Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΛΑΓΟΣ

Δεσμός Υδρογόνου

Εντατική θεραπεία

Το νερό, το οποίο είναι το πλέον άφθονα διαδεδομένο υγρό στον πλανήτη μας, παρουσιάζει πολλές «ανωμαλίες» στις ιδιότητές του.

Μάχη με το χρόνο δίνει ο Παναγιώτης Λαγός για να προλάβει τον αγώνα της Δευτέρας στην Καλαμαριά.

Παράδειγμα φέρνουμε το σ.β. του (σε κανονική πίεση είναι 100 οC), που είναι αναπάντεχα υψηλό σε σχέση με άλλα υδρίδια με παραπλήσιο Mr, όπως π.χ. του CH4.

Ο νεαρός μέσος ταλαιπωρείται από κτύπημα που δέχθηκε στον αγώνα με τον ΟΦΗ, το οποίο του απέφερε αιμάτωμα στον τετρακέφαλο.

Αυτή η συμπεριφορά του Η2Ο οφείλεται στην ύπαρξη σχετικά ισχυρών διαμοριακών δυνάμεων μεταξύ των μορίων του.

Ο παίκτης υποβάλλεται σε πρόγραμμα θεραπείας και η εξέλιξη της κατάστασής του θα εκτιμηθεί κατά την διάρκεια της εβδομάδας.

O δεσμός αυτός, που είναι μια ειδική περίπτωση δεσμού μεταξύ διπόλου - διπόλου και αναπτύσσεται μεταξύ του Ηδ+ του ενός μορίου και του Ο2δ2 του γειτονικού του μορίου, ονομάζεται δεσμός ή γέφυρα υδρογόνου.

ΜΠΟΡΕΙ η ομάδα να απείχε των προπονήσεων το τελευταίο διήμερο, ωστόσο αυτό δεν ισχύει και για τους Ίντριτ Φορτούζι και Γιάννη Παπαποστόλου.

Στα σχήματα 1.4 και 1.5, δίνεται παραστατικά η σύνδεση των μορίων του νερού, που τελικά οδηγεί στην εξαεδρική κατανομή των μορίων, την οποία συναντά κανείς στις νιφάδες χιονιού.

Το ειδικό πρόγραμμα που ακολουθούν δεν προβλέπει ρεπό και προπονήθηκαν υπό την επίβλεψη του γυμναστή της ομάδας, Θοδωρή Ελευθεριάδη.

ΣΧΗΜΑ 1.4 Απεικόνιση με μοριακά μοντέλα του δεσμού Η, που αναπτύσσεται μεταξύ δύο μορίων Η2Ο.

Τις τελευταίες ημέρες μετέχουν και ενός μέρους του κανονικού προγράμματος και υπολογίζεται ότι σε περίπου είκοσι ημέρες θα τεθούν στη διάθεση του Κωφίδη.

ΣΧΗΜΑ 1.5 Σύνδεση μεταξύ των μορίων Η2Ο στον πάγο.

ΛΑΒΑΛ

Δεσμός ή γέφυρα υδρογόνου: είναι μια ειδική περίπτωση διαμοριακού δεσμού διπόλου-διπόλου, που εμφανίζεται σε ενώσεις με δεσμούς Ν-Η, Ο-Η, F-Η. Μερικές από τις συνέπειες του δεσμού υδρογόνου: - οι ιδιομορφίες που παρουσιάζει το νερό π.χ. υψηλό σ.β., ο πάγος επιπλέει στο νερό κλπ, - η μεγάλη διαλυτότητα που έχουν τα κατώτερα μέλη των αλκοολών και καρβοξυλικών οξέων στο νερό, - τα υψηλά σ.β που παρουσιάζουν τα κατώτερα μέλη των αλκοολών σε σύγκριση με τους αιθέρες με ίδια ή παραπλήσιες σχετικές μοριακές μάζες, - η μεγάλη αντοχή του νάιλον, - η ελικοειδής δομή των πρωτεϊνών. - Υπό μορφή πάγου τα μόρια του νερού έχουν το μέγιστο αριθμό δεσμών υδρογόνου. Έτσι η πυκνότητα του πάγου είναι μικρότερη του νερού, για αυτό και ο πάγος επιπλέει. Μ΄ αυτό τον τρόπο ο πάγος μονώνει τις παγωμένες θάλασσες και λίμνες και διατηρεί το νερό κάτω από αυτό σε σχετικά υψηλές θερμοκρασίες. Έτσι διατηρείται η ζωή στους πόλους.

