους προφήτες.

Το θαύμα της τηλεόρασης!

Οι προφήτες έχουν ως έργο τους να μεταφέρουν το λόγο του θεού στο λαό και να τον κρατούν στο δρόμο της αληθινής θρησκείας.

Και για να συμβεί όλο αυτό, γίνεται θέαμα απαραιτήτως και ο ανθρώπινος πόνος.

Από τότε που οι Εβραίοι έχασαν την ανεξαρτησία τους, οι προφήτες αναγγέλλουν την έλευση ενός Μεσσία, σταλμένου από τον θεό για να τους απελευθερώσει.

Μια νεαρή γυναίκα, που χτυπήθηκε από ασυνείδητο οδηγό, βρίσκεται σε κοντινό πλάνο.

Το ιερό βιβλίο των Εβραίων είναι η Εβραϊκή Βίβλος ή Παλαιά Διαθήκη.

Βλέπουμε και ξαναβλέπουμε τα δραματοποιημένα πλάνα του ατυχήματος.

Γράφτηκε σταδιακά κατά την 1η χιλιετία, από τον 10ο έως τον 2ο αιώνα π.Χ.

Λίγο αργότερα, και αφού τηλεφωνούν «αυτόπτες μάρτυρες» για να δώσουν στοιχεία που η Τροχαία δεν αναζήτησε, έρχεται το επόμενο θέμα.

Διηγείται την ιστορία του εβραϊκού λαού και εκθέτει τα στοιχεία της θρησκευτικής του πίστης.

Καινούργια πλάνα ενός θανατηφόρου δυστυχήματος.

Η ΔΙΑΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΡΥΘΡΑΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ Ανακοίνωσαν στον Φαραώ ότι οι Εβραίοι έφυγαν. Έζευξε το άρμα του και ξεκίνησε παίρνοντας μαζί του και άλλα 600. Όσο ο Φαραώ πλησίαζε, οι Εβραίοι φοβόντουσαν πολύ. Ο Θεός λέγει στον Μωυσή: «Σήκωσε τη ράβδο σου, τέντωσε το χέρι σου προς τη θάλασσα και ρίξε την στη θάλασσα, για να περάσει ο λαός του Ισραήλ σα να ήταν ξηρά. Έτεινε λοιπόν ο Μωυσής το χέρι του προς τη θάλασσα και ο Θεός απομάκρυνε τη θάλασσα. Και πάτησαν οι Εβραίοι τη θάλασσα, σα να ήταν ξηρά και τα κύματα σχημάτιζαν ένα τείχος προς τα δεξιά και τα αριστερά τους. Οι Αιγύπτιοι τους καταδίωξαν και μπήκαν στη θάλασσα πίσω τους. Ο Θεός λέγει στον Μωυσή: «Άπλωσε το χέρι σου προς τη θάλασσα για να πνίξουν τα κύματα τους Αιγυπτίους, τα άρματα τους και τους ιππείς τους». Τα κύματα σκέπασαν τα άρματα και τους ιππείς του στρατού του Φαραώ. Παλαιά Διαθήκη, Έξοδος, ΙΔ, 5-28 (Προσαρμογή. Β.Σ.) Δείξτε, πώς, σύμφωνα με τη Βίβλο, ο Θεός αναμειγνύεται ενεργά στις τύχες των Εβραίων.

Ένας νεαρός εκσφενδονίζεται από το μηχανάκι του.

Ερωτήσεις-Δραστηριότητες

Άλλος ένας ασυνείδητος οδηγός.

1. Ποια είναι η συμβολή των Σουμερίων στην ανάπτυξη του πολιτισμού;

Στο στούντιο η μάνα και η γυναίκα που επρόκειτο να παντρευτεί δακρύζουν.

2. Παρατηρήστε το σύγχρονο χάρτη της Αιγύπτου και αξιολογήστε τη φράση:

Η μάνα κοιτάει στην οθόνη το ακινητοποιημένο πλάνο του χαμένου γιου και θρηνεί:

Η Αίγυπτος είναι «δώρον του Νείλου».

«Παιδάκι μου, παιδάκι μου».

3. Τι ιδιότητα απέδιδαν οι Αιγύπτιοι στους Φαραώ;

Έχει όλα τα δίκια του κόσμου, γιατί έχει όλο τον πόνο του κόσμου. Ίσως αυτός να δώσει λύση, ίσως αυτός να συγκινήσει.

Το έργο μοιάζει θεάρεστο και θα ήταν, αν το τηλεοπτικό θέαμα δεν είχε αυτή την καταλυτική λειτουργία να κάνει τις συμφορές των άλλων από την διαρκή επανάληψη να φαίνονται κοινότοπες, προβλέψιμες, με αποτέλεσμα μια θωρακισμένη αναισθησία του φιλοθεάμονος κοινού, που μόλις μισανοίγει, για χάρη και πάλι του θεάματος, κάτω από τις ριπές μιας εφήμερης συγκίνησης, για να ξανακλείσει ερμητικά στον εαυτό της. Απομένουν μόνο τα ανατριχιαστικά δραματοποιημένα πλάνα και η εκτόνωση της καθημερινής καταγγελίας με στόχο πότε τους «ασυνείδητους», πότε την μη επαρκώς υπεύθυνη Αστυνομία.