Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διάφορα :: Οικονομική είδηση

( άνοιγμα της κίνας ) 

Άνοιγμα της Κίνας

ΝΑΤΟ

Εφαρμογή 4:

Ώθηση στις πωλήσεις των ελληνικών επιχειρήσεων μαρμάρου έδωσε το "άνοιγμα" της κινέζικης αγοράς, καθώς στην εν λόγω χώρα παρατηρείται "οργασμός" ανοικοδόμησης.

Ούτε χθες έλαβαν απόφαση οι Σύμμαχοι

Το θερμόμετρο αερίου της εικόνας 1.36α. έχει μεγάλη ακρίβεια και είναι ένα πρότυπο, με τη βοήθεια του οποίου άλλα θερμόμετρα μπορούν να βαθμολογηθούν.

Όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας "Σολάκης Αντώνιος & ΣΙΑ ΑΕ", Γεώργιος Σολάκης, τα ελληνικά μάρμαρα εμφανίζονται ιδιαίτερα ανταγωνιστικά στη διεθνή αγορά -Ευρώπη, Αμερική, Σαουδική Αραβία- καθώς διακρίνονται για την υψηλού επιπέδου ποιότητά τους.

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΕΤΙΝΑΚΗΣ

Αν το αέριο που περιέχεται στο δοχείο Α θερμανθεί, το αέριο διαστέλλεται και ωθεί τον υδράργυρο που είναι στο βραχίονα Β προς τα κάτω, και τον υδράργυρο που είναι στο βραχίονα C προς τα πάνω.

"Χαρακτηριστικό είναι ότι οι εν λόγω επιχειρήσεις είναι κατά βάση εξαγωγικές, ενώ το ποσοστό εξαγωγών τους ανέρχεται σε 70% - 95%", υπογράμμισε ο κ. Σολάκης. Το ΝΑΤΟ, που κέρδισε τον Ψυχρό Πόλεμο χωρίς να ρίξει τουφεκιά, αντιμετωπίζει κρίση για το Ιράκ, το οποίο απειλεί να προκαλέσει ρωγμές ή ακόμα και να καταστρέψει την πλέον ισχυρή συμμαχία στον κόσμο. Συνεπώς, το ύψος h μεταβάλλεται και το ίδιο και η πίεση, καθώς και ο όγκος στο δοχείο Α.

Ωστόσο, η εισαγωγή φθηνών μαρμάρων από χώρες όπως η Ινδία και η Βραζιλία, οι οποίες έχουν χαμηλό κόστος παραγωγής, αποτελεί πρόβλημα για τις ελληνικές εταιρείες.

Άλλη μία απόπειρα συμβιβασμού τορπίλισε χθες η Γαλλία, όταν ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπινσον παρουσίασε τροποποιημένο σχέδιο απόφασης. Ο ευκίνητος συνδετικός σωλήνας επιτρέπει το κατέβασμα του βραχίονα C μέχρι το ύψος h, ώστε να πάρει την προηγούμενη τιμή του.

Μάλιστα, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας "Μάρμαρα Θάσου Φιλιππίδη ΑΕ", Χαράλαμπος Φιλιππίδης, το πράσινο μάρμαρο της Βέροιας και της Τήνου αντιμετωπίζει ανταγωνισμό από το ινδικό πράσινο, το οποίο είναι πολύ φθηνότερο.

Εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών διευκρίνισε ότι η γαλλική θέση δεν έχει αλλάξει και ότι «από αυτήν την άποψη, δεν μπορούμε, μέσω μιας απόφασης του ΝΑΤΟ, να δώσουμε την κατ' αρχήν υποστήριξή μας σε μια στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ, προκαταλαμβάνοντας έτσι τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας». Όταν χρησιμοποιείται με αυτό τον τρόπο, η θερμομετρική ιδιότητα είναι ο όγκος του αερίου, και η διάταξη ονομάζεται θερμόμετρο αερίου σταθερής πίεσης.

Γραφειοκρατία

Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ τηλεφώνησε πάντως χθες το βράδυ στον πρόεδρο της Τουρκίας Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ και τον διαβεβαίωσε για την αλληλεγγύη του.

Ο τρόπος με το οποίο χρησιμοποιείται φαίνεται στην εικόνα 1.36β.

Παράλληλα, ο κλάδος αντιμετωπίζει πρόβλημα γραφειοκρατίας, καθώς η έκδοση αδειών για την εκμετάλλευση των λατομείων αποτελεί χρονοβόρα διαδικασία.

Η Γαλλία, υπογράμμισε ο Σιράκ προς τον Τούρκο ομόλογό του, θα βοηθήσει την Άγκυρα να αμυνθεί αν ξεσπάσει πόλεμος στο Ιράκ και θα αναλάβει πλήρως τις υποχρεώσεις της αν η Τουρκία απειληθεί.

Εικ. 1.36

"Για το λόγο αυτό έχουμε πρόβλημα πρώτης ύλης, ενώ φτάνουμε στο σημείο να πραγματοποιούμε εισαγωγές.

Ο Νίκολας Μπερνς

Μάλιστα, η χώρα μας οδεύει προς την όγδοη θέση παγκοσμίως, όσον αφορά στην παραγωγή μαρμάρου, ενώ πριν τρία χρόνια κατείχε την δεύτερη", επισήμανε ο κ. Φιλιππίδης.

Το ΝΑΤΟ έχει την «υποχρέωση» να προστατεύσει την Τουρκία, στην περίπτωση πολέμου στο Ιράκ, από τη στιγμή που η χώρα αυτή εξέφρασε επισήμως σχετικό αίτημα, δήλωσε χθες ο Αμερικανός πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ Νίκολας Μπερνς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το λευκό μάρμαρο της Θάσου είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό, καθώς αποτελεί μονοπωλιακό προϊόν στη διεθνή αγορά.

«Οι ΗΠΑ εμμένουν στις βασικές τους θέσεις. Βάσει του άρθρου 4, έχουμε όλοι την υποχρέωση να προσφέρουμε βοήθεια στην Τουρκία, για να διασφαλιστεί η άμυνά της». Ο Αμερικανός πρεσβευτής προσέθεσε ότι οι ΗΠΑ θα εξετάσουν «σοβαρά» το συμβιβαστικό σχέδιο που παρουσίασε ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας, το οποίο προβλέπει την παροχή στην Άγκυρα συστοιχιών αντιπυραυλικής άμυνας Πάτριοτ, ειδικευμένες μονάδες για την αντιμετώπιση χημικών και βιολογικών όπλων και αεροσκάφη ραντάρ Awacs. Όπως ανακοίνωσε χθες το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας, η τουρκική κυβέρνηση αναμένει ένα δεύτερο ψήφισμα του ΟΗΕ, προτού ζητήσει από το κοινοβούλιό της να δώσει άδεια για την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στο έδαφός της και Τούρκων στρατιωτών στο Ιράκ. Αν και η διαμάχη στο ΝΑΤΟ προκλήθηκε από την αντίθεση ορισμένων ευρωπαϊκών κρατών σε μια αμερικανική επίθεση εναντίον του Ιράκ, έχει εξίσου να κάνει με τα ερωτήματα: «Ποιο θα είναι το μέλλον της Ευρώπης;», «Ποιες οι σχέσεις Ευρώπης - ΗΠΑ;», «Ποιοι οι στόχοι του ΝΑΤΟ;». «Βρισκόμαστε μπροστά στη μεγαλύτερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ εδώ και 30-40 χρόνια», λέει ο καθηγητής Μάικλ Κλαρκ, αναλυτής σε θέματα Άμυνας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.