Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( εξουσία, υπεροψία, και παραιτήσεις ) 

Εξουσία, υπεροψία, και παραιτήσεις Σύνταξη μέσω Κάβο Ντόρο

Πού διαδίδεται το φως

Επικρίνοντας εμμέσως τον Τύπο ότι επικεντρώνει την προσοχή του στο πρόσωπό του, τη στιγμή που στην Ευρώπη αρχίζουν οι συναλλαγές σε ευρώ, ο Τσάρλι Γουίλαν -εκπρόσωπος Τύπου του υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν- ανακοίνωσε ότι προτίθεται να παραιτηθεί.

Οι ασφαλισμένοι των νησιών συνταξιοδοτούνται από το ΙΚΑ Πειραιά

Είναι απαραίτητο να υπάρχει ύλη για να διαδοθεί μέσα σε αυτή το φως; Ο Γουίλαν είπε ότι αυτό θα γίνει "με την πρώτη ευκαιρία", διευκρίνισε ωστόσο ότι δε διέρρευσε ο ίδιος πληροφορίες, οι οποίες οδήγησαν στην παραίτηση του υπουργού Εμπορίου και Βιομηχανίας, Πίτερ Μάντελσον, την προπαραμονή των Χριστουγέννων.

ΗΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ

Το ηλιακό φως φθάνει στη Γη αν και ο περισσότερος χώρος μεταξύ του Ήλιου και του πλανήτη μας είναι κενός. Ο Μάντελσον παραιτήθηκε όταν αποκαλύφθηκε ότι είχε πάρει, στο παρελθόν, ένα μυστικό δάνειο ύψους 373.000 λιρών, από τον υπουργό Δημοσίων Εσόδων της κυβέρνησης Μπλερ, Τζέφρι Ρόμπινσον, για να αγοράσει κατοικία σε αριστοκρατική συνοικία του δυτικού Λονδίνου.

Από… σαράντα κύματα περνούν για να συνταξιοδοτηθούν οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ στη Νάξο, τη Σύρο, τη Σαντορίνη, τη Σάμο, την Πάρο και σε άλλα νησιά, αφού οι συντάξεις τους εκδίδονται από το ΙΚΑ Πειραιά! Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και για ασφαλισμένους άλλων περιοχών (π.χ. Κάρυστος Ευβοίας) των οποίων οι συντάξεις εκδίδονται στην Αθήνα.

Το φως επομένως διαδίδεται στο κενό. Εκτός του Μάντελσον, στις 23 Δεκεμβρίου παραιτήθηκε και ο Ρόμπινσον.

Εκτός από την ταλαιπωρία που υφίστανται οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, ο χρόνος που χρειάζεται σήμερα για να εκδοθούν οι συντάξεις στα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας κυμαίνεται από 8 έως 18 μήνες.

Το φως διαδίδεται μέσα στην ύλη;

Ο Γουίλαν, όπως και οι δύο παραιτηθέντες, αρνείται ότι διέπραξε ο,τιδήποτε επιλήψιμο.

Αυτό σημαίνει ότι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι ζουν με δανεικά για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Βλέπουμε αντικείμενα ακόμα και όταν ανάμεσα στα μάτια μας και στα αντικείμενα παρεμβάλλεται αέρας, νερό ή γυαλί. Ο Γκόρντον Μπράουν φαινόταν αποφασισμένος να στηρίξει το γραμματέα του, και το έκανε μέχρι την τελευταία στιγμή, παρά τις επίμονες εκκλήσεις για απομάκρυνσή του.

Πάντως, το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων διαβεβαιώνει ότι το 2003 θα υπάρξει σημαντική βελτίωση στις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Ωστόσο δεν διακρίνουμε αντικείμενα πίσω από τοίχο ή ξύλινες πόρτες. Σύμφωνα με το ΒΒC, αντίθετα με τον ίδιο, η Ντάουνιγκ Στριτ θεωρούσε τον Γουίλαν υπεύθυνο των διαρροών.

