Parallel Search

Search

Go
Show

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( το ευρωπαϊκό εφήβων - νεανίδων ) 

ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ Ο κόσμος όλος αμφιβάλλει για τα κίνητρα και τη σκοπιμότητα αυτού του νέου πολέμου. Στον κόσμο ολόκληρο, και στην ίδια την Αμερική στέκουν σήμερα επιφυλακτικοί

Α ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Το ευρωπαϊκό εφήβων - νεανίδων

Γάζα, Καμπούλ, Βαγδάτη…

Κείμενο 1 [Είμαστε ό,τι τρώμε]

Αρχίζει σήμερα στη Σόφια το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων - νεανίδων.

ΠΑΥΛΟΣ ΤΣΙΜΑΣ

Το ένα στα δέκα Ελληνόπουλα είναι παχύσαρκο!

Σύμφωνα με το πρόγραμμα στις 9.00 αγωνίζεται ο Γιάννης Σίτνικοφ στην κατηγορία των 56 κιλών.

Παρηγορηθείτε: Το ένα στα δύο δε συνηθίζει να τρώει πρωινό και όλα σχεδόν έμαθαν να τρώνε σαν τα Αμερικανάκια.

Λίγο αργότερα, θα δώσει τη δική της μάχη η μεγάλη ελπίδα της ελληνικής αποστολής για μετάλλιο, Χαρίκλεια Καστρίτση, που αγωνίζεται στα 48 κιλά και θα προσπαθήσει να συνεχίσει τις εκπληκτικές εμφανίσεις του πανευρωπαϊκού μαθητικού και του πανελλήνιου πρωταθλήματος.

Αν δεν αισθάνεστε έτοιμοι να προσφέρετε την ηθική σας υποστήριξη σε έναν πόλεμο κατά του Ιράκ, αν δεν έχετε πεισθεί από τα επιχειρήματα των ιεράκων της Ουάσιγκτον πως ο Σαντάμ απειλεί άμεσα την ασφάλεια του κόσμου, αν υποψιάζεστε ότι αυτή η σταυροφορία κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, που εγκαινιάστηκε σε κλίμα διεθνούς συμπάθειας τις ημέρες του πένθους για τους νεκρούς της 11ης Σεπτεμβρίου, έχει εξελιχθεί σε έναν πόλεμο υπέρ των συμφερόντων των ΗΠΑ και εναντίον των εχθρών τους, αν νιώθετε τον πειρασμό να κατεβείτε στους δρόμους για να πείτε "όχι στον πόλεμο - δεν είστε μόνοι. Και όλα αυτά όταν στη νότια Ασία το 50% των παιδιών υποσιτίζονται!

Στην ίδια κατηγορία θα αγωνιστεί και η Ευσταθία Σπάλα. Ο κόσμος όλος αμφιβάλλει για τα κίνητρα και τη σκοπιμότητα αυτού του νέου πολέμου.

Ας δούμε λοιπόν πόσο κακό κάνουμε στον εαυτό μας και ας πάρουμε την απόφαση να αλλάξουμε τις κακές μας συνήθειες… έτσι… σαν δώρο στον εαυτό μας.

Στο περιθώριο της διοργάνωσης, έγινε το πανευρωπαϊκό τεχνικό συνέδριο όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Γιάννης Σγουρός. Στον κόσμο ολόκληρο, και στην ίδια την Αμερική, ακόμη κι εκείνοι που πέρυσι, τέτοιες ημέρες, αναγνώριζαν ως δικαιολογημένες τις επιχειρήσεις κατά των Ταλιμπάν της Καμπούλ και του Οσάμα Μπιν Λάντεν, στέκουν σήμερα επιφυλακτικοί. Όπως λοιπόν δείχνουν οι έρευνες, ένα στα τρία Ελληνόπουλα τρώει τουλάχιστον μια δυο φορές την εβδομάδα σε φαστφούντ, κυρίως τα αγόρια, και το 20% από αυτά τα παιδιά πηγαίνουν στα φαστφουντάδικα μαζί με τους γονείς τους. Μεταξύ άλλων, στο συνέδριο αποφασίστηκε να αλλάξουν τα κιλά στις κατηγορίες των παίδων.

