Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( τζάμπα περίμεναν :: 13/2/2006 18:32:27) 

Τζάμπα περίμεναν

Δεσμοί Van der Waals

ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ του ΠΑΟΚ στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα του Αιγάλεω δεν περίμενε μόνο ο Κωστίκος και οι φίλοι του Δικεφάλου, αλλά και οι τηλεθεατές του Alpha, όπως έδειξαν οι μετρήσεις της AGB.

1. Δυνάμεις διπόλου - διπόλου

Σύμφωνα με τις μετρήσεις το β' μέρος του παιχνιδιού ήταν αυτό που προσήλκυσε τους τηλεθεατές, καθώς από το 4,3% (13,9% στα μεγάλα) του πρώτου τέταρτου της αναμέτρησης έφτασε το 8,1% (16,7%) στο αντίστοιχο πρώτο 15λεπτο της επανάληψης και έπιασε ταβάνι με το 8,3% στα μέσα του ημιχρόνου.

Στο κεφάλαιο του μοριακού δεσμού έχει γίνει λόγος για την πολικότητα των μορίων. ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ όρο το παιχνίδι του "Στ. Μαυροθαλασσίτης" είχε ποσοστό τηλεθέασης 6,7% με μερίδιο 18,5% και κοινό λίγο παραπάνω από 600.000 άτομα. Έτσι, στο μόριο του HCl το φορτίο του κοινού ζεύγους των ηλεκτρονίων, μέσω του οποίου γίνεται η σύνδεση των δύο ατόμων, είναι μετατοπισμένο προς το ηλεκτραρνητικότερο άτομο του Cl με αποτέλεσμα την εμφάνιση κέντρου αρνητικού φορτίου σ' αυτό (σύμβολο δ-). Λίγο παρακάτω από ένα εκατομμύριο θεατές (945.000) είχε το δεύτερο παιχνίδι που κάλυψε ο Alpha μεταξύ Πανιωνίου και Παναθηναϊκού (10,2% και 23%) Η μετατόπιση αυτή δημιουργεί επίσης θετικό φορτίο στο άλλο άκρο του μορίου, που είναι το άτομο του Η (σύμβολο δ+).

ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ο Χάρης Ξύδης επιστρέφει σήμερα στη "Sportime" μετά από περίπου τέσσερα χρόνια στη "Goalnews".

Το μόριο δηλαδή του HCl είναι πολικό και συμπεριφέρεται ως ηλεκτρικό δίπολο, χαρακτηριστικό μέγεθος του οποίου είναι η διπολική ροπή, μ.

Μαζί του αναμένεται να ενταχθούν στο δυναμικό της εφημερίδας και κάποια νέα αποκτήματα δικής του επιλογής.

Όταν δύο πολικά μόρια π.χ. μόρια HCl βρεθούν με κατάλληλο προσανατολισμό, όπως φαίνεται στο παρακάτω σχήμα, έλκονται μεταξύ τους και πλησιάζουν το ένα στο άλλο.

Τον τελευταίο καιρό άλλωστε ήταν σε διαρκείς διαπραγματεύσεις.

Κατ΄ αυτό τον τρόπο αποκτούν μικρότερη ενέργεια, άρα και μεγαλύτερη σταθερότητα.

ΚΑΛΛΙΟ ΑΡΓΑ παρά ποτέ.

J.D. Van der Waals (1837-1923). Ολλανδός φυσικός, τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1910, για τη διατύπωση της καταστατικής εξίσωσης των μη ιδανικών αερίων. H εξίσωση αυτή, γνωστή ως εξίσωση Van der Waals, στηρίζεται στις δυνάμεις που αναπτύσσονται μεταξύ των μορίων (δυνάμεις Van der Waals).

Το Σάββατο η ΕΤ1 εμπιστεύθηκε δημοσιογράφους της περιφέρειας για την κάλυψη του ρεπορτάζ του αγώνα της Ολύμπιας Λάρισας με το Μαρούσι, και δεν χρέωσε το ταμείο της με έξοδα μεταφοράς συναδέλφων από την Αθήνα.

Η διπολική ροπή αποτελεί το μέτρο της πολικότητας του μορίου και είναι διανυσματικό μέγεθος. Το μέτρο του δίνεται από τη σχέση μ = δ . r όπου, δ: το στοιχειώδες φορτίο (δ+ ή δ-) και r : η απόσταση των πόλων Να υπογραμμίσουμε, ότι η διπολική ροπή ενός μορίου εξαρτάται από την πόλωση των δεσμών (διαφορά ηλεκτραρνητικότητας ανάμεσα στα άτομα του δεσμού) και τη γεωμετρία του μορίου. Έτσι, υπάρχουν μόρια, όπως του CH4, που ενώ έχουν πολωμένους δεσμούς συνολικά δεν εμφανίζουν διπολική ροπή, λόγω συμμετρίας του μορίου.

Τη δουλειά έκαναν και πολύ καλά μάλιστα, ο Λαρισαίος Βαγγέλης Μητρούσιας και ο Κατερινιώτης Περικλής Χατζηγιάννης.

ΣΧΗΜΑ 1.1 Έλξη μεταξύ διπόλων μορίων.

ΣΕ ΠΕΛΑΓΗ ευτυχίας πλέει ο συνάδελφος και σπορτκάστερ του Supersport Δημήτρης Κανελλάκης.

Γενικεύοντας, καταλήγουμε στο συμπέρασμα, ότι στα πολικά μόρια οι διαμοριακές ελκτικές δυνάμεις είναι ηλεκτροστατικής φύσης μεταξύ των ετερώνυμα φορτισμένων άκρων, πόλων, των μορίων.

Η αγαπημένη του σύζυγος έφερε στον κόσμο υγιέστατα δίδυμα (ένα αγοράκι, ένα κοριτσάκι) και μέσω της στήλης εξέφρασε την επιθυμία να ευχαριστήσει δημόσια τον γιατρό Γιώργο Πάντο για την πολύτιμη βοήθειά του.

Η ισχύς των δεσμών αυτών αυξάνει όσο αυξάνει η διπολική ροπή των μορίων (με την προϋπόθεση τα μόρια να έχουν περίπου την ίδια μάζα και όγκο).

Να του ζήσουν…

Eίναι εύκολο να καταλάβει κανείς, ότι όσο ισχυρότερες είναι αυτές οι δυνάμεις, τόσο «ευκολότερα» υγροποιείται ένα αέριο σώμα, δηλαδή τόσο μεγαλύτερο σημείο βρασμού έχει. Και ανάποδα, όσο μικρότερες είναι οι διαμοριακές δυνάμεις, τόσο «δύσκολα» υγροποιείται ένα αέριο. Αυτό φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα:

ΠΙΝΑΚΑΣ 1.1 Συσχέτιση της διπολικής ροπής των μορίων με το Σ.Ζ. ΕΝΩΣΗ - Μr - μ /D - Σ.Ζ /Κ προπάνιο, CH3CH2CH3 - 44 - 0,1 - 231 διμεθυλαιθέρας,CH3OCH3 - 46 - 1,3 - 248 χλωρομεθάνιο, CH3Cl - 50 - 1,9 - 249 ακεταλδεΰδη, CH3CHO - 44 - 2,7 - 294 αιθανονιτρίλιο,CH3CN - 41 - 3,9 - 355

ΣΧΗΜΑ 1.2 Απεικόνιση διαμοριακών δυνάμεων μεταξύ πολικών μορίων.

Μια από τις συνέπειες των διαμοριακών δεσμών: Η υγροποίηση των μη πολικών αερίων π.χ. των ευγενών αερίων.