Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Κριτική βιβλίου

( τίτλος: η νέα διεθνής τάξη, ο κόσμος πέρα από τον ανταγωνισμό των συστημάτων ) 

Τίτλος: Η νέα διεθνής τάξη, ο κόσμος πέρα από τον ανταγωνισμό των συστημάτων «Επιστράτευση» Ανάν Θ' ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Συγγραφέας: Frank Deppe Εκδόσεις: Νέα Σύνορα-Λιβάνη

Και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ στη Σύνοδο Κορυφής των «15» στις Βρυξέλλες για το Ιράκ

Η περίληψη είναι μία μορφή πύκνωσης του λόγου.

Την αλλαγή του συστήματος, η οποία συντελέστηκε με την εξάλειψη της αντίθεσης Ανατολής-Δύσης και του ανταγωνισμού των συστημάτων ως καθοριστικού σχήματος της παγκόσμιας πολιτικής, πραγματεύεται η εν λόγω εργασία.

ΕΙΡΗΝΗ Δ. ΚΑΡΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Αποδίδουμε μ' αυτήν σύντομα και με το δικό μας ύφος το περιεχόμενο ενός λόγου ή ενός κειμένου.

Η αλλαγή αυτή επέφερε οικονομικές και πολιτικές αναδιαρθρώσεις και καινούργιους σχηματισμούς αντιπαραθέσεων.

Και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα μετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των «15», τη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, αφού αποδέχθηκε την πρόσκληση του προεδρεύοντος Κώστα Σημίτη.

Και στις δύο περιπτώσεις -στο γραπτό και στον προφορικό λόγο- εφαρμόζουμε την ίδια αφαιρετική μέθοδο:

Μάλιστα, σύμφωνα με τον συγγραφέα, οι νέες αυτές αντιπαραθέσεις χαρακτηρίζονται από μία συνεχιζόμενη πτώση της δύναμης των ΗΠΑ, από μια κουραστική διαδικασία ευρωπαϊκής ενοποίησης και από τη δημιουργία ενός οικονομικού και πολιτισμικού χώρου στην Ανατολή, του οποίου ηγείται η Ιαπωνία.

Αποδέχθηκε την πρόσκληση του Κώστα Σημίτη και θα μετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των «15», τη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν (φωτό αρχείου)

κρατούμε τα βασικά και παραλείπουμε τα δευτερεύοντα, τα λιγότερο σημαντικά.

Την ίδια στιγμή, "ο συγγραφέας προσπαθεί να προσεγγίσει το διεθνές γίγνεσθαι και το ρόλο του εθνικού κράτους σε αυτό, με τρόπο ρεαλιστικό", γράφει ο Νίκος Κοτζιάς στην εισαγωγή. Την ίδια στιγμή, η «φιλοπόλεμη» επιστολή του κ. Μπλερ προς τους ηγέτες των «15» και την προεδρία προμηνύει «άγριες διαφωνίες» στις Βρυξέλλες - αν και η Αθήνα αναμένει και τις τοποθετήσεις άλλων ηγετών, εντός της σημερινής ημέρας.

Με την περίληψη, επομένως, ελέγχεται η ικανότητά μας να κατανοούμε ένα κείμενο, να αποδίδουμε τα κύρια νοήματά του και να παράγουμε ένα νέο κείμενο με συνοχή και σαφήνεια.

Ο Φράνκ Ντέπε προσεγγίζει αυτές τις σχέσεις από τη σκοπιά της "γερμανικής συζήτησης", αυτοπροσδιορίζοντας τη σκέψη του ως ανήκουσα στο ρεύμα του δημιουργικού και κριτικού χωρίς δογματισμούς μαρξισμού που αντιστρατεύεται και φοβάται τον επανεμφανιζόμενο και στις διεθνείς σχέσεις και στην ευρωπαϊκή πολιτική, γερμανικό εθνικισμό. «Το να μη συζητούμε δεν προφυλάσσει από κάτι την Ένωση, αντίθετα την αφήνει έκθετη στην κατακραυγή των λαών», υπογράμμισε ο Κώστας Σημίτης στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, όπου ενημέρωσε για τη Σύνοδο Κορυφής και την κρίση περί το Ιράκ.

Για την περίληψη βλέπε:

Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, ο συγγραφέας επιδιώκει την επανατοποθέτηση σειράς ζητημάτων που απασχόλησαν και απασχολούν την Αριστερά, επιδιώκει να ανοίξει νέους ορίζοντες στη συζήτηση που γίνεται στις γραμμές της μετά το 1989.

