Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Επιστολές :: Οικονομική είδηση

( "ανάγκη η ευελιξία στην αγορά εργασίας" :: 17/2/2006 19:37:36) 

Τις συστάσεις αυτές έκανε χθες από τη Θεσσαλονίκη μιλώντας σε εκδήλωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Νίκος Γκαργκάνας.

Φαινόμενα

ΘΕΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ (Θεωρητική κατεύθυνση)

Ν. ΓΚΑΡΓΚΑΝΑΣ: Στροφή σε νέες ειδικότητες το κλειδί στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία

Παιχνίδι ταξικής πάλης

Α. Το προσφυγικό ζήτημα κατά την Ελληνική Επανάσταση (1821-1827)

"Ανάγκη η ευελιξία στην αγορά εργασίας"

Οι πλούσιοι και οι φτωχοί μπορούν να είναι παίκτες σε τηλεπαιχνίδι, να ψηφίζουν και να αλλάζουν ρόλους σε μια αποθέωση του τηλε-μαρξισμού

1. Απωθητικές οι συνθήκες μετά τη κήρυξη της Επανάστασης για τους Έλληνες των Μικρασιατικών παραλίων:α)συστηματικές διώξεις των Τούρκων στα ενδότερα και βιαιοπραγίες στη Κων/πολη. β)καταστροφή των Κυδωνιών (Αϊβαλί) τον Ιούνιο του 1821.

Οι επιχειρήσεις πρέπει να εξειδικευτούν σε νέες γραμμές παραγωγής, να εισαγάγουν καινοτομίες και να στραφούν σε νέους κλάδους με συγκριτικό πλεονέκτημα

ΠΟΠΗ ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΟΥ

Αποτέλεσμα: Το πρώτο προσφυγικό ρεύμα της Νεότερης Ελλάδας με κατεύθυνση προς τα Ψαρά, τη Σάμο, τη Λέσβο και τη Πελοπόννησο (Ναύπλιο).

Της ΜΑΡΙΑΣ ΜΑΘΙΟΠΟΥΛΟΥ

Παίζω - πλάθω - κουλουράκια στο νέο ριάλιτι που υπόσχεται απολαύσεις μιας φαντασμαγορικής σύγκρουσης πλούσιων και φτωχών

Το πρόβλημα της οικιστικής αποκατάστασης και της πολιτικής εκπροσώπησης δεν λύθηκε για τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, παρά την ενεργοποίηση και των ιδίων προς αυτή την κατεύθυνση.

Ετοιμοι για μετακίνηση σε άλλους κλάδους ή σε άλλες περιοχές, για στροφή σε νέες ειδικότητες και για απόκτηση νέων προσόντων πρέπει να είναι οι εργαζόμενοι, ώστε να αποκομίσουν πλήρως τα οφέλη της παγκοσμιοποίησης και να μην πληγούν από αυτή.

Τα κάναμε όλα θέαμα στην εποχή μας, γιατί όχι και την «πάλη των τάξεων»;

2. Κατά το 2ο έτος της Επανάστασης σημειώθηκε κύμα προσφύγων από τον Ελλαδικό χώρο (ηπειρωτικό και νησιωτικό),λόγω της τουρκικής εκστρατείας για την καταστολή των εξεγέρσεων.

Την ίδια στιγμή οι επιχειρήσεις πρέπει να εξειδικευτούν σε νέες γραμμές παραγωγής, να εισαγάγουν καινοτομίες και να στραφούν σε νέους κλάδους με συγκριτικό πλεονέκτημα.

Αυτό υπόσχεται το «The wall», το τηλεπαιχνίδι της φαντεζί σύγκρουσης δύο «κόσμων», των πλούσιων και των φτωχών.

Χώροι προέλευσης: α) Μακεδονία-Θεσσαλία

Τις συστάσεις αυτές έκανε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Νίκος Γκαργκάνας, σπεύδοντας πάντως να τονίσει πως οι προσαρμογές δεν είναι πάντοτε ανώδυνες και πρέπει να δημιουργηθεί εκείνο το θεσμικό πλαίσιο που θα προστατεύσει όσους πλήττονται από αυτές.