Επιστροφή και δουλειά

Ο δεσμός υδρογόνου δεν υπάρχει μόνο μεταξύ των μορίων του νερού, αλλά εμφανίζεται γενικότερα σε ενώσεις που έχουν τους δεσμούς Ν-Η, Ο-Η, F-Η.

Επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη ο Γκάρμπα Λαβάλ, ο οποίος ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του με την εθνική Νιγηρίας για το Κόπα Άφρικα.

Δηλαδή, ο δεσμός υδρογόνου αναπτύσσεται σε ενώσεις, όπου το Η είναι ενωμένο ομοιοπολικά με άτομα ισχυρά ηλεκτραρνητικά και μικρό μέγεθος π.χ. F, O, N.

Ο χρυσός σκόρερ του μικρού τελικού της διοργάνωσης, θα προπονηθεί σήμερα με την ομάδα για πρώτη φορά μετά από περίπου 1,5 μήνα.

Στις περιπτώσεις αυτές, η ισχυρή έλξη που ασκεί το ηλεκτραρνητικό στοιχείο στο κοινό ζεύγος ηλεκτρονίων αφήνει το άτομο του Η σχεδόν «γυμνό» από ηλεκτρόνια, ως Η δ+.

ΤΟ ΠΟΣΟ των 600.000 ευρώ θα καρπωθεί η ΠΑΕ από τη συμφωνία με τον ΟΠΑΠ.

Υπό την μορφή αυτή το άτομο Η έλκει το αρνητικά φορτισμένο μέρος (F, Ν, Ο) ενός άλλου μορίου.

Η σύμβαση χορηγίας υπογράφηκε χθες στα γραφεία του Οργανισμού στην Αθήνα, παρουσία του Γιώργου Σπανουδάκη.

Κατ΄ αυτό τον τρόπο το άτομο Η συνδέεται ταυτόχρονα με δύο πολύ ηλεκτραρνητικά άτομα, πρώτον με ομοιοπολικό δεσμό (στο ίδιο μόριο) και δεύτερον με δεσμό υδρογόνου (στο άλλο μόριο).

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας πληρώθηκε μία δόση 40.000 ευρώ στον Φάνη Κατεργιαννάκη, όπως προέβλεπε η πρόσφατη συμφωνία των δύο πλευρών.

Ο ΔΕΣΜΟΣ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ ΕΧΕΙ ΤΗ ΜΟΡΦΗ: Α - Η … Β ή Α - Η … Α με Α, Β = άτομα F, O, N Α - Η = μόριο ή μέρος μορίου, Β = μέρος ενός άλλου μορίου ή του προηγούμενου μορίου … = δεσμός υδρογόνου

ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Ο δεσμός υδρογόνου εμφανίζεται σε πολλά βιολογικά μόρια, όπως π.χ. στις πρωτεΐνες.

Επέκταση συμβολαίου

Η παρουσία του πολλές φορές προκαλεί την εμφάνιση χαρακτηριστικών ιδιοτήτων.

Θέμα χρόνου θα πρέπει να θεωρείται η ολοκλήρωση της συμφωνίας με τον Γιάννη Παπαποστόλου για την επέκταση του συμβολαίου του.

Έτσι για παράδειγμα το υδροφθόριο HF εμφανίζει ασθενή όξινο χαρακτήρα, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα υδραλογόνα που είναι ισχυρά οξέα.

Οι επαφές έχουν φτάσει στο τελικό στάδιο και αναμένεται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας οι δύο πλευρές να δώσουν τα χέρια.

Στα μόρια του HF οι γέφυρες υδρογόνου, οι οποίες συμβολίζονται με τρεις στιγμές, αναπτύσσονται μεταξύ ενός ζεύγους ηλεκτρονίων του Fδ- και του Ηδ+ του γειτονικού μορίου, όπως φαίνεται παρακάτω:

ΟΚΤΑΚΟΣΙΑ εισιτήρια εξασφάλισε η ΠΑΕ για το παιχνίδι της Καλαμαριάς.

