Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Σύντομη είδηση

( παρέμβαση του προέδρου του σεβ ) 

Παρέμβαση του προέδρου του ΣΕΒ ΠΡΟΒΟΛΕΙΣ

Κείμενο 15 [Τι είναι τελικά τα κοινωνικά προβλήματα;]

Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, Ιάσονα Στράτου, ο οποίος ζήτησε "να δοθούν λύσεις για μία όσο το δυνατόν πιο άμεση εκτόνωση της καταστάσεως" και τόνισε ότι "πρέπει η κυβέρνηση, η Βουλή και τα παιδιά να τα βρουν".

«Αγαπάς την ειρήνη; Απόδειξη»

Ο κόσμος που ζούμε απέχει ακόμη πολύ από το να είναι ένας κόσμος της ειρήνης, της ασφάλειας, της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης. Ο κ. Στράτος επισήμανε ακόμη τα εξής:

ΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Πώς γίνεται φανερό αυτό;

"Εμείς πιστεύουμε ότι εάν είναι να έχουμε μία ισόρροπη ανάπτυξη στη χώρα μας, τότε θα πρέπει να είμαστε ανταγωνιστικοί σε όλους τους τομείς στο διεθνή στίβο.

Ένα σλόγκαν με… κανόνες αγοράς θα μπορούσε να ήταν αυτή την εποχή:

Από το γεγονός ότι, ενώ σε μερικές κοινωνίες μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει εξασφαλίσει δικαίωμα στην εργασία, στην εκπαίδευση, στην ελευθερία της έκφρασης, στην υγεία και την ασφάλεια, στην κατοικία κτλ., σε άλλες κοινωνίες ή σε κάποιο τμήμα του πληθυσμού των ίδιων των κοινωνιών τα δικαιώματα αυτά δε θεωρούνται κεκτημένα.

Και πρωτίστως βέβαια θα πρέπει το ίδιο αυτό στοιχείο να επικρατήσει και σε θέματα που αφορούν την παιδεία.

«Αγαπάς την ειρήνη; Απόδειξη!».

Για τα μέλη των κοινωνιών που στερούνται αυτών των βασικών αγαθών και υπηρεσιών, ο κόσμος μας είναι κόσμος της απελπισίας, της στέρησης και της απειλής.

Εκείνο το οποίο εμείς έχουμε πάντα τονίσει σε θέματα εθνικά, όπως της παιδείας, είναι ότι πρέπει να υπάρχει κοινωνική συναίνεση και επίσης πιστεύουμε ότι θα πρέπει πάντοτε να επιχειρούμε να υπάρχει μία αυτονομία σε όλα τα επίπεδα της παιδείας, ούτως ώστε να υπάρχει και μία πιο ευέλικτη δυνατότητα πολιτικής και όχι ένας συγκεντρωτισμός".

Ωστόσο, όσοι αρέσκονται να εμφανίζονται ρεαλιστές προτιμούν το… παζάρι.

Τις καταστάσεις που αναφέραμε πριν, οι οποίες δεν είναι επιθυμητές για μεγάλα σύνολα κοινωνικών ομάδων και για τις οποίες καταβάλλονται προσπάθειες βελτίωσής τους, ώστε να μην προκαλούν αυτού του είδους τα αισθήματα και τη δυσφορία στους πολίτες, θα μπορούσαμε να τις χαρακτηρίσουμε ως κοινωνικά προβλήματα.

Άλλωστε, στη Μέση Ανατολή, εκεί όπου οι Παλαιστίνιοι παλεύουν ακόμα για το… αυτονόητο - να αποκτήσουν πατρίδα - και ο Γιάσερ Αραφάτ ζει κάτω από άθλιες συνθήκες, όπως ενημέρωσε ο ίδιος την περασμένη Παρασκευή τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, «ευδοκιμεί» αυτή η λογική.

Φωτ/φία: εφημ. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η Ελλάδα, που έλαχε σ' αυτή την καταθλιπτική συγκυρία να προεδρεύσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ακούει τα τύμπανα του πολέμου και προσπαθεί να κερδίσει χρόνο.

Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή Γ' Γυμνασίου, ΟΕΔΒ, 2003

Η Αθήνα, λοιπόν, προσπαθώντας να ισορροπήσει - λόγω προεδρίας - ανάμεσα στους Αμερικανο-βρετανούς και στους Γαλλογερμανούς, επιχειρεί το… ακατόρθωτο. Να αποφύγει μία κρίση, χτυπώντας το σαμάρι για να ακούσει ο γάιδαρος… «Πιέζει» τους Άραβες («να μαζέψουν τη Χεζμπολάχ, η οποία ενοχλεί τους Ισραηλινούς από τον Νότιο Λίβανο», «να μαντρώσουν τους Αδελφούς Μουσουλμάνους της Αιγύπτου, που "γεννάνε" τους Μπιν Λάντεν», κ.λπ.).

Την ίδια ώρα η γειτονική Τουρκία έχει αποφασίσει - μέσω της Εθνοσυνέλευσής της - να επιτρέψει σε 3.500 Αμερικανούς εμπειρογνώμονες να αναβαθμίσουν τις αμερικανικές βάσεις που βρίσκονται στο έδαφός της. Να επιτρέψει σε 40.000 Αμερικανούς στρατιώτες να εισβάλουν από τον Νότο της στο Βόρειο Ιράκ. Και παζαρεύει μία σειρά ακόμα από διευκολύνσεις προς τους Αμερικανούς, ώστε να εισπράξει όσο γίνεται περισσότερα οικονομικά ανταλλάγματα που τόσο πολύ της χρειάζονται.

Τον καιρό αυτό - τόσο κρίσιμο για την ανθρωπότητα - η Κύπρος δοκιμάζεται, για μία ακόμα φορά, ανάμεσα στο περιβόητο σχέδιο Ανάν και στις προεδρικές εκλογές της 16ης Φεβρουαρίου. Και, μάλιστα, χωρίς να μπορεί να μαντέψει ποιος κόσμος την περιμένει την επαύριον αυτής της «τρέλας» που έχει πιάσει τον Αμερικανό υπουργό Ντόναλντ Ράμσφελντ να τα βάζει με την Ευρώπη.

Κι όμως, για κάθε αδιέξοδο υπάρχει… διέξοδος. Πολύ περισσότερο όταν η Ελλάδα, με τόσα ανοιχτά εθνικά θέματα, δεν έχει κανέναν λόγο να εμπλακεί, άμεσα ή έμμεσα, σε πολεμικές περιπέτειες. Άλλωστε, δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής κανενός ότι καμία αυτοκρατορία δεν είναι αιώνια… Ο Παρθενώνας, που επέζησε τόσων και τόσων εποχών, το γνωρίζει…