Περιμένουν για μήνες

Το φως διαδίδεται μέσα από ορισμένα σώματα. Αν και σε χθεσινό σχόλιο του εκπροσώπου του Τόνι Μπλερ για το θέμα, δεν αποδόθηκαν ευθύνες στο γραμματέα του υπουργού, ο Βρετανός πρωθυπουργός φάνηκε να κρατάει αποστάσεις:

Έρευνα που διενήργησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) οδήγησε στο συμπέρασμα ότι ο χρόνος αναμονής για έναν υποψήφιο συνταξιούχο από τη στιγμή που θα υποβάλει την αίτηση μέχρι την ημέρα που θα πάρει στα χέρια του τη σύνταξη είναι: - 8 μήνες για το ΙΚΑ - 6 μήνες για τον ΟΓΑ - 18 μήνες για το Ταμείο Εμπόρων - 5-7 μήνες για το Ταμείο Συντάξεων Υγειονομικών - 5-7 μήνες για το ΤΣΜΕΔΕ (μηχανικών) - 7-9 μήνες για το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης υπαλλήλων εμπορικών καταστημάτων.

Αυτά τα σώματα τα ονομάζουμε διαφανή. "Είναι θέμα του υπουργού ποιον απασχολεί".

Στην ίδια έρευνα παρατηρείται ότι μικρότερη είναι η καθυστέρηση για την έκδοση σύνταξης στο ΤΣΑ (αυτοκινητιστών), στο ΤΕΒΕ, στο Ταμείο Νομικών και στο ΤΣΠΕΑΘ (δημοσιογράφων).

Αντιθέτως, τα σώματα μέσα από τα οποία δε διαδίδεται τα ονομάζουμε αδιαφανή. Μία ημέρα πριν ο Γουίλαν προβεί στη δήλωση παραίτησης, το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών αντιδρούσε οργισμένα, για ένα δημοσίευμα του κυριακάτικου "Ομπζέρβερ".

Παράλληλα επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις που ο υποψήφιος συνταξιούχος έχει ασφαλιστεί σε δύο ή περισσότερα Ταμεία, η καθυστέρηση για την απονομή των συντάξεων είναι μεγαλύτερη.

Υπάρχουν σώματα, π.χ. το γαλακτόχρωμο τζάμι, πίσω από τα οποία διακρίνουμε μόνο το περίγραμμα των αντικειμένων. Το δημοσίευμα υποστήριζε ότι πριν έρθουν στην εξουσία οι Εργατικοί, ο πρώην υπουργός Δημοσίων Εσόδων είχε χορηγήσει 200.000 λίρες από τον προσωπικό του λογαριασμό, σε έναν όμιλο, τις υπηρεσίες του οποίου χρησιμοποιούσε ο Γκόρντον Μπράουν, για να διαμορφώσει την οικονομική πολιτική του κόμματος.

Έλλειψη προσωπικού

Αυτά τα σώματα τα ονομάζουμε ημιδιαφανή. Πηγή του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι "Ο κ. Μπράουν, δεν είχε κανένα προσωπικό οικονομικό όφελος, ούτε πήρε δάνειο".

Ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ κ. Γιώργος Κουτρουμάνης παρατηρεί ότι κύρια αιτία για την καθυστέρηση των συντάξεων είναι η δραματική μείωση του προσωπικού σε συνδυασμό με την έλλειψη σύγχρονων μέσων λειτουργίας των υπηρεσιών των Ταμείων.

Εικόνα 3.10 Ευθύγραμμες δέσμες φωτός

Την ώρα που το βρετανικό κοινό προσπαθεί να παρακολουθήσει και να βγάλει κάποιο συμπέρασμα από τις αποκαλύψεις αναφορικά με υπουργούς και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, μία εσωτερική αναφορά των Εργατικών, με τίτλο "Μήνυμα 1999", προειδοποιεί τον Τόνι Μπλερ:

Όπως επισημαίνει ο κ. Κουτρουμάνης, οι αιτήσεις ασφαλισμένων για συνταξιοδότηση έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ενώ αντίθετα το προσωπικό που υπηρετεί στις αντίστοιχες μονάδες μειώνεται συνεχώς, αφού δεν έχουν γίνει οι αναγκαίες προσλήψεις.

Εικόνα 3.11 Όσο η σχισμή του διαφράγματος είναι μικρότερη τόσο η δέσμη του φωτός είναι λεπτότερη

Πολλοί ψηφοφόροι έχουν την αίσθηση ότι η κυβέρνησή του, "χάνει την επαφή" με το κοινό και εμφανίζεται "υπεροπτική", καθώς συνηθίζει την εξουσία.

Για την καθυστέρηση στην έκδοση συντάξεων από το ΙΚΑ ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης παρατηρεί ότι αν δεν υπάρξει άμεση πρόσληψη προσωπικού και αποκέντρωση των συντάξεων το πρόβλημα θα συνεχιστεί.

