Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διαφημίσεις :: Παρουσίαση ταινίας

( πολι(τι)κές αρκούδες στο βερολίνο :: 19/2/2006 20:25:23) 

Την Χρυσή Άρκτο κατέκτησε η Βόσνια Γιασμίλα Ζμπάντιτς με την ταινία "Grbanica".

Προσλήψεις 20 ατόμων από τον ΟΓΑ για τον ΟΑΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΒΔΟΜΟ

Η άγνωστη Βόσνια Γιασμέλα Ζμπάνιτς κατέκτησε τη Χρυσή Άρκτο

Αρχίζει η λειτουργία του Οργανισμού Αγροτικής Εστίας με την έγκριση πρόσληψης από τον ΟΓΑ 20 ατόμων τα οποία θα απασχοληθούν στον νέο φορέα.

Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΤΕΡΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ (15ος -18ος αι.)

Πολι(τι)κές αρκούδες στο Βερολίνο

Τα συγκεκριμένα άτομα (12 ΠΕ διοίκησης και 8 ΤΕ διοικητικού λογιστικού), μαζί με τους υπαλλήλους του ΟΓΑ που θα απασχοληθούν στην Αγροτική Εστία, θα συμβάλλουν στην υλοποίηση της συμφωνίας μεταξύ του ΟΓΑ και του Οργανισμού Εργατικής Εστίας για την εξυπηρέτηση των αγροτών που θα συμμετέχουν στα υπό κατάρτιση προγράμματα.

Η Ευρώπη από το 13ο αι. εισέρχεται σε τροχιά μεταβολών.

Επιμέλεια ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΕΧΑΓΙΑΣ

Η αναβίωση των πόλεων, η αναζωπύρωση του εμπορίου και το γενικότερο κλίμα αναζήτησης προετοιμάζουν τον άνθρωπο για την Αναγέννηση και τις Ανακαλύψεις (14ος - 16ος αι.).

Πίσω από την ολοένα και πιο φαντασμαγορική Μπερλινάλε (που αποδείχθηκε και με την εντυπωσιακή τελετή λήξης) η πολιτική εξακολουθεί να έχει θέση.

Συγχρόνως, οι νέες συνθήκες προκαλούν τη Μεταρρύθμιση στην Καθολική Εκκλησία (αρχές 16ου αι.).

Και όχι μόνον αυτό, αλλά και να βραβεύεται κιόλας, τόσο με τη Χρυσή Άρκτο όσο και με την Αργυρή Άρκτο.

Οι εξελίξεις που ακολουθούν αλλάζουν την όψη της Ευρώπης.

Την πρώτη την κατέκτησε η Βόσνια Γιασμίλα Ζμπάντιτς με την ταινία "Grbanica", ενώ τη δεύτερη ο κλασικός "φεστιβαλιστής" Μάικλ Ουιντερμπότομ, ο οποίος από κοινού με τον Ματ Χουάιτκρος σκηνοθέτησε το "Δρόμο του Γκουαντανάμο".

Από τα τέλη του 17ου αι. προβάλλεται εντονότερο το αίτημα για ριζικές μεταβολές στην ανθρώπινη κοινωνία μέσα από το κίνημα Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού (1688-1789).

Η ταινία της Ζμπάντιτς εξελίσσεται στο μεταπολεμικό τοπίο του Σεράγιεβο με πρωταγωνίστριες μια ανύπαντρη μητέρα και τη δωδεκάχρονη κόρη της που απαιτεί την εξομολόγηση της πρώτης για την ταυτότητα του βιαστή πατέρα της.

Κορύφωση αυτού του κινήματος αποτελεί η Γαλλική Επανάσταση (1789).

"Ο πόλεμος στη Βοσνία τέλειωσε εδώ και δεκατρία έτη και οι εγκληματίες Ράντοβαν Κάραζιτς και Ράτκο Μλάντιτς κυκλοφορούν ακόμη ελεύθεροι στην Ευρώπη.

