Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διάφορα :: Κοσμικά

( ευχαριστηρια ) 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ Η μυστηριώδης φίλη του Κλίντον και του Χίτσενς!

Κείμενο 3 [Ο μικρότερος εκδότης εφημερίδας]

Το Δ.Σ. των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος (Βασ. Ηρακλείου 26, Θεσσαλονίκη, τηλ.282-844 και 226-644) σας εύχεται καλές γιορτές και ευχαριστεί θερμά τους παρακάτω που με τις δωρεές και συνδρομές τους συμβάλλουν στη δημιουργία του Παιδικού Χωριού SOS στο Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης: Η μυστηριώδης «φιλενάδα» που τη μοιράζονταν ο Μπιλ Κλίντον και ο συγγραφέας Κρίστοφερ Χίτσενς όταν ήταν φοιτητές στην Οξφόρδη είναι ριζοσπάστρια λεσβία υφηγήτρια και συγγραφέας βιβλίου για την πριγκίπισσα Νταϊάνα. [Ο Ηλίας, που δεν έχει φύγει ποτέ από το χωριό του, είναι εκδότης της μικρής χειρόγραφης εφημερίδας Ο Ψύλλος, που τη στέλνει με το ταχυδρομείο σε σχολεία της περιοχής.

Η Μέριμνα Ποντίων Κυριών (τηλ.814-403) ευχαριστεί θερμά τους κάτωθι ευγενείς δωρητές υπέρ της "Διαμαντιδείου Στέγης": κ. Σπυρίδωνα και κ. Χριστίνα Εφραιμίδη 15.000 δρχ. στη μνήμη της αγαπημένης τους μητέρας Ευτυχίας Εφραιμίδου για 15.000 δρχ. στη μνήμη της αγαπημένης τους μητέρας Παναγιώτας Γραμματικοπούλου, την οικογένεια Ξενοφώντος Διονυσιάδη 20.000 δρχ. στη μνήμη Όλγας Μυλοπούλου, τον κ. Γιάννη Στρατή 20.000 δρχ. στη μνήμη προσφιλών νεκρών, τον καθηγητή και την κ. Λεωνίδα Πισιώτη 15.000 δρχ. αντί στεφάνου στη μνήμη Ανδρονίκης Κουνουγέρη, την κ. Μαρία Μιχαηλίδου 10.000 δρχ. Η ταυτότητά της είχε προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον των Αμερικανών όταν ο Χίτσενς αποκάλυψε στις αρχές του μήνα πως στην Οξφόρδη μοιράστηκε μια φιλενάδα με τον Κλίντον.

Γι' αυτή του τη δραστηριότητα δέχεται τις κοροϊδίες των συγχωριανών του, μέχρι που τον ανακαλύπτει μια δημοσιογράφος αθηναϊκής εφημερίδας.]

Σύμφωνα με τους «Σάντεϊ Τάιμς», η Μάντι Μερκ, φίλη αμφοτέρων των ανδρών στα τέλη της δεκαετίας του 1960, παραδέχθηκε πως είναι η εν λόγω κυρία. "Να τος! Είχε παίξει στριπ-πόκερ με τον μελλοντικό πρόεδρο και είχε ανταλλάξει ένα φιλί με τον Χίτσενς, διευκρίνισε, μολονότι οι ερωτικές της προτιμήσεις στρέφονταν στο δικό της φύλο. Ο Ψύλλος! Ωστόσο η Μερκ επέμεινε πως ουδέποτε υπήρξε φιλενάδα κάποιου από τους δύο. Ο Ηλίας!" φώναξαν όλοι μαζί βλέποντας τον Ηλία να μπαίνει στο καφενείο παρέα με το Γαλαξία. Από το στριπ-πόκερ με τον Κλίντον είχε φύγει, είπε, φορώντας τα περισσότερα ρούχα της.

"Ηλία, η δεσποινίς Ηλιοπούλου είναι δημοσιογράφος απ' την Αθήνα!" είπε ο πρόεδρος με επισημότητα. Ο Χίτσενς γράφει για το περιοδικό «Βάνιτι Φερ» και είναι αιρετικός αριστερός που υποστηρίζει τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και την εισβολή στο Ιράκ.

"Το ξέρω" ήταν η ξερή απάντηση του Ηλία.

Ήταν καυστικός επικριτής της προεδρίας του Κλίντον και έχει γράψει βιβλίο για τα «ψέματα» του πρώην προέδρου.

"Κύριε συνάδελφε… λείψατε τρεις μέρες απ' το χωριό.