Δεν είναι μόνον ότι οι αποδείξεις που προσφέρονται, για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ, δεν είναι επαρκείς - ούτε καν στα μάτια των επιθεωρητών του ΟΗΕ.

Αυτό σημαίνει ότι πολλοί γονείς δε διαφωνούν και ίσως μάλιστα να προτρέπουν τα παιδιά τους στο εύκολο και γρήγορο φαγητό.

Δεν είναι μόνον ότι η αυτοσυγκράτηση της Ουάσιγκτον, τις πρώτες ημέρες μετά την 11η Σεπτεμβρίου, που τόσο επαινέθηκε, και η επιμονή της στη συγκρότηση μιας οικουμενικής συμμαχίας πριν χτυπήσει στο Αφγανιστάν, έχουν δώσει τώρα τη θέση τους σε μια υπερφίαλη, περιφρονητική του πέραν του Ατλαντικού κόσμου και πολεμοχαρή ρητορική. Το 56% των μαθητών τρώει τουλάχιστον μία φορά την ημέρα τσιπς, κρουασάν και άλλα παρόμοια τρόφιμα.

Δεν είναι μόνον ότι τα επιχειρήματα της Ουάσιγκτον (όπως τα χθεσινά του κ. Γούλφοβιτς περί πληροφοριών ότι οι Ιρακινοί επιστήμονες απειλούνται με εκτέλεση αν συνεργαστούν με τον ΟΗΕ) παρουσιάζονται ακόμη εξαιρετικά ασθενή.

Όμως το χειρότερο από όλα είναι ότι τα παιδιά στην Ελλάδα δε συνηθίζουν να τρώνε πρωινό.

Και δεν είναι μόνον ότι πίσω από το πορτρέτο του Σαντάμ, ως του νέου οικουμενικού "κακού", δύσκολα κρύβεται η σκιά των πετρελαιοπηγών του Κόλπου, ως λαφύρων του επερχόμενου πολέμου.

Σύμφωνα πάντα με τις έρευνες, η έλλειψη πρωινού από το διαιτολόγιο κάθε παιδιού έχει ως αποτέλεσμα περισσότερη κατανάλωση των τροφών των φαστφούντ!

Είναι, προπάντων, η αποτίμηση της περυσινής εμπειρίας - του πρώτου πολέμου της εποχής των πολέμων κατά της τρομοκρατίας, στα βουνά του Αφγανιστάν - που επιβάλλει σε όλους μας να το σκεφθούμε δύο φορές πριν επιβιβαστούμε σε μια δεύτερη αντιτρομοκρατική σταυροφορία, υπό τα λάβαρα του Πάπα και για τα συμφέροντα των εμπόρων της Βενετίας…

Και να σκεφτεί κανείς ότι η σωστή διατροφή στην εφηβική ηλικία βοηθάει στην ομαλή, σωματική και ψυχολογική ανάπτυξη των ανθρώπων.

Στο Αφγανιστάν, λοιπόν, οι Ταλιμπάν ανετράπησαν με ευκολία χαρακτηριστική.

Στην ηλικία αυτή μπαίνουν οι βάσεις για τη μελλοντική μας υγεία.

Αλλά ούτε ο κόσμος έγινε ασφαλέστερος, ούτε το Αφγανιστάν έγινε ευτυχέστερη χώρα (άλλωστε η νέα εξουσία δεν ελέγχει παρά την Καμπούλ και τα περίχωρά της), ούτε οι ψυχές των νεκρών των διδύμων πύργων αναπαύθηκαν.

Εδώ, λοιπόν, πρέπει να συμφωνήσουμε με την παρακάτω παροιμία:

Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν παραμένει ζωντανός και αγνώστου διαμονής.