Ο Πρωθυπουργός είπε ακόμη πως «δεν μπορεί οι 15 ηγέτες να συζητούμε για το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και να μη συζητούμε για τον πόλεμο» - ενώ εξήγησε πως ακόμη κι αν δεν υπάρξει κοινή θέση στις Βρυξέλλες, «επειδή κάποιοι δεν θέλουν να προκύψει κοινή θέση, και πάλι κέρδος θα είναι η συζήτηση».

1. Νεοελληνική γλώσσα για το γυμνάσιο, τ.Β', ενότητα 23.

Στο πρώτο κεφάλαιο περιγράφεται η ανασυγκρότηση της διεθνούς τάξης πραγμάτων στο έτος 1989-1990.

Ο κ. Σημίτης συνέχισε και χθες τις τηλεφωνικές του επικοινωνίες με Ευρωπαίους ομολόγους του.

2. Νεοελληνική γλώσσα για το γυμνάσιο, τ.Γ', ενότητα 26.

Στο δεύτερο κεφάλαιο καταγράφεται η πορεία της αμερικανικής ηγεμονίας από 1945 μέχρι στις αρχές της δεκαετίας του '90, ενώ το τρίτο κεφάλαιο πραγματεύεται τις κλασικές μαρξιστικές θεωρίες για τον ιμπεριαλισμό.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο θα ζητηθεί λήψη απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας, που συνεδριάζει σήμερα.

3. Έκφραση-Έκθεση Β' Λυκείου, όπου η "περίληψη" παρουσιάζεται αναλυτικά σε ιδιαίτερο κεφάλαιο.

Τέλος, στο τέταρτο κεφάλαιο, στη βάση και των εμπειριών και του πολέμου του Περσικού Κόλπου, ο συγγραφέας επιδιώκει να προσεγγίσει την πιθανότερη πορεία και μορφογένεση της νέας διεθνούς τάξης πραγμάτων.

Κατά τον κ. Σημίτη, στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα εκτυλιχθεί μια «μάχη τακτικής», καθώς οι ΗΠΑ θέλουν την επιβεβαίωση του Συμβουλίου πως το Ιράκ δεν συμμορφώνεται, ενώ Γαλλία, Γερμανία, Κίνα και Ρωσία επιζητούν περισσότερο χρόνο για τους επιθεωρητές. «Σε αυτήν τη φάση φαίνεται πως όλοι διστάζουν να αναλάβουν την ευθύνη ενός βέτο».

«Οι λαοί θα κρίνουν»

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη πως «οι λαοί θα κρίνουν - οι ηγέτες συνεπώς δεν μπορεί παρά να συνυπολογίζουν την άποψη των πολιτών» - μια υπαινικτική αναφορά στα γκάλοπ ανά την Ευρώπη, που θέλουν τους Ευρωπαίους κατά του πολέμου, αλλά και στα αυριανά αντιπολεμικά συλλαλητήρια σε ολόκληρο τον κόσμο.

Όπως έγινε γνωστό, ο Κόφι Ανάν θα λάβει μέρος στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής για περίπου μία ώρα, και στη συνέχεια θα απαντήσει σε ερωτήσεις - που προφανώς θα αφορούν την κατάσταση στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Διπλωματικές πηγές έλεγαν ότι η πρόσκληση Ανάν έχει προφανή στόχο, εκ μέρους της προεδρίας, να καταδείξει την ανάγκη «υπακοής» όλων των ενεργειών στον ΟΗΕ. Σημείωναν όμως και το «σπάνιο» της μετάβασης του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού στην Ευρώπη - κάτι που θα μπορούσε να υποδηλώνει και την κρισιμότητα της κατάστασης.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ρώυτερ, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, με επιστολή του προς τον κ. Σημίτη και τους άλλους ηγέτες της Ένωσης, απαιτεί στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας να μην αποκλεισθεί η χρήση βίας κατά του Ιράκ. «Ενώ όλοι μας θεωρούμε τη στρατιωτική επιλογή ως τελευταία επιλογή, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως κανένα κράτος-μέλος δεν την αποκλείει, εφόσον χρειασθεί για τη διατήρηση της εξουσίας του Συμβουλίου Ασφαλείας», λέει ο κ. Μπλερ.