[pic]

Οι φίλοι των "κυανόλευκων" θα φιλοξενηθούν στη θύρα 6.

Παρακάτω δίνεται ένας πίνακας με την ισχύ των διαμοριακών δεσμών σε σχέση με τις αντίστοιχες τιμές των χημικών (ενδομοριακών) δεσμών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χθεσινή σύσκεψη στην Αστυνομική Διεύθυνση, ο εκπρόσωπος του Ηρακλή ζήτησε περισσότερα εισιτήρια, αλλά το αίτημά του δεν έγινε αποδεκτό.

ΠΙΝΑΚΑΣ 1. 2 Συγκριτική ισχύς των δεσμών με βάση τις ενέργειες διάσπασής τους. ΕΙΔΟΣ ΔΕΣΜΟΥ - ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΤΙΚΗ ΤΙΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΑΣΠΑΣΗΣ (KJ mol-1) ΔΙΑΜΟΡΙΑΚΟΣ διπόλου-διπόλου / London - 0,1 - 10 υδρογόνου - 10 - 40 ΧΗΜΙΚΟΣ ιοντικός ή ετεροπολικός - 100 - 1000 ομοιοπολικός - 100 - 1000

Παράδειγμα 1.2 Δίνονται τα υδραλογόνα HF, HCl, HBr, HJ με σημεία βρασμού 290 Κ, 188 Κ, 206 Κ, 238 Κ, αντίστοιχα. Πώς εξηγείτε την τιμή των 290 Κ για το HF; ΑΠΑΝΤΗΣΗ Το HF έχει το μικρότερο Μr, άρα θα περίμενε κανείς να έχει και το μικρότερο σημείο βρασμού. Ανάμεσα στα μόρια του HF, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα υδραλογόνα, αναπτύσσονται δεσμοί υδρογόνου και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα και τη μεγαλύτερη τιμή στο σημείο βρασμού.

Εφαρμογή Δίνονται οι υδρογονούχες ενώσεις των στοιχείων της έκτης ομάδας του περιοδικού συστήματος Η2Ο, H2S, H2Se, H2Te με σημεία βρασμού 373 Κ, 219 Κ, 232 Κ και 271 Κ αντίστοιχα. Πώς εξηγείτε την τιμή των 373 Κ για το Η2Ο;

Συνοψίζοντας δίνουμε διαγραμματικά τα διάφορα είδη των διαμοριακών δυνάμεων.

ΣΧΗΜΑ 1.6 Διάγραμμα ροής με τα διάφορα είδη δεσμών μεταξύ των μορίων και ιόντων. Η ισχύς των δεσμών αυξάνεται από αριστερά προς τα δεξιά.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε τις συνέπειες που έχουν οι διαμοριακές δυνάμεις αυτές στη διαμόρφωση πολλών ιδιοτήτων της ύλης. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε: 1. τη διαλυτότητα. Πολλές φορές η διάλυση μιας ουσίας σ’ ένα διαλύτη ερμηνεύεται με το σκεπτικό, ότι η ισχύς των διαμοριακών δυνάμεων που αναπτύσσονται μεταξύ της διαλυμένης ουσίας και του διαλύτη υπερβαίνει την αντίστοιχη αυτών των μορίων διαλύτη - διαλύτη και διαλυμένης ουσίας- διαλυμένης ουσίας. Έτσι καταλήγουμε, ότι τα όμοια διαλύουν όμοια, δηλαδή οι πολικές ενώσεις διαλύονται στους πολικούς διαλύτες (π.χ. διάλυση αιθανόλης στο νερό) και οι μη πολικές στους μη πολικούς (π.χ. εξάνιο σε τετραχλωράνθρακα). 2. το σημείο βρασμού. Για ενώσεις με ίδιο ή παραπλήσιο Μr, όσο αυξάνει η ισχύς των δεσμών τόσο αυξάνει το σημείο ζέσεως, π.χ. το σημείο ζέσεως του Η2Ο είναι πολύ μεγαλύτερο του CH4.