Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διάφορα :: Καλλιτεχνική είδηση

( επιστρέφει το πρώτο θραύσμα του παρθενώνα :: 9/1/2006 20:51:58) 

ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΪΔΕΛΒΕΡΓΗ

Διαστάσεις

Προτάσεις για εργασία και δραστηριότητες

Επιστρέφει το πρώτο θραύσμα του Παρθενώνα

Ένα πλαστό δίλημμα

Προσπαθώ να καταλάβω περισσότερο

Θραύσμα που ανήκει στη ζωφόρο του Παρθενώνα θα επιστραφεί στην Αθήνα από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης εντός του 2006, όπως ανακοινώθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού και υπουργού Πολιτισμού Κώστα Καραμανλή με τον υφυπουργό Πολιτισμού Πέτρο Τατούλη και τον αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης Άγγελο Χανιώτη.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΗΤΣΟΣ

1. Διαβάστε από την Καινή Διαθήκη το Μτ 6, 29 και 12, 42:

Ο κ. Χανιώτης ανακοίνωσε στον πρωθυπουργό ότι το θραύσμα, το οποίο απεικονίζει πέλμα ανδρικής μορφής από τη βόρειο ζωφόρο του Παρθενώνα, πρόκειται να επιστραφεί στην Ελλάδα, δεδομένου ότι έχει γίνει θετική εισήγηση προς την πρυτανεία από το αρμόδιο Ινστιτούτο Κλασικής Αρχαιολογίας, του οποίου υπεύθυνος είναι ο κ. Τ.H. lscher.

Η σημερινή εικόνα της εαρινής συνόδου κορυφής αντανακλά την πραγματική κατάσταση του κόσμου μας: η Ευρώπη σκέπτεται, η Αμερική βομβαρδίζει.

Τι επιβεβαιώνεται από όσα μάθατε για το Σολομώντα;

Εντός των επομένων ημερών η πρυτανεία του γερμανικού πανεπιστημίου θα συνεδριάσει, προκειμένου να αποδεχθεί την εισήγηση του ινστιτούτου.

Οι πρωταγωνιστές (του Σεργκέι, από τη «Μοντ»)

2. Αφού ο δάσκαλός σας σας διαβάσει το Γ Βασ 3, 16-28, μπορείτε να εξηγήσετε με δικά σας λόγια τι εννοούμε μιλώντας για «σολομώντεια λύση»;

Όπως διαβεβαίωσε ο κ. Χανιώτης, εκ μέρους της πρυτανείας υπάρχει θετική διάθεση για την άμεση επιστροφή του θραύσματος.

Ο πρώτος πύραυλος είχε, λοιπόν, στόχο τον Σαντάμ ή, εν πάση περιπτώσει, μερικούς από τους πιο στενούς του συνεργάτες.

3. Όπως ήδη είπαμε, στην εποχή των μεγάλων βασιλέων δημιουργούνται για πρώτη φορά συνθέσεις κειμένων της Παλαιάς Διαθήκης, όπου καταγράφονται προφορικές παραδόσεις αιώνων.

Πρόκειται σαφώς για μια πολύ σημαντική κίνηση, συμβολικού χαρακτήρα, δεδομένου ότι είναι το πρώτο θραύσμα από τα γλυπτά του Παρθενώνα που επιστρέφει στην Ελλάδα, για το οποίο υπάρχει η δυνατότητα επικόλλησης στον υπόλοιπο λίθο, που βρίσκεται στο Μουσείο Ακρόπολης. Δυστυχώς, όλα δείχνουν πως δεν τον βρήκε.

Με στοιχεία από τα μαθήματά σας φανταστείτε την εποχή.

Η κίνηση, τόνισε ο κ. Χανιώτης, γίνεται στο όνομα της διεθνούς κοινότητας, αφού το πανεπιστήμιο θεώρησε ότι έχει χρέος προς την ανθρωπότητα και τον Παρθενώνα, μοναδικό μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς.

Το εγχείρημα αυτό, όμως, μας οδηγεί σε μερικές σκέψεις που σχετίζονται με τη γενικότερη έκβαση του πολέμου και των πολέμων που τυχόν θα ακολουθήσουν.

