Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Καλλιτεχνική είδηση

( μια «σταχτοπούτα» από την πράγα :: 9/1/2006 19:29:40) 

Η συγκεκριμένη παραγωγή, σε μουσική Σεργκέι Προκόφιεφ και χορογραφίες Πάβελ Σμοκ, θεωρείται από τις πλέον επιτυχημένες της Κρατικής Όπερας της Τσεχίας.

ΑΘΗΝΑ ΡΟΥΣΕΛ

Τα βιβλία της Σοφίας

Το έργο του Σαρλ Περό φιλοξενείται από σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής

Πρώτη επιχειρηματική κίνηση η επένδυση 70 εκατ. ευρώ

Σ' όλους τους λαούς της εποχής, όπως και στον Ισραήλ, αναπτύχθηκε ένα ιδιαίτερο φιλολογικό είδος, η Σοφία.

Μια «Σταχτοπούτα» από την Πράγα

Μία ακόμη κίνηση χειραφέτησης από το προεδρείο του Ιδρύματος Ωνάση έκανε η Αθηνά Ρουσέλ. Πρόκειται για συλλογές παροιμιών, γνωμικών, συμβουλών κ.ά. που αναφέρονται σε πρακτικά θέματα της καθημερινής ζωής κι επιχειρούν να απαντήσουν στο ερώτημα «πώς πρέπει να ζούμε;».

Το Μέγαρο Μουσικής ξεκινά τη νέα χρονιά με μια… παραμυθένια παράσταση.

Ανέθεσε τη διαχείριση περισσοτέρων των 100 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων σε εξειδικευμένη επενδυτική τράπεζα της Ελβετίας. Τέτοια «σοφιολογικά» έργα υπάρχουν και στην Παλαιά Διαθήκη.

Από σήμερα μέχρι τις 13 Ιανουαρίου φιλοξενεί το Μπαλέτο της περίφημης Κρατικής Όπερας της Πράγας, το οποίο παρουσιάζει τη «Σταχτοπούτα» του Σαρλ Περό.

Τα χρήματα αυτά, περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ, υπολογίζεται ότι αποτελούν κάτι περισσότερο από το 1/10 της περιουσίας της.

Είναι τα πέντε από τα 7 Ποιητικά - Διδακτικά βιβλία της: Ιώβ, Παροιμίαι, Εκκλησιαστής, Σοφία Σολομώντος και Σοφία Σειράχ.

Η γνωστή ιστορία της ταπεινής και γεμάτης χάρη κοπέλας, που σε αντίθεση με τις δύο ετεροθαλείς αδελφές της δεν κυνηγά την τύχη της, αλλά καταφέρνει στο τέλος να κερδίσει την αγάπη του όμορφου πρίγκιπα, παρουσιάζεται σε μουσική Σεργκέι Προκόφιεφ και χορογραφίες Πάβελ Σμοκ.

Και η απόφαση να επιλέξει μια μικρή τράπεζα για τη διαχείρισή τους έχει προκαλέσει αρκετές συζητήσεις στους τραπεζικούς κύκλους της Γενεύης.

Εξαιτίας της πολυθρύλητης σοφίας του βασιλιά Σολομώντα τα περισσότερα απ' αυτά (Παροιμίαι, Εκκλησιαστής, Σοφία Σολομώντος) αποδόθηκαν σ' αυτόν.

Η συγκεκριμένη παραγωγή θεωρείται από τις πλέον επιτυχημένες παραστάσεις της Κρατικής Όπερας της Πράγας.

Στήριξη από Ρουσέλ

Οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου την χαρακτήρισαν ως την καλύτερη δυνατή εισαγωγή στο μπαλέτο για παιδιά-θεατές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθηνά Ρουσέλ έλαβε την απόφαση αυτή μαζί με τον πατέρα της Τιερί Ρουσέλ.

Η ηχογραφημένη μουσική της «Σταχτοπούτας», που ακούγεται στη συγκεκριμένη παράσταση, είναι εκτέλεση της Ορχήστρας του Κλίβελαντ, υπό τη μουσική διεύθυνση του Βλαντιμίρ Εσκενάζι.

Όπως είχαν γράψει και παλαιότερα «ΤΑ ΝΕΑ», η εγγονή του Αριστοτέλη Ωνάση, πριν ακόμη συμπληρώσει τα 18 της χρόνια, σκεφτόταν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να δώσει μεγάλα «φιλέτα» από την περιουσία της σε τραπεζικά ιδρύματα που εξειδικεύονται στη διαχείριση λογαριασμών πολύ πλούσιων ανθρώπων.

Δεν είναι τυχαίο που το συγκεκριμένο έργο προστίθεται στην ελίτ των έργων κλασικού ρεπερτορίου των συγκροτημάτων κλασικού χορού.

Η συγκεκριμένη τράπεζα που εξουσιοδοτήθηκε από την Αθηνά να διαχειριστεί τα χρήματα, είναι σύμφωνα με πληροφορίες, μία από τις παλαιότερες στην Ελβετία και παραμένει στα χέρια της ίδιας οικογένειας εδώ και δεκάδες χρόνια.

Σκηνική ιστορία

Ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου της οικογένειας Ρουσέλ κ. Αλέξης Μανθεάκης, που ερωτήθηκε σχετικά από «ΤΑ ΝΕΑ», είπε ότι στο μέλλον είναι πολύ πιθανό η Αθηνά Ρουσέλ να προχωρήσει σε αντίστοιχες κινήσεις.

Η σκηνική μεταφορά της «Σταχτοπούτας» έχει αποτελέσει αντικείμενο ποικίλων παραλλαγών και προσαρμογών σε διαφορετικά είδη θεάματος. Ως μπαλέτο έχει ιστορία περίπου δύο αιώνων. Η πρώτη χορογραφημένη εκδοχή της από τον σπουδαίο χορευτή και χορογράφο Λουί Αντουάν Ντιπόρ για το θέατρο Κάρτνερτορ της Βιέννης χρονολογείται το 1813. Μεγάλη δημοτικότητα γνώρισε η «Σταχτοπούτα» το 1945, όταν ο Σεργκέι Προκόφιεφ, ύστερα από παλαιότερη παραγγελία των μπαλέτων Κίροφ, συνέθεσε μια περίφημη μουσική για το γνωστό παραμύθι. Η πρεμιέρα του έργου με το ρωσικό τίτλο «Ζόλουσκα» έγινε με μεγάλη επιτυχία στις 21 Νοεμβρίου 1945 στη Μόσχα με τα μπαλέτα Μπολσόι, σε χορογραφία Ραστισλάβ Ζαχάροφ και σε λιμπρέτο του κριτικού χορού Νικολάι Βολκόφ.

«Σταχτοπούτα», από το Μπαλέτο της Κρατικής Όπερας της Πράγας, στο Μέγαρο Μουσικής. Παραστάσεις: 10-13 Ιανουαρίου στις 9 μ.μ. Εισιτήρια στα εκδοτήρια του Μεγάρου και της πλατείας Αριστοτέλους σε τιμές 12, 20, 30, 40 και 50 ευρώ, μαθητικά-φοιτητικά 10 ευρώ.