Την ίδια εποχή (15ος-18ος αι.) ο Ελληνισμός βρίσκεται υπό ξένη κυριαρχία.

Εξαιτίας τους διαπράχθηκαν 20.000 βιασμοί στη Βοσνία και κανείς δεν δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη σύλληψή τους" δήλωσε η σκηνοθέτρια.

Προσπαθεί να επιβιώσει κάτω από αντίξοες συνθήκες χωρίς να απεμπολεί ταυτόχρονα το δικαίωμά του για ελευθερία και ανεξαρτησία.

Ο "Δρόμος του Γκουαντανάμο" είναι ένα μισοντοκιμαντέρ, στο οποίο αναπαράγονται οι εμπειρίες τριών κρατουμένων από την κάθειρξη τους στις γνωστές φυλακές.

Στο κεφάλαιο αυτό θα μάθετε: Για τις ανακαλύψεις Νέων Χωρών. Για τις συνέπειες του ιστορικού αυτού γεγονότος. Για το κίνημα της Αναγέννησης και του Ανθρωπισμού. Ποια ήταν η σημασία του κινήματος αυτού για την ανάπτυξη της Ευρώπης κατά τους νεότερους χρόνους. Τι ήταν η Μεταρρύθμιση. Ποιες ήταν οι συνέπειες του ιστορικού αυτού γεγονότος. Για τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις. Για τις εξελίξεις στις επιστήμες και τις τέχνες.

Τα άλλα βραβεία

Οι Ευρωπαίοι ανακαλύπτουν τον κόσμο

Η Αργυρή Άρκτος του καλύτερου ανδρικού ρόλου απονεμήθηκε στον Γερμανό ηθοποιό Μόριτς Μπλοϊμπερόι για την ερμηνεία του στην ταινία "Στοιχειώδη σωματίδια" του Όσκαρ Ρέλερ, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μισέλ Ουελμπέκ.

Ποιες ήταν οι συνθήκες διαβίωσης του Ελληνισμού κάτω από βενετική και οθωμανική κυριαρχία. Για τις δυνάμεις συντήρησης και ανανέωσής του. Για τον παροικιακό Ελληνισμό.

Επίσης η αντίστοιχη Άρκτος για το γυναικείο ρόλο απονεμήθηκε στη Γερμανίδα ηθοποιό Σάντρα Χίλερ για την ερμηνεία της στην ταινία "Ρέκβιεμ" του Χανς Κρίστιαν Σμιντ.

Ο ναός του αγίου Γεωργίου και το Φλαγγινιανό Φροντιστήριο στη Βενετία. Χαλκογραφία. Βενετία, Ελληνικό Ινστιτούτο. Η ελληνική παροικία της Βενετίας, μια από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης, υπήρξε σημαντικό πνευματικό κέντρο του Ελληνισμού.

Αργυρές "Αρκούδες" απονεμήθηκαν και στο "Οφσάιντ" του Ιρανού Τζαχάρ Παναχί, για μια κοπέλα (τη μοναδική φίλαθλο) που μεταμφιέζεται για να παρακολουθήσει έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, και το δανικό "Ένα σαπούνι" της Περνίλε Κρίστενσεν για τη σχέση μιας κοπέλας μια μία τρανσέξουαλ.

Η αποβίβαση του Χριστόφορου Κολόμβου στις ακτές του Νέου Κόσμου

Όπως διαπιστώνει κανείς, οι ταινίες που ξεχώρισαν διακρίνονται για τα έντονα κοινωνικοπολιτικά τους μηνύματα, αφήνοντας πίσω φιλμ αισθητικών αναζητήσεων, όπως το μεγάλο φαβορί "A prairie home companion" του Ρόμπερτ Όλτμαν. "Προσπαθήσαμε να καθρεφτίσουμε με τις βραβεύσεις μας το πνεύμα του κόσμου σήμερα" ήταν το συμπέρασμα της προέδρου της Επιτροπής, ηθοποιού Σάρλοτ Ράμπλιν.