Η αναφορά βασίστηκε σε δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν για λογαριασμό του κόμματος.

Εκκρεμούν 18.869 αιτήσεις Χαρακτηριστικά επισημαίνει ότι αυτήν τη στιγμή στο περιφερειακό κατάστημα Αθηνών (οδός Νικηφόρου) βρίσκονται σε εκκρεμότητα 18.869 αιτήσεις για κύρια και επικουρική σύνταξη, εκ των οποίων 5.714 αφορούν αιτήσεις μέχρι 31/12/2001.

Με την κεντρική ιδέα του μηνύματος φαίνεται να συμφωνούν και δύο ηγετικά συνδικαλιστικά στελέχη των Εργατικών.

Στο ίδιο υποκατάστημα υποβάλλονται αιτήσεις και εκδίδονται συντάξεις ασφαλισμένων από την Κόρινθο, το Λουτράκι, το Ξυλόκαστρο, την Κάρυστο Ευβοίας, καθώς και από δεκάδες περιοχές της Αττικής.

Ο Μπιλ Μόρις, γενικός γραμματέας της Ένωσης Εργαζομένων στις Μεταφορές, δήλωσε ότι ίσως, οι παραιτήσεις των Μάντελσον και Ρόμπινσον να είναι τίμημα που αξίζει να πληρωθεί, αν η κυβέρνηση "εστιάσει και πάλι την προσοχή της στη φιλοσοφία, την ιδεολογία και το σκοπό της".

Και στα ιατρεία

Και σε ομιλία του το περασμένο Σάββατο, ο ηγέτης της ένωσης μηχανολόγων, Κεν Τζάκσον, ανέφερε μεταξύ άλλων:

Αλλά και για τις ιατρικές εξετάσεις οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ κινούνται στον αστερισμό της ταλαιπωρίας.

"Υποστηρίξαμε τον εκσυγχρονισμό, γιατί θέλαμε να επιστρέψει το Εργατικό κόμμα στην εξουσία".

Υπάρχουν περιπτώσεις αναμονής μέχρι και έναν μήνα για να κάνει κάποιος ασφαλισμένος τις εξετάσεις του.

Πρόσθεσε, όμως, ότι τα συνδικάτα δε βλέπουν καθόλου θετικά, τους στενότερους δεσμούς της κυβέρνησης με τους Φιλελεύθερους, και την αποστασιοποίηση από τα συνδικάτα.

Αν τηλεφωνήσει κάποιος σήμερα για ένα ραντεβού στον ενδοκρινολόγο του ΙΚΑ Περιστερίου, θα εξεταστεί έπειτα από 27,6 ημέρες! Για την ίδια ειδικότητα, το ραντεβού στην Καλλιθέα κλείνεται έπειτα από 25,3 ημέρες.

Από την πλευρά της διοίκησης, πάντως, αναμένεται ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί με την 24ωρη λειτουργία υποκαταστημάτων του ΙΚΑ σε όλη τη χώρα, η οποία αρχίζει σύντομα.

Φρένο στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις

Φρένο στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, είναι μια από τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε. στον τομέα της απασχόλησης και της κοινωνικής προστασίας.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Δημήτρης Ρέππας ανέλυσε τις ελληνικές πρωτοβουλίες στο προεδρείο της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου.

Με χρονικό ορίζοντα το 2010, όπως υπογράμμισε ο κ. Δ. Ρέππας, ως στόχοι τίθενται: - Η δημιουργία προϋποθέσεων για πλήρη και βιώσιμη απασχόληση (με ενδιάμεσους στόχους τα ποσοστά απασχόλησης που έχουν αποφασιστεί σε προηγούμενα Ευρωπαϊκά Συμβούλια). - Η βελτίωση της ποιότητας και της παραγωγικότητας της εργασίας. Όπως παρατήρησε ο υπουργός Εργασίας η ελληνική προεδρία θεωρεί σκόπιμη την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής στρατηγικής απασχόλησης και στις παρακάτω κατευθύνσεις δράσης: - Την προώθηση πολιτικών ενεργού γήρανσης μέσω και της επιμήκυνσης του εργασιακού βίου. - Την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην εργασία. - Την καταπολέμηση της ανεργίας. - Τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων στην απασχόληση και την ανεργία, ιδιαίτερα με δράσεις στις απομονωμένες περιοχές.