Πώς λέμε από τη μια οι φαβέλες, οι τενεκεδουπόλεις της Βραζιλίας και από την άλλη οι ζάπλουτοι, που έχουν κλειστεί σε βίλες-φρούρια, για να απολαύσουν τα «κόπια» τους ανενόχλητοι;

β) Β.Δ. Ηπειρωτική Ελλάδα.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) ο κ. Γκαργκάνας υπογράμμισε την ανάγκη άρσης ορισμένων στοιχείων δυσκαμψίας στην αγορά εργασίας, προκειμένου να γίνει πιο αποτελεσματική η λειτουργία της.

Να, μια τέτοια ατμόσφαιρα αναπαράγει το τηλεπαιχνίδι, που κάνει τηλεόραση τον…μαρξισμό.

Κατεύθυνση: Δ. Στερεά και ειδικότερα Μεσολόγγι, Β. Σποράδες.

"Παρά τα μέτρα που ελήφθησαν τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, χρειάζεται να γίνουν ακόμη πολλά, ώστε η εργατική και η κοινωνικοασφαλιστική νομοθεσία να παρέχουν τα σωστά κίνητρα στα άτομα, για να συμμετέχουν στην αγορά εργασίας, αντί να οδηγούν, όπως γίνεται μερικές φορές, σε διαίρεση ανάμεσα στους 'εντός' και τους 'εκτός', ανάμεσα στους καλά προστατευμένους που έχουν δουλειά και σε εκείνους που δεν έχουν ούτε δικαιώματα ούτε δουλειά", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Και ποιος καλύτερος να το παρουσιάζει από τον ξερόλα-Μικρούτσικο, που έχει εντρυφήσει άλλωστε στα νιάτα του στου είδους τις θεωρίες.

Η αποκατάσταση και αυτών των προσφύγων από την Επαναστατική Κυβέρνηση, λόγω των συνθηκών εμπόλεμης κατάστασης ήταν δυσχερής, αλλά και η υποδοχή τους από το εγχώριο στοιχείο δεν ήταν πάντα η αναμενόμενη.

Αναφερόμενος στην επιθυμητή διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών σημείωσε πως πέραν της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων απαιτείται να συμβάλλουν οι κοινωνικοί εταίροι στη διαμόρφωση μισθολογικών αυξήσεων και τιμολογιακής πολιτικής που θα είναι συμβατές με τη σταθερότητα των τιμών και με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Να, που ήρθε η ώρα να τις αξιοποιήσει επαγγελματικώς.

Εντούτοις δημιουργήθηκε ο πρώτος συνοικισμός προσφύγων στο Ζαπάντι Αιτωλοακαρνανίας (Σουλιώτες) κατά την Επανάσταση, και υπό την πίεση του προβλήματος άρχισαν να γίνονται οι πρώτες σκέψεις για τη διανομή των «εθνικών γαιών».

Κάνοντας έναν απολογισμό των οικονομικών δεικτών της τελευταίας δεκαετίας ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε πως ο κίνδυνος φτώχειας παραμένει σταθερός και κυμαίνεται μεταξύ του 20% και 22%.

Η τηλεόραση άλλωστε είναι η υπερ-ιδεολογία της εποχής.

3.Εκτός από τους Κρήτες οι οποίοι από τον πρώτο κιόλας χρόνο της Επανάστασης κατέφυγαν οπλισμένοι στην Κάσο και από εκεί (1824) σε άλλα νησιά του Αιγαίου και στην Αργολίδα (1823-24),οι κάτοικοι της Χίου, της Κάσου και των Ψαρών, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας των μαζικών καταστροφών των νησιών, στις οποίες προέβη ο τουρκικός στόλος, συμπράττοντας αργότερα με τον Αιγυπτιακό (τον Ιούνιο του 1822 οι Χίοι και το 1824 οι Κάσιοι και οι Ψαριανοί).

Μάλιστα κάτω από το όριο της φτώχειας βρίσκονται το 28% των ηλικιωμένων ή το 26% των συνταξιούχων.

Ανέλαβε, λοιπόν ο Αντρέας-των-ξεκατινιασμάτων, να παρουσιάσει προχθές τους παίκτες που θα χωριστούν σε πατρικίους και πληβείους.

Περιοχές στις οποίες κατευθύνθηκαν ήταν οι Κυκλάδες, η Πελοπόννησος, η Αθήνα και τα νησιά του Αργοσαρωνικού (Αίγινα και Σπέτσες).

Την ίδια στιγμή, όμως, η σωρευτική αύξηση του κατά κεφαλήν πραγματικού ΑΕΠ στη δεκαετία φτάνει το 40%, των πραγματικών μέσων ακαθάριστων αποδοχών το 29% και του πραγματικού καθαρού εισοδήματος ενός μέσου μισθωτού το 23%.

