Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολύτιμο το τελευταίο διπλό τεύχος του περιοδικού "Το Δέντρο".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ

• Τα εξερευνητικά ταξίδια

Το αφιέρωμα στον Καβάφη, που προτείνει με υπότιτλο "απήχηση και επιρροές στην ξενόγλωσση γραμματεία", αποκαλύπτει όχι μόνο το πώς και το γιατί ο Αλεξανδρινός αναγνωρίσθηκε ως σημαντικός ποιητής από τους συγκαιρινούς του, αλλά και το γιατί αναγνωρίζεται στις μέρες μας ως ένας από τους μεγάλους λογοτέχνες του 20ου αιώνα.

Βρήκε τεσσάρι

Οι Πορτογάλοι, επιδιώκοντας να ανακαλύψουν δρόμο προς τις Ινδίες πλέοντας γύρω από την Αφρική, οργάνωσαν αλλεπάλληλες εξερευνητικές αποστολές.

Όμως ο χαρακτηρισμός πολύτιμο δεν δόθηκε γι' αυτό και μόνο το λόγο.

Με τον Μαυροβούνιο πάουερ φόργουορντ Ντούσαν Νέντιτς (28 χρόνων, 2.04 μ.) ενισχύεται ο Μακεδονικός, ενώ διακόπηκε κοινή συναινέσει το συμβόλαιο με τον Γιώργο Φλώρο. Τελικά ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε, όταν ο Βάσκο ντε Γκάμα (1469-1524) έφθασε το 1498 στο Κάλικουτ των Ινδιών.

Πιο σημαντική είναι η αποθησαύριση κειμένων χρήσιμων για κάθε εραστή της ποίησης του Καβάφη, ορισμένων μάλιστα εξαιρετικά δυσεύρετων.

Ο Νέντιτς αναμενόταν στην Αθήνα μετά τα μεσάνυκτα, για να υποβληθεί σήμερα στα απαραίτητα αντιντόπινγκ και αντιντράγκ τεστ.

Ο Χριστόφορος Κολόμβος πλέει προς την Κούβα Παρασκευή 26 Οκτωβρίου (1492).Από εδώ που έχουμε αγκυροβολήσει θα βάλω πλώρη για την Κούβα. Αν κρίνω από τις πληροφορίες των Ινδιάνων ότι το νησί αυτό έχει μεγάλη έκταση και είναι προικισμένο με αφθονία χρυσού και πολύτιμων λίθων, πρόκειται σίγουρα για την Ιαπωνία. Από το Ημερολόγιο Καταστρώματος του Χριστόφορου Κολόμβου, 1492, στο Valentino Pompiani, Giornale di Bordo di Cristoforo Colombo (1492-93), Μιλάνο 1939, 116, 120. • Σε ποια περιοχή νομίζει ότι έφτασε ο Κολόμβος και από πού επηρεάστηκε; • Ποια επίδραση είχαν στον Κολόμβο οι διηγήσεις του Μάρκο Πόλο;

Όμως οι επιμελητές του αφιερώματος, Τάσος Γουδέλης και Κώστας Μαυρουδής, έκαναν ένα βήμα παραπέρα και αναγνωρίζοντας τη σημασία που έχει αποκτήσει το Διαδίκτυο και για τους μελετητές της ποίησης συγκέντρωσαν τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις μερικών από τους ενδιαφέροντες ιστότοπους που έχουν αφιερωθεί στο έργο του Καβάφη. Άρχισε την αθλητική καριέρα του παίζοντας ποδόσφαιρο για δέκα χρόνια, ενώ στα 19 του προτίμησε τα κλειστά γήπεδα του μπάσκετ.

Αντίθετα με τους Πορτογάλους, ο Χριστόφορος Κολόμβος (1451-1506), γενουάτης θαλασσοπόρος στην υπηρεσία του βασιλιά της Ισπανίας, πεπεισμένος ότι η γη είναι σφαιρική, επιχείρησε να φθάσει στην Ασία πλέοντας δυτικά.

Στο τεύχος έχουν συγκεντρωθεί κείμενα των Φόρστερ και Όντεν, των πρώτων που αναγνώρισαν στον Καβάφη μια φωνή που θα μπορούσε να μιλήσει στον σύγχρονο άνθρωπο, της Γιουρσενάρ που τον έφερε κοντά στο γαλλόφωνο κοινό και πολλών άλλων ξένων μελετητών του έργου του.

Φέτος άρχισε τη σεζόν στην πορτογαλική Αβέιρο.

Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ταξιδιών του (1492-1504) ανακάλυψε νησιά και ηπειρωτικές περιοχές της κεντρικής Αμερικής.

Περιλαμβάνονται ακόμη κείμενα Ελλήνων ποιητών και κριτικών για το καβαφικό έργο και τη σημασία του.

Σημείωσε 21,7 πόντους μέσο όρο, 8,9 ριμπάουντ και 1,6 ασίστ.

Ο ίδιος όμως πίστευε ότι είχε φτάσει στις Ινδίες.

Στο τεύχος δημοσιεύονται ακόμη μια συνέντευξη με τον εκδότη Γ. Δαρδανό, ένα διήγημα του Ντ΄ Ανούντσιο και όπως πάντα οι καίριες παρατηρήσεις των συνεργατών του περιοδικού για την πνευματική επικαιρότητα.

Αποκορύφωμα των ανακαλύψεων υπήρξε ο πρώτος περίπλους (1519-1522) της γης από το Φερδινάνδο Μαγγελάνο (1480-1521), Πορτογάλο στην υπηρεσία του βασιλιά της Ισπανίας. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος της μελέτης του καθηγητή της Νομικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννη Μ. Κονιδάρη, που τιτλοφορείται "Νομική Θεωρία και Πράξη για τους 'Μάρτυρες του Ιεχωβά'", είναι ότι έφθασε αισίως στην 4η έκδοση της. Έτσι αποδείχθηκε για πρώτη φορά ότι η γη είναι σφαιρική.

Αφιερωμένη από το συγγραφέα της στη μνήμη του καθηγητή Φαίδωνα Βεγλερή αποτελεί πολύτιμο εργαλείο δουλειάς για τους νομικούς, αλλά μπορεί να φανεί χρήσιμο και για τον ευαισθητοποιημένο σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων πολίτη.

Ο Φαίδων Γιαγκόζης, γνωστός για την προσφορά του στη δημοσιογραφία, συμβάλει τώρα και στην ιστορία του τόπου με το βιβλίο του "Ο πυρσός που καίει", που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ρέκκος με υπότιτλο "η απαρχή του σχεδίου της βιομηχανικής ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης". Ένα κείμενο αποκαλυπτικό για μια εποχή στην οποία άλλαξε η φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής, αλλά και πηγή προβληματισμού για όσα δεν έγιναν, για όσα μπορούν ακόμη να γίνουν.