Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( ξεκινησε η προετοιμασια για τη νεα σμυρνη :: 14/3/2006 21:31:16) 

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ

1.4.2 Η ένταση στο βαρυτικό πεδίο της Γης

Υπάρχει και αγώνας

Μετά την εισαγωγή της έννοιας του βαρυτικού πεδίου της Γης, η οποία, όπως είδαμε, περιγράφει με απλό τρόπο την άσκηση των βαρυτικών έλξεων από τη Γη σε οποιοδήποτε σώμα, προέκυψε το ερώτημα:

Στη σκιά των όσων διαδραματίζονται γύρω από το ιδιοκτησιακό της ΠΑΕ, ξεκίνησε η προετοιμασία για το (κρίσιμο) παιχνίδι με τον Πανιώνιο.

Υπάρχει άραγε ένα φυσικό μέγεθος κατάλληλο για την περιγραφή του πεδίου;

Ο Ίλιε Ντουμιτρέσκου καταβάλλει προσπάθεια να στρέψει την προσοχή των παικτών του στο αγωνιστικό, καθώς είναι φυσιολογικό κι αυτοί να ενδιαφέρονται και να αγωνιούν για τις όποιες εξελίξεις στα διοικητικά θέματα.

Ας θεωρήσουμε ένα σημείο Α, που βρίσκεται σε απόσταση r από το κέντρο της Γης (Eικ. 1.4.1).

Το γεγονός, ότι το παιχνίδι της Νέας Σμύρνης θα γίνει τη Δευτέρα, είναι καλό για τον 37χρονο προπονητή του ΠΑΟΚ, ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει αρκετά (μικρο)προβλήματα, εκτός από την δεδομένη απουσία του τιμωρημένου Ζαγοράκη.

Αν στο σημείο αυτό φέρουμε διαδοχικά σώματα με μάζα m, 2m, 3m, …, η βαρυτική έλξη σύμφωνα με τη σχέση [pic] θα είναι αντίστοιχα F, 2F, 3F,….

ΑΠΟ ΧΘΕΣ άρχισε να ανεβάζει ρυθμούς ο Λάμπρος Βαγγελής, που ξεπερνά το πρόβλημα στον τετρακέφαλο, σήμερα ή αύριο θα προσπαθήσει να μπει στο κανονικό πρόγραμμα της ομάδας και λογικά θα είναι διαθέσιμος για το παιχνίδι με τον Πανιώνιο.

Μπορούμε λοιπόν να υποστηρίξουμε ότι στο σημείο Α, αλλά και σε κάθε άλλο σημείο του πεδίου, το πηλίκο [pic] είναι σταθερό.

Ατομικό πρόγραμμα έκανε χθες, ο Ηλίας Χαραλάμπους, ο οποίος έχει το γνωστό χρόνιο πρόβλημα στους προσαγωγούς και γι' αυτόν το λόγο του δίνονται "ανάσες" για να μην επιβαρυνθεί η κατάστασή του και να παίξει στη Νέα Σμύρνη.

Αυτό το σταθερό πηλίκο είναι μέγεθος διανυσματικό, κατάλληλο για να περιγράψει το βαρυτικό πεδίο της Γης και ονομάζεται ένταση του βαρυτικού πεδίου στο θεωρούμενο σημείο.

Για τα αγωνιστικά θέματα του ΠΑΟΚ θα μιλήσει στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο Ίλιε Ντουμιτρέσκου, η οποία ήταν να γίνει χθες, αλλά αναβλήθηκε λόγω του θανάτου του Γιάννη Χασιώτη.

Η ένταση συμβολίζεται με [pic], έχει τιμή: [pic] (1.4.2) και κατεύθυνση ίδια με αυτή του βάρους Β. Μπορούμε να συμπεράνουμε πως η ένταση g, ως φυσικό μέγεθος εκφράζει τη δύναμη που ασκείται από το βαρυτικό πεδίο, ανά μονάδα μάζας, και πως η τιμή της δεν εξαρτάται από το υπόθεμα m στο οποίο ασκείται η δύναμη. Αν απεικονίσουμε το βαρυτικό πεδίο γύρω από τη Γη, θα πρέπει σε κάθε σημείο του να σχεδιάσουμε κατά μέτρο και κατεύθυνση το διάνυσμα της έντασης (Eικ. 1.4.5). Αντί αυτού, η απεικόνιση του βαρυτικού πεδίου γίνεται με τη βοήθεια των δυναμικών γραμμών ή πεδιακών γραμμών. Δυναμικές γραμμές του βαρυτικού πεδίου ονομάζουμε τις (νοητές) γραμμές που χαράσσονται, αν υποθέσουμε ότι το διάνυσμα της έντασης ολισθαίνει κατά την κατεύθυνση του, αρχίζοντας από σημεία που βρίσκονται πολύ μακριά και φτάνοντας ως την επιφάνεια της Γης (Eικ. 1.4.6).

Σε κάθε σημείο τα διανύσματα της έντασης κατευθύνονται προς το κέντρο της Γης.

Ας υποθέσουμε πως στο σημείο Α του βαρυτικού πεδίου, εικόνα 1.4.4, αφήνουμε ελεύθερο ένα σώμα μάζας m. Η βαρυτική έλξη από τη Γη θα προκαλέσει στο σώμα επιτάχυνση α, για την οποία ισχύει: [pic] (1.4.3) Από τη σύγκριση των σχέσεων (1.4.2) και (1.4.3), φαίνεται πως η επιτάχυνση της βαρύτητας ταυτίζεται με την ένταση του βαρυτικού πεδίου της Γης, για την οποία ισχύουν τα εξής: α) Η τιμή της έντασης του βαρυτικού πεδίου της Γης ελαττώνεται καθώς απομακρυνόμαστε από την επιφάνεια της Γης, αντιστρόφως ανάλογα με το τετράγωνο της απόστασης από το κέντρο της. β) Ακριβώς στην επιφάνεια της Γης, που τη θεωρούμε ομογενή σφαίρα ακτίνας RΓ, έχει τιμή g0= α = [pic] = 9,81m/s2 περίπου. γ) Η τελευταία εξίσωση δεν ισχύει για τον υπολογισμό της τιμής της έντασης στο εσωτερικό της Γης. δ) Η μονάδα μέτρησής της στο διεθνές σύστημα S.I. είναι το 1Ν/kg.

Οι δυναμικές γραμμές του βαρυτικού πεδίου της Γης.

Τιμές της επιτάχυνσης της βαρύτητας, g, σε διάφορα ύψη Ύψος (km) - g (m/s2) 1.000 - 7,33 2.000 - 5,68 3.000 - 4,53 4.000 - 3,70 5.000 - 3,08 6.000 - 2,60 7.000 - 2,23 8.000 - 1,93 9.000 - 1,69 10.000 - 1,49 50.000 - 0,13 Τα ύψη μετριούνται από την επιφάνεια της Γης.