Οι πρώτοι θα ζουν μέσα στη χλιδή και οι δεύτεροι στη φύση, χωρίς ανέσεις, ούτε στρώμα να γείρουν το βασανισμένο τους κορμί.

Η Κυβέρνηση μερίμνησε για την περίθαλψή και την πρόχειρη αποκατάστασή τους, παραχωρώντας χώρους στέγασης όπου μπορούσε και όσο της επέτρεπαν τα οικονομικά της, αναλαμβάνοντας τα έξοδα συντήρησης των χηρών και των ορφανών και καθορίζοντας τρόπους υποτυπώδους επιχορήγησης από τους φόρους της περιοχής όπου εγκαθίσταντο.

Για δημόσιο χρέος

Πρώτα αγρίεψε ο καπιταλισμός.

Στη περίπτωση και αυτής της κατηγορίας των προσφύγων η υποδοχή από τους ντόπιους δεν ήταν πάντα ευνοϊκή, όπως π.χ των Σπετσιωτών απέναντι στους Ψαριανούς που εξωθήθηκαν στο να εγκαταλείψουν τις Σπέτσες και να μεταφερθούν στη Μονεβασιά,όταν άρχισαν να δείχνουν διάθεση για μόνιμη εγκατάσταση.

Μεταξύ άλλων ο κ. Γκαργκάνας τόνισε πως πρέπει να μειωθεί ταχύτερα το δημόσιο χρέος και να προχωρήσει το γρηγορότερο η μεταρρύθμιση του συστήματος συντάξεων.

Μεγάλωσαν οι αντιθέσεις.

Εξαιτίας των κακουχιών αφενός και αφετέρου της εχθρικής διάθεσης των κατοίκων ορισμένων περιοχών στις οποίες κατέφυγαν οι πρόσφυγες, αναγκάστηκαν ορισμένοι από αυτούς να επανέλθουν στις πατρίδες τους, αν και κατεστραμμένες, όπως π.χ οι Χίοι, οι οποίοι μάλιστα οργάνωσαν και επιχείρηση ανακατάληψης του νησιού η οποία απέτυχε (1827-28).

Έτσι θα δημιουργηθούν τα περιθώρια για την αντιμετώπιση της επιπλέον επιβάρυνσης των συστημάτων συντάξεων και υγείας από τη γήρανση, ενώ θα δημιουργηθούν και οι πόροι που θα επιτρέψουν μακροπρόθεσμα να ενισχυθούν, με μια αναδιανεμητική πολιτική μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, οι κοινωνικές ομάδες, όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι, που δεν είναι δυνατόν να ευεργετηθούν από μέτρα τόνωσης της απασχόλησης, εφόσον έχουν οριστικά εξέλθει από την αγορά εργασίας.

Λίγοι οι πλούσιοι, πολλοί οι πεινασμένοι.

Μόνιμες εγκαταστάσεις σημειώθηκαν μόνο στην Αίγινα από τους Ψαριανούς, και στη Σύρο, όπου ο συνοικισμός που δημιουργήθηκε ήταν πολυπροσφυγικός, με κυρίαρχο στοιχείο τους Χίους.

"Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία κάθε άλλο παρά ασήμαντες είναι.

Εμφανίστηκαν σπίτια-φρούρια.

Η Ερμούπολη, όπως ονομάστηκε η παράλια ζώνη του λιμανιού της Σύρου, την οποία αποίκισαν οι πρόσφυγες, παρά τα προβλήματα της αμοιβαίας προσαρμογής των δύο πληθυσμιακών στοιχείων, αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα ίδρυσης και εξέλιξης ενός προσφυγικού συνοικισμού, κατόπιν αποκλειστικά προσφυγικής πρωτοβουλίας και χωρίς κυβερνητική ανάμειξη.

Ωστόσο η έκτασή τους δεν είναι ανάλογη με το μέγεθος των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υψώθηκαν τείχη αληθινά να χωρίσουν τους δυο κόσμους.