Ποιες νομίζετε πως ήταν οι συνθήκες που ευνόησαν κάτι τέτοιο;

Ήταν ειλικρινής ο Ζακ Σιράκ όταν ευχήθηκε την περασμένη Κυριακή στον Αμερικανό ομόλογό του μια γρήγορη νίκη, ώστε να μη χαθούν πολλές ανθρώπινες ζωές;

Ελέγχω τι έμαθα

Ή θα προτιμούσε να κολλήσουν οι πεζοναύτες στα έλη και στις λάσπες, ώστε να αποδειχθεί στην πράξη ότι ο πόλεμος είναι κάτι πολύ σημαντικό για να τον αφήσουμε στους στρατηγούς;

1. Πώς έγινε βασιλιάς ο Σολομών;

Αν μιλούν πολλοί για τις «παράπλευρες» συνέπειες αυτού του πολέμου (αποσταθεροποίηση, υπονόμευση των διεθνών θεσμών, όξυνση της τρομοκρατίας), ελάχιστοι αμφιβάλλουν για τον τελικό νικητή.

2. Τι ζήτησε ο Σολομών από το Θεό και τι δείχνει αυτό;

Το ουσιαστικό ερώτημα είναι αν οι Αμερικανοί θα νικήσουν εύκολα ή δύσκολα.

3. Ποιο ήταν το διάστημα της βασιλείας του;

Αν ο πόλεμος θα κρατήσει λίγες εβδομάδες ή λίγους μήνες.

4. Τι κατάφερε να εξασφαλίσει ο Σολομών στο κράτος του;

Και εδώ υπάρχει ένα μεγάλο δίλημμα.

5. Πού κτίστηκε ο Ναός και πόσο διήρκεσε η κατασκευή του;

Αν ο Σαντάμ Χουσεΐν ανατραπεί σχετικά γρήγορα και χωρίς να υπάρξουν μεγάλες απώλειες αμάχων, τα «γεράκια» θα δικαιωθούν πανηγυρικά και θα αρχίσουν αμέσως να σχεδιάζουν την επόμενη επίθεση: στόχος θα είναι άραγε το Ιράν, η Συρία ή κάποιος άλλος πραγματικός ή κατασκευασμένος εχθρός;

6. Πότε και πώς εγκαινιάστηκε ο Ναός;

Επιπλέον, οι Αμερικανοί δεν θα διστάσουν να «τιμωρήσουν» τη Γαλλία και τη Γερμανία επειδή τους καθυστέρησαν με τα διπλωματικά τους παιχνίδια.

7. Περιγράψτε το Ναό του Σολομώντα.

Εκείνος ο έρημος ο Γάλλος δημοσιογράφος, που ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες και έγραφε πρόσφατα στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς για τα οικονομικά μπόνους που δίνουν τα κανάλια σε όποιον τρακάρει ένα Πεζώ, θα αναγκαστεί χωρίς αμφιβολία να εγκαταλείψει τη χώρα.

8. Ποια ήταν η σημασία του Ναού για τον Ισραήλ;

Αν πάλι τα σχέδια των Αμερικανών για έναν εύκολο και γρήγορο πόλεμο διαψευστούν, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες.

9. Τι είναι τα βιβλία της Σοφίας και γιατί αποδίδονται στο Σολομώντα;

Δεν θα χάσουν απλώς τη ζωή τους χιλιάδες αθώοι άνθρωποι, δεν θα ισοπεδωθεί απλώς ολόκληρο το Ιράκ, δεν θα υπάρξει απλώς κίνδυνος ακόμη και για μια πυρηνική σύγκρουση.

10. Ποιο ήταν το λάθος του Σολομώντα;

Θα αποθρασυνθούν και οι σημερινοί ή αυριανοί δικτάτορες, θα αρχίσουν να ανταγωνίζονται για το ποιος θα αποκτήσει τα περισσότερα και πιο επικίνδυνα όπλα για να επιτεθεί ατιμώρητα στον γείτονά του ή να ελέγξει την περιοχή του, θα πολλαπλασιαστούν οι μεγαλομανείς Σαντάμ και Κιμ Γιονγκ-ιλ, για να μη μιλήσουμε για τον Μπιν Λάντεν και τους μαθητές του.

Το δίλημμα είναι εν τέλει πλαστό. Αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει γρήγορα. Το φιλειρηνικό κίνημα που δημιουργήθηκε τους τελευταίους μήνες, και είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, αποτελεί έναν καλύτερο και ασφαλέστερο αποτρεπτικό (και ανατρεπτικό) παράγοντα από τα φέρετρα.