Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Επιστολές :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( τα πρώτα "πράσινα" χρίσματα :: 5/2/2006 23:50:47) 

Τα πρώτα "πράσινα" χρίσματα Βρήκε τον μάστορά της

Δημοκρατία

Για τις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές

Τον μάστορά της φαίνεται να βρήκε η Γκουίνεθ Πάλτροου στο πρόσωπο του πρώην αγαπημένου της Κρις Μάρτιν, τον οποίο αποφάσισε να εγκαταλείψει ύστερα από έξι μήνες δεσμού. Στο σχολείο, στις ομάδες ή στην παρέα, μιλάμε συχνά για δημοκρατικές διαδικασίες.

Τα πρώτα χρίσματα για τις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές έδωσε χθες η Περιφερειακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Κ. Μακεδονίας.

Διότι για ακόμη μία φορά η γοητευτική κατά τα άλλα ηθοποιός, που έβρισκε τους Βρετανούς ψυχρούς ως άνδρες, αφού "χόρτασε" τον Κρις, του έδωσε τα παπούτσια στο χέρι. Εννοούμε ότι έχουμε όλοι το δικαίωμα να συμμετέχουμε ελεύθερα σε μια ομαδική δραστηριότητα.

Τα πρώτα πράσινα χρίσματα για τους δήμους της Α' εκλογικής περιφέρειας Θεσσαλονίκης πήραν ο Χριστόδουλος Οικονομίδης για το δήμο Καλαμαριάς, ο Νάκης Λαδόπουλος για το δήμο Νεάπολης και ο Δημήτρης Σερβετάς για το δήμο Τριανδρίας.

Δικαιολογήθηκε δε, πως ένιωθε διαφορετικά πριν από λίγο καιρό, καθώς χρειαζόταν κάποιον να τη στηρίζει ψυχολογικά μετά τον θάνατο του πατέρα της. Όταν παίρνονται όμως αποφάσεις, πρέπει να είναι σύμφωνες με την άποψη που υποστηρίζουν οι περισσότεροι.

Για τον δεύτερο υπήρξε ένσταση από την πλευρά του πρώην δημάρχου Γρηγόρη Χατζησάββα, ο οποίος καταλόγισε στον νυν δήμαρχο διαλυτική τακτική, αλλά το πρόβλημα αναμένεται να διευθετηθεί με τη συγκρότηση ομάδας επαφής, η οποία θα αναλάβει να φέρει όλα τα στελέχη του κόμματος στο τραπέζι του διαλόγου.

Όταν όμως το ξεπέρασε, είπε να κινήσει για νέες εμπειρίες. Το ίδιο συμβαίνει και με την Πολιτεία.

Σε ό,τι αφορά τις νομαρχιακές εκλογές, η Περιφερειακή Επιτροπή επικύρωσε την υποψηφιότητα του Γιάννη Χασιώτη (νυν δημάρχου Βέροιας) για τη νομαρχία Ημαθίας και του Γιάννη Παπαθανασίου (νυν δημάρχου Λιτοχώρου) για τη νομαρχία Πιερίας.

Ο νεαρός τραγουδιστής όμως καθώς δεν τα σηκώνει αυτά, γέλασε ειρωνικά όταν ρωτήθηκε για τον χωρισμό του από την Γκουίνεθ και την πλήρωσε με σκληρό νόμισμα δηλώνοντας πως δεν είχε σχέση ποτέ μαζί της και πως στην πραγματικότητα εκείνος έβγαινε το επίμαχο διάστημα με την Τζούλια Ρόμπερτς!

Δημοκρατία (δήμος+κράτος) είναι το πολίτευμα, σύμφωνα με το οποίο ο λαός αποφασίζει είτε ο ίδιος (άμεσα), είτε με τους αντιπροσώπους του (έμμεσα), για την επίλυση των προβλημάτων του, με βάση την αρχή της πλειοψηφίας.

Επίσης επικύρωσε την ανανέωση της υποψηφιότητας του εν ενεργεία δημάρχου Κατερίνης Γιάννη Αμοιρίδη.

Τα σύγχρονα δημοκρατικά πολιτεύματα αναπτύχθηκαν μέσα από θυελλώδεις και σκληρούς κοινωνικούς αγώνες.

Η χθεσινή διαδικασία της Περιφερειακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ αφορούσε δήμους και νομαρχίες, στους οποίους οι διαδικασίες ανάδειξης υποψηφιοτήτων έχουν ολοκληρωθεί σε πρώτο βαθμό.

Αποτελούν δύσκολη μορφή διακυβέρνησης τόσο ως προς την ίδρυσή τους, όσο και ως προς τη διατήρησή τους.

