Register Register  Log in Log in  Profile Profile  Log in to check your private messages Log in to check your private messages  Search Search  Memberlist Memberlist  Usergroups Usergroups  FAQ FAQ  greek-language.gr Forum Index
Προστακτική

 
Post new topic   Reply to topic    greek-language.gr Forum Index -> Γράφοντας Νέα Ελληνικά...
View previous topic :: View next topic  
Author Message
zook86



Joined: 01 Jan 1970
Posts: 12

PostPosted: Mon Dec 01, 2008 9:28 am    Post subject: Προστακτική Reply with quote

Έχω διάφορες απορίες σχετικά με την προστακτική
Πρώτον, μια φορά που είχαν πει πως ο τύπος "πάνε" είναι λανθασμένος και ότι το λέμε μόνο εμείς της βόρειας Ελλάδας και πως το σωστό είναι "πήγαινε" (μη συνοπτικός έναντι συνοπτικού με τη χρήση του συνοπτικού στην προστακική ενεστώτα και στους τύπους με συμπληρώματα να και θα).
Η απορία μου είναι η εξής: πρόκειται πράγματι για διαλεκτική χρήση του συνοπτικού τύπου στην προστακτική;Γιατί πραγματικά, μου έκανε πολύ εντύπωση όταν μου το είπαν.
Δεύτερον, υπάρχει τελικά κάποια διαφορά αν χρησιμοποιούμε τον συνοπτικό ή μη συνοπτικό τύπο στην προστακτική;Γιατί δεν φαίνεται να ισχύει η διαφοροποίηση σε διάρκες-μη διαρκές, σύνηθες μή σύνηθες.
Δηλαδή, υπάρχει διαφορά όταν λέμε "τρώγε" και "φάγε";Εμένα προσωπικά μου φαίνεται το ίδιο...εκτός κι αν υπάρχει κάποια διαφορά στην τροπικότητα που δεν μπορώ να τη διακρίνω και τόσο εύκολα..

Τι λέτε;;;
Back to top
View user's profile Send private message
zook86



Joined: 01 Jan 1970
Posts: 12

PostPosted: Tue Dec 02, 2008 12:21 pm    Post subject: Reply with quote

Σχετικά με το "πήγαινε" και "πάνε" νομίζω πως μου λύθηκε η απορία, αφού είναι δύο λήμματα του ίδιου λεξήματος, αν και το "πάω" χρησιμοποιείται και ως συνοπτικό και ως μη συνοπτικό και αυτό με μπερδεύει λίγο.
Δηλαδή, στην περίπτωση να πάω VS να πηγαίνω, το πρώτο είναι μη συνοπτικό και το δεύτερο συνοπτικό αλλά στην η "πάω να το πάρω" VS "πηγαίνω να το πάρων" μου φαίνεται πως και τα δύο χρησιμοποιούνται ως μη συνοπτικά..εκτός κι αν κάνω λάθος. Τι λέτε;;;

Σχετικά τώρα με τις τροπικότητες που εκφράζει η κάθε ρηματική όψη στην προστακτική, συμφωνώ με αυτά που λέει ο Mackridge (εξάλλου υιοθετώ γενικά της απόψεις του σχετικά με την κατηγοριοποίηση του ρηματικού συστήματος με βάση την όψη) όμως πάλι δεν μου λύθηκε η απορία σχετικά με το "τρώγε" και "φάγε". Μπορουμε μάλλον να πούμε ότι έχουν μια συντακτική διαφορά, καθώς το μη συνοπτικό συνήθως δεν δέχεται αντικείμενο (λέμε "τρώγε το";Wink ενώ το συνοπτικό δέχεται (σίγουρα λέμε φά'το). Από εκεί και πέρα, υπάρχει κάποια σημασιολογικη ή έστω πραγματολογική διαφορα;
Back to top
View user's profile Send private message
zook86



Joined: 01 Jan 1970
Posts: 12

PostPosted: Wed Dec 03, 2008 9:30 am    Post subject: Reply with quote

Τελικά, αφού η όψη δεν είναι ιδιότητα μόνο του ρήματος αλλά ολόκληρου το εκφωνήματος, τότε πραγματικά εξαρτάται από τις περιστάσεις εκφοράς και το συγκείμενο/περικείμενο. Μπορεί δηλαδή το ίδιο ρήμα, σε δύο διαφορετικές ρηματικές όψεις, να εκφράζει το ίδιο, επειδή υπάρχει ένα επίρρημα που το επηρεάζει.
Νόμιζα πως aspect και aktiosart είναι το ίδιο, αλλά μάλλον δεν είναι...
Για να σας πω την αλήθεια, το ερώτημα αυτό σχετικά με την προστακτική μου γεννήθηκε όταν κλίθηκα να διδάξω την προστακτική σε έναν μαθητή μου που μάθαινε την ελληνική ως δεύτερη. Μέσα στο βιβλίο δίνονταν οι συνοπτικοί τύποι, όμως οι γλωσσική μου διαίσθηση ήξερε ότι υπάρχουν σε συχνή χρήση και οι μη συνοπτικοί, αλλά δεν μπορούσα να εξηγήσω τη διαφορά.
Και τώρα πάλι, θα πρέπει μάλλον να διδάξω πως και ο συνοπτικός και ο μη συνοπτικός είναι εξίσου σωστοί σε ορισμένες περιπτώσεις...
Δύσκολη γλώσσα τελικά τα Ελληνικά!
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    greek-language.gr Forum Index -> Γράφοντας Νέα Ελληνικά... All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group