Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( αναζητούνται... μάνατζερ :: 3/3/2006 19:05:52) 

Η ανάγκη για τη δημιουργία του Οργανισμού προέκυψε από το γεγονός ότι υπάρχει τεράστιο έλλειμμα προβολής της Θεσσαλονίκης και συνεπώς αναγνωρισιμότητας στο εξωτερικό.

α. Ναοδομία, εικονογραφία και γλυπτική στη δυτική εκκλησιαστική τέχνη

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ο Οργανισμός Τουριστικής Προβολής Θεσσαλονίκης

Από τον 11ο αιώνα αποκρυσταλλώνονται διαδοχικά δύο τύποι ναών, ο ρομανικός και ο γοτθικός.

Αναζητούνται… μάνατζερ

Ο ρομανικός ρυθμός γεννήθηκε στη Γαλλία γύρω στο 1000 μ.Χ. και εξαπλώθηκε σε όλη τη Δυτική Ευρώπη.

Της ΜΑΡΙΑΣ ΜΑΘΙΟΠΟΥΛΟΥ

Είναι συνήθως μεγάλη τρίκλιτη βασιλική με μακρύ εγκάρσιο κλίτος στα ανατολικά(εικ. 1).

Στην εκπόνηση marketing plan, που θα καθορίζει τις δράσεις, το ακριβές αντικείμενο και τις συγκεκριμένες κατευθύνσεις του, προχωρά ο άρτι ενεργοποιηθείς Οργανισμός Τουριστικής Προβολής και Μάρκετιγκ Θεσσαλονίκης στο επόμενο διάστημα.

Εκεί όπου συνήθως υπάρχει η αψίδα του Ιερού, ο ρομανικός ρυθμός έχει πολλές μικρότερες αψίδες που αποτελούν παρεκκλήσια.

Η πρωτοβουλία των φορέων της πόλης για τη δημιουργία ενός μικρού… ΕΟΤ λαμβάνει πλέον σάρκα και οστά, με τους συμμετέχοντες να εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην αφήσουν την προσπάθεια στα χαρτιά.

Ο τρούλος έχει κατάληξη πολυγωνική ή πυραμιδοειδή.

Μάλιστα στην παρούσα φάση πέραν της εκπόνησης του marketing plan έχει προκηρυχθεί η θέση του διευθυντή, ενώ δρομολογείται και η περαιτέρω στελέχωσή του, ώστε να λειτουργήσει απερίσπαστα από τις δραστηριότητες των φορέων που τον απαρτίζουν.

Χαρακτηριστικοί ναοί ρομανικού ρυθμού είναι η Παναγία του Πουατιέ (Γαλλία), ο Καθεδρικός του Ντάραμ (Αγγλία) (εικ. 2), ο Άγιος Ιάκωβος της Κομποστέλας (Ισπανία).

Όπως σημείωσε μιλώντας στη "Μ" ο πρόεδρος της Helexpo και της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης -δύο εκ των βασικών μετόχων του νέου οργάνου- Αριστοτέλης Θωμόπουλος, στόχος είναι να αναλάβει τα ηνία του Οργανισμού εξειδικευμένος μάνατζερ, ώστε να έχει πλήρη γνώση του αντικειμένου.

Στην Ιταλία, όπου ο ρυθμός αυτός δεν είχε μεγάλη διάδοση, ρομανικά μνημεία εμφανίζονται κυρίως στις βόρειες επαρχίες, εκτός από τη Βενετία στην οποία εμφανίστηκε άλλη αρχιτεκτονική παράδοση, επηρεασμένη από το Βυζάντιο.

Σύμφωνα με τον ίδιο κατά την πρώτη συνεδρίαση του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής και Μάρκετιγκ Θεσσαλονίκης, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο καιρό, έγινε σαφές πως υπάρχουν όρεξη και διάθεση από την πλευρά των φορέων που συμμετέχουν να προχωρήσει η προσπάθεια και να ενεργοποιηθεί ουσιαστικά το νέο αυτό εργαλείο προς υποστήριξη της φθίνουσας τουριστικής πορείας της πόλης.

Στη Βερόνα χτίστηκε ο Άγιος Ζήνων (εικ. 3), στο Μιλάνο ο Άγιος Αμβρόσιος και στην Πίζα ο καθεδρικός ναός.

Η ανάγκη για τη δημιουργία του Οργανισμού προέκυψε από το γεγονός ότι υπάρχει, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες φορείς, τεράστιο έλλειμμα προβολής της Θεσσαλονίκης και συνεπώς αναγνωρισιμότητας στο εξωτερικό.

Γνωστότερος ναός που σώζεται μέχρι σήμερα είναι το Βαπτιστήριο της Φλωρεντίας.

Την ίδια στιγμή τα τελευταία χρόνια η τουριστική κίνηση της πόλης έχει εισέλθει σε έντονα πτωτική τροχιά, εξέλιξη ιδιαίτερα ανησυχητική.

1. Κάτοψη ναού Αγ. Μαρτίνου, Γαλλία. Ρυθμός ρομανικός. Σχήμα ανισοσκελούς σταυρού.