Από τη χθεσινή συνεδρίαση απουσίαζαν πολλά μέλη της επιτροπής εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Απαιτούν την ενεργοποίηση του πολίτη και τη συνεχή επαγρύπνηση του (βλ. κεφ. 9). Τα Δημοκρατικά πολιτεύματα διακρίνονται σε δύο ευρείες κατηγορίες, οι οποίες είναι:

Α. Η άμεση ή συμμετοχική δημοκρατία: είναι το πολίτευμα στο οποίο ο λαός ασκεί άμεσα και απευθείας την εξουσία (Αρχαίες Ελληνικές πόλεις - κράτη, πρώτες Αμερικανικές κοινότητες του 18ου αιώνα). Σήμερα στα σύγχρονα κράτη, η άμεση δημοκρατία με αυτήν τη μορφή δεν είναι εφικτή. Ωστόσο, τα Συντάγματα των περισσοτέρων συγχρόνων δημοκρατικών πολιτευμάτων προβλέπουν στοιχεία άμεσης δημοκρατίας, όπως το δημοψήφισμα* και η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία**. Παράλληλα, διαμορφώνονται προγράμματα συμμετοχής του λαού στη λήψη αποφάσεων μέσω του διαδικτύου (ηλεκτρονική δημοκρατία).

Β. Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία: είναι το πολίτευμα στο οποίο πηγή εξουσίας είναι ο λαός, ο οποίος όμως ασκεί την εξουσία μέσω των αντιπροσώπων του, των βουλευτών. Αυτοί αναλαμβάνουν να «εκπροσωπήσουν» τα συμφέροντα ή τις απόψεις του. Τα σύγχρονα δημοκρατικά πολιτεύματα είναι αντιπροσωπευτικά, διαφέρουν όμως στον τρόπο εκλογής και στις αρμοδιότητες των πολιτειακών τους οργάνων και του αρχηγού του κράτους. Οι σύγχρονες αντιπροσωπευτικές δημοκρατίες διακρίνονται σε:

• Βασιλευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία: Η κυβέρνηση που εκλέγεται από το λαό παίρνει τις πολιτικές αποφάσεις. Ο βασιλιάς είναι ο αρχηγός του κράτους και μάλιστα κληρονομικός με συμβολικό ρόλο, ενώ πολιτικά είναι ανεύθυνος, δηλαδή δεν έχει ουσιαστικές πολιτικές αρμοδιότητες (Μ. Βρετανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία, Νορβηγία, Ισπανία).

• Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία: Και σε αυτή την περίπτωση η εκλεγμένη από το λαό κυβέρνηση παίρνει τις πολιτικές αποφάσεις. Αρχηγός του κράτους είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι αιρετός, εκλέγεται δηλαδή από τη Βουλή και δεν έχει και αυτός ουσιαστικές πολιτικές αρμοδιότητες. (Ελλάδα, Ιταλία, Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας).

• Προεδρική Δημοκρατία: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι και αρχηγός του κράτους και Πρόεδρος της Κυβέρνησης, η οποία δεν εκλέγεται από το λαό αλλά σχηματίζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται είτε άμεσα από το λαό είτε από ειδικό σώμα εκλεκτόρων και διαθέτει ουσιαστικές πολιτικές αρμοδιότητες (Η.Π.Α., Κύπρος, Ρωσία).

φωτ.8.3 Διαδήλωση φοιτητών. Ο Κορνήλιος Καστοριάδης, πολιτικός επιστήμονας, σε ομιλία του για την Αρχαία Ελληνική Δημοκρατία και τη σημασία της σήμερα, αναφέρει σχετικά με την εκλογή αντιπροσώπων: Ο Ρουσσώ, έγραφε για τους Άγγλους (γιατί τότε μόνο η Αγγλία είχε Κοινοβούλιο): «Οι Άγγλοι νομίζουν ότι είναι ελεύθεροι επειδή εκλέγουν τους βουλευτές τους. Είναι ελεύθεροι όμως μια μέρα στα πέντε χρόνια». Πολλοί πολιτικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι στις σύγχρονες αντιπροσωπευτικές δημοκρατίες, ούτε αυτή η ελευθερία δεν ισχύει, αφού οι πολιτικές επιλογές μας στις εκλογές καθορίζονται από τα υπάρχοντα κόμματα, τη διαφήμιση τους στα ΜΜΕ κ.ά. Σήμερα, στην Ελβετία χρησιμοποιούν τα δημοψηφίσματα (άμεση δημοκρατία) για τη λήψη σοβαρών αποφάσεων. Στη Δανία οι αποφάσεις για ζητήματα, όπως τα μεταλλαγμένα προϊόντα, η ρύπανση από τα αυτοκίνητα κ.ά. παίρνονται άμεσα από τους πολίτες. - Πόσο είναι απαραίτητη η άμεση συμμετοχή ενημερωμένων και ενεργών πολιτών με διαδικασίες όπως οι παραπάνω;

*Δημοψήφισμα: Η έκφραση της θέλησης του λαού για σπουδαίο ζήτημα, που εκδηλώνεται με γενική ψηφοφορία. **Λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία: Η δυνατότητα που έχουν οργανωμένες ομάδες πολιτών να προτείνουν νομοθετικές ρυθμίσεις σχετικά με κοινωνικά προβλήματα. Η δυνατότητα αυτή κατοχυρώνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.