Την περασμένη εβδομάδα έδωσε συνέντευξη στη μικρή συντηρητική επιθεώρηση «Ντάμπλθινκ», η οποία αναδημοσιεύτηκε εκτενώς από μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες.

Θα 'χατε πάει για κάποιο ρεπορτάζ, φαντάζομαι…" αστειεύτηκε η Απριλιάνα τείνοντας το χέρι της προς το μέρος του.

«Είχαμε», είπε σ' αυτή, «μια κοινή φιλενάδα με τον Κλίντον - δεν το ήξερα τότε - η οποία έγινε στη συνέχεια μια πολύ διάσημη ριζοσπάστρια λεσβία».

Ο Ηλίας χαμογέλασε και της έδωσε διστακτικά το χέρι του.

Η Μερκ είναι πολύ γνωστή στην Αριστερά.

"Σου μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς και τα συγχαρητήρια όλων των συντακτών της εφημερίδας στην οποία εργάζομαι.

Έφυγε από το Όρεγκον στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και πήγε στη Βρετανία όπου συναναστράφηκε μαρξιστές και φεμινιστές.

Ο Ψύλλος ήταν για όλους μας μια ευχάριστη έκπληξη.

Σήμερα ζει στο Βόρειο Λονδίνο.

Επίσης, σου ανακοινώνω πως, σύμφωνα με έρευνα που κάναμε, είσαι ο μικρότερος εκδότης εφημερίδας στην Ελλάδα.

Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και πρόσφατα εξέδωσε ένα βιβλίο για την καλλιτέχνιδα Τρέισι Έμιν.

"Απ' τα στοιχεία που έχουμε, δεν έχει υπάρξει στην ιστορία του Τύπου, σε όλο τον κόσμο, μικρότερος εκδότης από σένα.

Έχει εκδώσει επίσης μία συλλογή δοκιμίων με τίτλο «Μετά την Νταϊάνα: Ασεβείς Ελεγείες», στην οποία είχε συμβάλει μάλιστα ο Χίτσενς.

Ο μεγάλος εφευρέτης Τόμας Έντισον έβγαλε τον Εβδομαδιαίο Κήρυκα μέσα στη σκευοφόρο ενός τρένου. Ξεκίνησε όμως σε λίγο μεγαλύτερη ηλικία απ' ό,τι εσύ…"

Όλοι οι χωρικοί άκουγαν εντυπωσιασμένοι. Ο Ηλίας είχε συγκινηθεί - ένας κόμπος τού έσφιγγε το λαιμό. Προσπάθησε να κρύψει τη συγκίνησή του και είπε:

"Όμως ο Έντισον σε ηλικία δώδεκα χρονών έβγαζε μια επαγγελματική εφημερίδα. Εγώ ούτε τυπογραφείο δεν έχω δει! Ο Ψύλλος δεν είναι εφημερίδα, είναι ένα όνειρο, είναι τα ταξίδια που θέλω να κάνω…"

"Ο Ψύλλος είναι η πιο αγνή εφημερίδα. Είναι η μαγεία!…" του 'πε η Απριλιάνα. Και, βγάζοντας δύο πακέτα από την τσάντα της, του τα πρόσφερε. "Είναι δώρα που σου προσφέρουν όλοι οι συντάκτες της εφημερίδας που εργάζομαι. Είναι συμβολικά: στιλό και δημοσιογραφικό χαρτί…"

Ο Ηλίας δεν μπόρεσε άλλο να κρύψει τη συγκίνησή του - ξέσπασε σ' ένα λυτρωτικό κλάμα.

Δημήτρης Σπύρου, Ο Ψύλλος, εκδ. Πατάκη, 1995

Ερωτήσεις κατανόησης 1. Πώς αντιμετωπίζει η δημοσιογράφος το μικρό εκδότη; - Για την απάντησή σας, στηριχτείτε σε φράσεις του κειμένου. 2. Τι εννοεί ο Ηλίας όταν λέει: "Ο Ψύλλος δεν είναι εφημερίδα, είναι ένα όνειρο, είναι τα ταξίδια που θέλω να κάνω… "; - Εσείς έχετε αισθανθεί κάτι ανάλογο συμμετέχοντας στην έκδοση μιας εφημερίδας;

Κείμενο 4 [Τι είμαστε;] Quino, Μαφάλντα, αρ. 12, μτφρ. Κατερίνα Χριστοδούλου, εκδ. Ars Longa, 1989

Ερώτηση κατανόησης Γιατί η Μαφάλντα θυμώνει και κλείνει την τηλεόραση και γιατί σε λίγο την ξανανοίγει;