Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( ξεκινα σημερα στη μοσχα το παγκοσμιο πρωταθλημα κλειστου στιβου :: 9/3/2006 19:39:25) 

Η Γέλενα Ισινμπάγεβα είναι το πιο λαμπερό αστέρι της διοργάνωσης, που μάλιστα διεξάγεται στη χώρα της.

Ισοδυναμία έντασης και επιτάχυνσης στο πεδίο βαρύτητας

ΞΕΚΙΝΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ

Η ταύτιση της έντασης του πεδίου βαρύτητας με την επιτάχυνση της βαρύτητας, σημαίνει ότι, αν βρισκόμαστε μέσα σε ένα διαστημόπλοιο που κινείται μακριά από άλλα ουράνια σώματα, με επιτάχυνση α = g0 = 9,81m/s2 θα έχουμε την αίσθηση ότι ασκείται πάνω μας δύναμη F = B = m g0 όπως ακριβώς στην επιφάνεια της Γης.

Οι σταρ και οι… τέσσερις

Στην εικόνα (α), φαίνεται ένα διαστημόπλοιο που κινείται με επιτάχυνση α=g0.

Το μεγαλόπρεπές ανακαινισμένο στάδιο Ολιμπίσκι ανοίγει σήμερα της πύλες του για να φιλοξενήσει τους καλύτερους αθλητές στο 11ο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου.

Στον άνθρωπο που βρίσκεται μέσα στο διαστημόπλοιο ασκείται από το δάπεδο δύναμη F = m α = mg0, η οποία τον αναγκάζει να επιταχυνθεί με την ίδια επιτάχυνση.

Η ελληνική αποστολή είναι ολιγομελής, αλλά οι ελπίδες διάκρισης δεν λείπουν

Αν φανταστούμε τον ίδιο άνθρωπο κάπου στην επιφάνεια της Γης (Εικ. β), αυτός δέχεται τις δυνάμεις Β από την έλξη της Γης και Ν λόγω της επαφής του με το δάπεδο.

Του ΗΛΙΑ ΤΑΤΑΛΑ

Επειδή όμως παραμένει ακίνητος, ισχύει: Ν = Β ή Ν = m g0

Για πρώτη φορά από το 1991 η Ελλάδα θα συμμετάσχει μόλις με τέσσερις αθλητές και αθλήτριες.

Δηλαδή η δύναμη Ν είναι ίση με αυτή που δέχονταν ο άνθρωπος μέσα στο διαστημόπλοιο.

Πρώτος θα μπει στο στίβο ο Λούης Τσάτουμας, που θα αγωνιστεί στα προκριματικά του μήκους.

Άρα αυτός έχει την ίδια αίσθηση, είτε βρίσκεται στο διαστημόπλοιο είτε στην επιφάνεια της Γης.

Αύριο το πρωί ο Δημήτρης Τσιάμης θα δοκιμάσει τις δυνάμεις του στο τριπλούν και η Στέλλα Πιλάτου θα διεκδικήσει την είσοδό της στον τελικό του μήκους. Η Κρητικιά πρωταθλήτρια αποτελεί και τη μεγάλη ελπίδα για ένα μετάλλιο, που θα προστεθεί στα επτά που έχει κατακτήσει η Ελλάδα μέχρι τώρα στις δέκα προηγούμενες διοργανώσεις. Επίσης, αύριο αγωνίζεται η Αλεξάνδρα Κόμνου, στα πρωινά προκριματικά των 60 μέτρων, στην παρθενική της συμμετοχή στη διοργάνωση. Πάντως η ελληνική αποστολή θα ήταν μεγαλύτερη, αν ο Γιώργος Θεοδωρίδης (60μ.) δεν αντιμετώπιζε προβλήματα τραυματισμών και αν ο Κώστας Ζαλαγγίτης, δεν αποκλειόταν λόγω πειθαρχικού παραπτώματος.

ΟΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ δεν φείδονται χρημάτων για τους νικητές. Κάθε χρυσό μετάλλιο συνοδεύεται από 40.000 δολάρια, το ασημένιο από 20.000 και το χάλκινο από 10.000. Για την κατάρριψη παγκοσμίου ρεκόρ θα καταβάλλεται ποσό 50.000 δολαρίων.

Η ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ομάδα της Ρωσίας έχει έναν μοναδικό στόχο στα χρονικά του στίβου, αφού οι αθλήτριές της θα κυνηγήσουν το χρυσό μετάλλιο και στα 13 αγωνίσματα. Ήδη, εννέα Ρωσίδες κατέχουν τις κορυφαίες φετινές επιδόσεις στα αγωνίσματά τους.

ΤΑ ΜΕΓΑΘΗΡΙΑ του στίβου δεν σνόμπαραν τη διοργάνωση. Στα 60μ. των γυναικών ξεχωρίζουν οι Αρόν (Γαλλία), Ουίλιαμς (ΗΠΑ) και Κάμπελ (Τζαμάικα), στα 800 μέτρα η Μαρία Μούτολα (Μοζαμβίκη), στο τριπλούν η Τατιάνα Λεμπέντεβα (Ρωσία), στο μήκος ο Ιβάν Πεντρόσο (Κούβα), στο ύψος ο Στέφαν Χολμ (Σουηδία), στη σφαιροβολία ο Κάντγουελ (ΗΠΑ), στο έπταθλο ο Σέμπρλε (Τσεχία), ενώ στο επί κοντώ των γυναικών οι προβολείς θα είναι στραμμένοι στην ασύγκριτη Γέλενα Ισινμπάγεβα.