4. Τα μέτρα της Επαναστατικής Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος ήταν αποσπασματικά, ενώ τις συνέπειες από την ανυπαρξία συνολικής πολιτικής στο προσφυγικό ζήτημα, επέτειναν οι εμπόλεμες συνθήκες, η μόνιμη έλλειψη πόρων και οι αντιδράσεις των ντόπιων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας, το ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος με ρυθμό ελαφρώς χαμηλότερο από ό,τι το 2005, οπότε είχε φτάσει το 3,7%, ενώ ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει, κυρίως επειδή από τον Απρίλιο και μετά θα εξαλειφθεί η επίδραση της περσινής αύξησης του ΦΠΑ στον ετήσιο ρυθμό ανόδου των τιμών καταναλωτή, καθώς και επειδή η μέση ετήσια αύξηση της τιμής του πετρελαίου προβλέπεται να είναι μικρότερη σε σχέση με πέρυσι.

Υπολογίζεται πως τουλάχιστον 3 με 4 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν αυτή τη στιγμή σε περιτοιχισμένες κοινότητες, αναφέρει ο Τζέρεμι Ρίφκιν («Το τέλος της εργασίας», Εκδόσεις Λιβάνη).

Μετά ήρθε η τηλεόραση. Εκεί οι αντιθέσεις της ζωής και οι ανισότητες του πλούτου γίνονται ωραία τηλεπαιχνίδια. Αποστειρώνονται. Παίζεις πότε τον φτωχό και πότε τον πλούσιο. Οι παίκτες πηγαινοέρχονται από τον ένα κόσμο στον άλλον, με ψηφοφορίες. Ο τείχος (The wall) είναι ένα εφέ. Για να 'χει μεγαλύτερο χάζι το ριάλιτι. Αρκεί να είναι κανείς αρεστός στους συμπαίκτες του και δεν θα τον περάσει ποτέ. Το «The wall» είναι μία ακόμη πρόταση για κατανάλωση. Αυτή τη φορά θα καταναλώσουμε… ταξικές διαφορές.

Παίρνουν μέρος άνθρωποι που πλήττουν, που αναζητούν ευκαιρίες, που θέλουν να αποδείξουν ότι είναι σπουδαίοι, είναι δεν είναι. Σαν εκείνη τη νεαρή Γωγώ, με τη φωνή Ντόναλντ Ντακ, που έβγαινε σε μικροκάναλα, τροφαντή και φλύαρη, τώρα έχασε τα κιλάκια της και σκέφτηκε να πάρει μέρος στο «The wall» αναζητώντας νέα επαγγελματική ευκαιρία. Και φυσικά ένας μπάρμαν και μία μπαργούμαν, από τα επαγγέλματα που έχουν πέραση στα ριάλιτι, μία ψυχολόγος, ένας Μυκονιάτης πρώην λοκατζής, ένας κύριος με πούρο και γυαλιά τύπου Ωνάση, που μάλλον σκέφτηκε πως του φέρνει και λίγο.

Μια κυρία με γουναρικά και κοσμήματα, συνταξιούχος αεροσυνοδός ετών 52, ψηφίστηκε να βγει στην ύπαιθρο, έκπτωτη κιόλας από την πρώτη ημέρα. Άστεγη. Και ο κύριος ετών εξήντα και βάλε - α, δεν έχουν τύχη οι μεσήλικοι σε αυτά τα παιχνίδια - και αυτός ψηφίστηκε να κοιμάται στα άχυρα. Η πιτσιρικαρία, πολλά υποσχόμενη, έμεινε στη βίλα με τις ανέσεις. Ενθουσιασμένοι όλοι, που θα παίξουν τις διαφορές-του-πλούτου.

Σε μια συζήτηση για τον τρόπο που η διαφήμιση αναλώνει τα πολιτιστικά επιτεύγματα ρώτησαν τον Κοντάρ πού βρίσκεται σήμερα ο Αϊζενστάιν. «Στα καλσόν DIM» ήταν η απάντησή του - εννοώντας το διαφημιστικό σποτ. Αν αναρωτηθούμε πού βρίσκεται σήμερα ο μαρξισμός, μπορούμε να απαντήσουμε στο «The wall». Εκεί συμβαίνει η πάλη των τάξεων. Με ψηφοφορίες. Μια κυρία μου τη σπάει με τα γουναρικά; Έξω στα άχυρα. Ποιος μπορεί με μια ψήφο να αλλάξει ρόλους; Στην αληθινή πάλη των τάξεων δεν συμβαίνουν αυτά. Ευτυχώς υπάρχει η τηλεόραση να επουλώσει τον καημό. Έναν ακόμη.

1.355.000 τηλεθεατές είδαν το «The Wall»