"Το πρωινό να το τρως μόνος σου, το μεσημεριανό να το μοιράζεσαι με τους φίλους σου και το βραδινό να το χαρίζεις στον εχθρό σου!!"

Η Αλ Κάιντα - που καθ' υπερβολήν παρουσιάστηκε πέρυσι ως δαιμονικό, πανίσχυρο δίκτυο, ενώ τώρα οι ειδικοί αναγνωρίζουν ότι είναι μια χαλαρή διάταξη αποκεντρωμένων και αυτοτελών πυρήνων, που μοιράζονται έναν φονικό αντιδυτικό φανατισμό, αλλά όχι μια συγκεντρωτική δομή, με ενιαίο κέντρο και υψηλές επιχειρησιακές δυνατότητες - κι αυτή ανέπαφη παραμένει.

Σίγουρα δε φταίμε μόνο εμείς!

Και, προπάντων, οι αιτίες που εκτρέφουν αυτόν τον αντιδυτικό φανατισμό, παραμένουν στο ακέραιο ενεργές.

Υπάρχει μια τόσο μεγάλη ποικιλία νέων αγαθών που ίσως και άθελά μας ωθούμαστε στο να τα δοκιμάσουμε!

Είχε πει, σε μια λαμπρή ομιλία του πέρυσι, στο συνέδριο των Εργατικών, ο Τόνι Μπλερ:

Κι όμως, όλοι μπορούμε να βελτιώσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες προσέχοντας τι τρώμε, πόσο αθλούμαστε και φυσικά κρατώντας κάποιο μέτρο στο γρήγορο φαγητό.

"Δεν θέλουμε να εκδικηθούμε… θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο… θέλουμε μια νέα παγκόσμια τάξη, που υπερασπίζεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την κοινωνική δικαιοσύνη από τις φτωχογειτονιές της Γάζας ώς τις οροσειρές του Αφγανιστάν".

Αν όλοι οι άνθρωποι εφάρμοζαν κατά λέξη τους κανόνες καλής διατροφής, σίγουρα θα μειωνόταν ο μέσος όρος των καρδιοπαθειών, της παχυσαρκίας και γενικά των προβλημάτων υγείας.

Ωραίος λόγος.

Τι λέτε;

Αλλά είδαμε το παραμικρό σημάδι εφαρμογής του νέου οράματος στην πράξη, σε αυτούς τους δώδεκα μήνες;

Κάνουμε μια προσπάθεια;

Άλλαξε το παραμικρό στις φτωχογειτονιές της Γάζας;

Νικολέτα Αγγελίδου, μαθήτρια Β΄ τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών (http://www.6gymnasio.gr)

Έπαψε να αναδίδει αυτήν την αποφορά κυνισμού η διεθνής πολιτική σκηνή - να υποστηρίζει, για παράδειγμα, διεφθαρμένους πετρελαιο-δικτάτορες η διεθνής κοινότητα, στη Δυτική Αφρική και τον Αραβικό κόσμο, την ώρα που επικρίνει (δικαίως) τη δικτατορία του Σαντάμ;

Ερωτήσεις κατανόησης

"Η εναλλακτική λύση στην παγκοσμιοποίηση, είναι η απομόνωση", είχε πει στην ίδια ομιλία του ο Τόνι Μπλερ.

1. Πώς τρέφονται τα Ελληνόπουλα σήμερα, σύμφωνα με το κείμενο;

"Το θέμα, λοιπόν, δεν είναι να σταματήσουμε την παγκοσμιοποίηση, αλλά να την συνδυάσουμε με δικαιοσύνη.

2. Τι μπορεί να μας προσφέρει μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή;

Γιατί αν η παγκοσμιοποίηση λειτουργεί προς όφελος των λίγων, θα αποτύχει και θα της αξίζει να αποτύχει…".

Αυτό ακριβώς μου φαίνεται πως είναι το ισχυρότερο επιχείρημα κατά του επερχόμενου πολέμου…