Μελέτες 

Οι Νεοελληνικές Διάλεκτοι 

Εισαγωγικά και ειδικά θεωρητικά ζητήματα 

Άτλαντας της βορειοαμερικάνικης αγγλικής [The Atlas of North American English]

Ο άτλαντας αυτός σχεδιάστηκε από τους William Labov, Sharon Ash και Charles Boberg στο Εργαστήριο Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια (Linguistics Laboratory of the University of Pennsylvania) στο πλαίσιο του προγράμματος Telsur Project. Αποτελεί την πρώτη γενικευμένη και συγκεντρωτική προσπάθεια παρουσίασης της προφοράς και των φωνηεντικών συστημάτων των διαλέκτων των ΗΠΑ και του Καναδά. Επαναπροσδιορίζει τις τοπικές διαλέκτους της βορειοαμερικάνικης αγγλικής με φωνολογικούς όρους και διαγράφει νέα όρια που αντανακλούν τις εν εξελίξει γλωσσικές αλλαγές. Στον συγκεκριμένο δικτυακό τόπο παρουσιάζονται επιλεγμένα κεφάλαια του Άτλαντα.

Map 1. The merger of /o/ and /oh/: invariant responses in production and perception.

Γλωσσικός (και εθνογραφικός) χάρτης της καστιλιάνικης [Atlas lingüistíco (y etnográfico) de Castilla-La Mancha]

Ο άτλαντας αυτός σχεδιάστηκε από τους Pilar García Mouton και Francisco Moreno Fernández (βλ. και Géolinguistique 5 (1993): 217-232). Το έργο καλύπτει μεγάλο μέρος της κεντρικής Ιβηρικής χερσονήσου, περιλαμβάνοντας σχεδόν όλη την περιοχή που είναι γνωστή ως Castilla la Nueva, εκτός από την επαρχία της Μαδρίτης.

Γλωσσικός Άτλαντας της ρουμανικής [RomanianOnlineDialectAtlas]

Παρουσίαση των θεωρητικών και τεχνικών προδιαγραφών για την ψηφιοποίηση και εμφάνιση σε ηλεκτρονικό περιβάλλον του ΤheNewRomanianLinguisticAtlas . Crisana (Stan & Uritescu, 1996).

Τελευταία Ενημέρωση: 25 Απρ 2007, 14:47