Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( αναβολή για συμβιβασμό ) 

Αναβολή για συμβιβασμό "Το υπέδαφος της Αθήνας είναι σαθρό"

Μικρό εργαστήριο

Η μετάθεση για την Πέμπτη του συμβουλίου υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης -που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα- έγινε όπως δείχνουν τα πράγματα γιατί με τις μέχρι χθες διαμορφωμένες συνθήκες δεν υπήρχε περίπτωση συμφωνίας των "15" στο ακανθώδες ζήτημα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Εξακόσιες χιλιάδες κυβικά μέτρα τσιμέντο - με τα οποία θα μπορούσε να χτιστούν επτακόσιες πενταώροφες πολυκατοικίες - έχουν "πέσει" ως τώρα στο υπέδαφος της Αθήνας λόγω των έργων της κατασκευής του Μετρό, σύμφωνα με στέλεχος της Αττικό Μετρό. κοιτάξτε μέσα από το τζάμι. Το ζήτημα αυτό αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη τροχοπέδη στην επίτευξη συμφωνίας για τη λεγόμενη "Ατζέντα 2000", το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των οικονομικών της Ένωσης κατά την περίοδο 2000-2006, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση εκπόνησης των επτά επόμενων προϋπολογισμών.

"Το υπέδαφος της Αθήνας είναι σαθρό, παρουσιάζει διαφοροποιήσεις ανά περιοχή, ενώ υπάρχουν πηγάδια, δεκάδες υπόγεια ρέματα, παραπόταμοι, ακόμα και ποτάμια.

- Μετρήστε το ύψος του ειδώλου.

Την αναβολή του συμβουλίου φέρεται να ζήτησε ο υπουργός Γεωργίας της Γαλλίας, Ζαν Γκλαβανί, ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος στους "15" να καταλήξουν σε συμβιβαστικές προτάσεις. Όλα αυτά βρίσκονται κάτω από τα πόδια μας", εξηγεί ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Εμμανουήλ Μπαλτατζής.

- Μετρήστε την απόστασή του από το τζαμί.

Στο επίκεντρο της διαμάχης για την ΚΑΠ, βρίσκονται το Παρίσι και η Βόνη. Η κατασκευή του Μετρό βοήθησε τους γεωλόγους να συγκεντρώσουν πληροφορίες σχετικά με το υπέδαφος της πόλης.

- Μετρήστε την απόστασή του αντικειμένου από το τζαμί.

Οι Γερμανοί, οι οποίοι πληρώνουν τις μεγαλύτερες εισφορές εν γένει στα κοινοτικά ταμεία, μάχονται για να εξασφαλίσουν τη μείωση της δικής τους οικονομικής συμβολής, προτείνοντας περικοπές στη χρηματοδότηση ορισμένων τομέων, μεταξύ των οποίων είναι και η ΚΑΠ.

"Ουσιαστικά "χαρτογραφήσαμε" την ποικιλία των διαφοροποιήσεων του αθηναϊκού υπεδάφους, από τους πιο σκληρούς γεωλογικούς σχηματισμούς ως τους πιο χαλαρούς", επισημαίνει ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Ιωάννης Χρυσικόπουλος.

Σε ποιο συμπέρασμα καταλήγετε;

Η κυβέρνηση του καγκελαρίου, Γκέρχαρντ Σρέντερ, υποστηρίζει -δημοσίως δεν απορρίπτει- την πολιτική της συγχρηματοδότησης, όσον αφορά το 25% του αγροτικού προϋπολογισμού.

"Το υπέδαφος της Αθήνας αποτελείται κυρίως από δύο μέρη", εξηγεί ο κ. Μπαλτατζής.

Αυτό σημαίνει ότι το βάρος της χρηματοδότησης αυτού του σημαντικού ποσοστού θα φέρουν στο εξής οι εθνικές κυβερνήσεις.

"Το ανώτατο επίπεδο περιλαμβάνει ασβεστόλιθο και μάρμαρο.

Η συγκεκριμένη προοπτική δεν αρέσει καθόλου στη Γαλλία, η οποία αντιπροτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν χθες, τη σταδιακή μείωση της απευθείας χρηματοδότησης του αγροτικού τομέα.

Το δεύτερο το αποτελούν οι σχιστόλιθοι, το πιο διαδεδομένο πέτρωμα στην Αττική.

Με τον τρόπο αυτό δε θα μετακυλιστεί αμέσως ένα αρκετά δυσβάστακτο οικονομικό βάρος στις εθνικές κυβερνήσεις των κρατών μελών.

Μεταξύ πρώτου και δεύτερου επιπέδου "συναντάμε" τον υδροφόρο ορίζοντα του υπεδάφους.

Επιπλέον, ο Ζαν Γκλαβανί επαναλαμβάνει εξαρχής ότι το ζήτημα της ΚΑΠ δεν μπορεί να εξαιρεθεί από μία συνολική λύση όσον αφορά την "Ατζέντα 2000", η οποία περιλαμβάνει και άλλους τομείς-φωτιά, όπως είναι η χρηματοδότηση των περιφερειακών προγραμμάτων και των ταμείων συνοχής, για τη διατήρηση της οποίας αγωνίζονται οι χώρες του Νότου.

Μικρές και μεγάλες κοιλότητες ακανόνιστου σχήματος, δηλαδή, γεμάτες νερό".

Οι ηγέτες των 15 κρατών μελών έχουν θέσει χρονικό όριο μέχρι τις 25 Μαρτίου για την επίλυση του ζητήματος που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αρχή του 21ου αιώνα.

Σύμφωνα με τον "υπόγειο χάρτη της Αθήνας", ένα από τα ρέματα που κατέβαινε παλαιά από τον Λυκαβηττό διέσχιζε τη σημερινή οδό Βουκουρεστίου, διερχόταν διά της οδού Πανεπιστημίου και έφτανε ως τη σημερινή οδό Πεσμαζόγλου.

Η αναβολή του σημερινού συμβουλίου υπουργών Γεωργίας για την Πέμπτη αποσκοπεί στην αποφυγή ενός νέου αδιεξόδου, παρόμοιου με αυτό που δημιουργήθηκε την περασμένη Παρασκευή, λίγες ώρες πριν από την άτυπη σύνοδο κορυφής, η οποία πραγματοποιήθηκε σε προάστιο της Βόνης.

Σε όλο το μήκος της Πανεπιστημίου το έδαφος είναι χαλαρό.

Άλλωστε οι "15" έχουν καταστήσει σαφές ότι κατά την έναρξη της έκτακτης συνόδου του Βερολίνου, στις 24 Μαρτίου, το ζήτημα της ΚΑΠ πρέπει να έχει λυθεί.

Οι κατασκευαστές του Μετρό ήρθαν πολλές φορές "αντιμέτωποι" με σπηλαιώσεις γεμάτες νερό, ενώ το σύστημα υπόγειας διάνοιξης σηράγγων που εφαρμόστηκε δημιούργησε και νέες. Επίσης στην Πλατεία Καραϊσκάκη οι εργάτες συνάντησαν… κινούμενη άμμο.

Η απάντηση σε αυτά τα προβλήματα ήταν μία: τσιμεντοενέσεις. Η τεράστια ποσότητα μπετόν που χρησιμοποιήθηκε "έκλεισε" πολλά πηγάδια, διαδρομές υπόγειων υδάτων.