Μέλη του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής και Μάρκετιγκ Θεσσαλονίκης είναι η νομαρχία -στην οποία ανήκει και η πρωτοβουλία- ο δήμος Θεσσαλονίκης, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Ένωση Ξενοδόχων, η Helexpo, η ΔΕΘ, ο ΟΛΘ, το ΕΒΕΘ, το ΒΕΘ, το ΕΕΘ, η Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων Θεσσαλονίκης και η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων του νομού Θεσσαλονίκης.

2. Καθεδρικός ναός Ντάραμ. Ρομανικός ρυθμός. Κεντρικό κλίτος.

Η έδρα του Οργανισμού βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της Helexpo.

3. Αγ. Ζήνων, Βερόνα, Ιταλία. Ρομανικός ρυθμός.

Οι ναοί αυτοί θυμίζουν κάστρο. Η εικόνα τους είναι επιβλητική, δίνουν την αίσθηση σταθερότητας, ασφάλειας και δύναμης. Οι δυνατοί πέτρινοι τοίχοι που ύψωναν οι νεοβαπτισμένοι τεχνίτες του ναού εκφράζουν την πίστη τους στην ικανότητα της Εκκλησίας να μάχεται τις δυνάμεις του Σκότους ως την ημέρα της Κρίσης. Η διακόσμηση με ανάγλυφα είναι αυστηρή και εντυπωσιακή. Οι εικόνες ρομανικού ρυθμού, νωπογραφίες και ψηφιδωτά, θυμίζουν αρκετά τις βυζαντινές εικόνες και χαρακτηριστικό τους είναι οι σχηματοποιημένες, αλύγιστες μορφές (εικ. 4).

Το 12ο αιώνα οι τεχνίτες στη Γαλλία δημιούργησαν το γοτθικό ρυθμό (εικ. 5). Κράτησαν μόνο τον πέτρινο σκελετό από το ρομανικό ρυθμό και μετέτρεψαν τις στρογγυλές του αψίδες σε αιχμηρές. Στη θέση των τοίχων μπήκαν μεγάλα παράθυρα με υαλογραφήματα (βιτρώ), (εικ. 6). Χάρη σ' αυτά οι ναοί έγιναν εντυπωσιακοί εσωτερικά και εξωτερικά. Ο θόλος τώρα είναι ψηλότερος. Το βάρος εξαφανίζεται και το κτίριο δίνει την εντύπωση ότι υψώνεται με φορά προς τα επάνω. Στα γλυπτά και στις εικόνες οι μορφές βελτιώνονται, επίσης, ως προς την κίνηση (εικ. 7).

4. Κόγχη με τον Χριστό εν δόξη. Βουργουνδία 12ος αι. Ρομανική ζωγραφική.

5. Εσωτερικό του ναού της Τρουά. Γαλλία. Γοτθική αρχιτεκτονική.

6. Σαμουήλ και Νώε. Υαλογραφήματα (vitraux) στη Μητρόπολη του Καντέρμπουρι, Αγγλία. 12ος αι.

7. Η Παρθένος και το Βρέφος (Βιτάλε Ντα Μπολόνια). Γοτθικός ρυθμός. 14ος αι. Μουσ. Βατικανού.

Γνωστότεροι ναοί γοτθικού ρυθμού σήμερα είναι η Παναγία των Παρισίων, το Αβαείο του Ουέστμινστερ, η Μητρόπολη του Στρασβούργου.

Στην Ιταλία ο ρυθμός αυτός δεν άσκησε μεγάλη επίδραση στη ναοδομία. Έχουμε, όμως, το γνωστό υστερογοτθικό Ντουόμο του Μιλάνου. Φτάνοντας στο 15ο μ.Χ. αι. η τέχνη επιστρέφει στην Καλλιτεχνική παράδοση της αρχαιότητας. Στην εκκλησιαστική αρχιτεκτονική αναβιώνουν αρχαίοι ρυθμοί και στοιχεία. Κυριαρχεί ο νατουραλισμός, που χαρακτήριζε την ελληνιστική αλλά και την εκκλησιαστική τέχνη των εννέα πρώτων αιώνων. Το κάθε άγαλμα ή εικόνα δεν είναι μόνο σύμβολο, αλλά αυτοδύναμη μορφή με συναισθήματα που πρέπει να εκφραστούν. Η εκκλησιαστική γλυπτική και ζωγραφική τον 15ο αιώνα αποκτούν προοπτική και φυσικότητα, όπως παρατηρούμε στα σωζόμενα έργα του Ντονατέλο και του Βερόκιο ή του Τζιότο και του Φρα Αντζέλικο (14ος-15ος αι.). Οι καλλιτέχνες πρέπει να πείσουν με συγκεκριμένες, σύμφωνα με τις προσωπικές τους αντιλήψεις περί τέχνης, ζωγραφικές κινήσεις το θεατή ότι απέναντί του έχει μια αυτόνομη πραγματικότητα και όχι απλώς μια εικόνα. Το 16ο μ. Χ. .αι. η ακμή της Αναγέννησης κυριαρχεί πλήρως στην Ιταλία (εικ. 8, 9).