Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

34. Η ανάληψη του Χριστού - "Ιδού εγώ μεθ' υμών ειμι…"

Είχε έρθει στον κόσμο ταπεινά. Με την ανάληψή του τον αποχαιρετά ένδοξα. Παρόντες στο γεγονός η μητέρα του, οι μαθητές του και δύο αγγελικές μορφές. Φεύγοντας αφήνει πίσω του: το πέρασμά του, τη μορφή του και το συνταρακτικό έργο του. Σε μια τελευταία συνάντησή του με πολλούς μαθητές στη Γαλιλαία τους είχε δώσει την εντολή και την υπόσχεση:

"Πηγαίνετε… και κάντε μαθητές μου όλα τα έθνη βαπτίζοντας τους… και διδάξτε τους να τηρούν όλες τις εντολές που σας έδωσα. Και εγώ θα είμαι μαζί σας πάντα ως τη συντέλεια του κόσμου"" (Μτ 28, 19-20).

Ας παρακολουθήσουμε πώς ο ευαγγελιστής Λουκάς περιγράφει τη σκηνή της Ανάληψης.

Πραξ 1, 3: Μετά τον θάνατό του (ο Ιησούς) παρουσιάστηκε σε αυτούς ζωντανός με πολλές αποδείξεις· εμφανιζόταν σε αυτούς για σαράντα μέρες και τους μιλούσε σχετικά με τη Βασιλεία του Θεού. Ενόσω ήταν μαζί τους και έτρωγε, τους παράγγειλε: "Μην απομακρυνθείτε από τα Ιεροσόλυμα, αλλά να περιμένετε από τον Πατέρα την εκπλήρωση της υπόσχεσης, για την οποία σας μίλησα· ότι, δηλαδή, ενώ ο Ιωάννης βάπτιζε με νερό, εσείς θα βαπτιστείτε σε λίγες μέρες με το Άγιο Πνεύμα. Θα λάβετε όμως δύναμη όταν θα 'ρθει το Άγιο Πνεύμα σ' εσάς, και θα γίνετε μάρτυρες δικοί μου στην Ιερουσαλήμ, σε όλη την Ιουδαία και στη Σαμάρεια και ως τα πέρατα της γης". Μόλις τα είπε αυτά, και ενώ εκείνοι τον κοίταζαν, ανυψώθηκε προς τα πάνω, και μια νεφέλη τον έκρυψε από τα μάτια τους. Και καθώς κοίταζαν που ανέβαινε προς τον ουρανό, ξαφνικά δυο άντρες εμφανίστηκαν μπροστά τους, με άσπρο ένδυμα, και τους είπαν: "Γαλιλαίοι, τι σταθήκατε και κοιτάτε στον ουρανό; Αυτός ο Ιησούς, που αναλήφθηκε από ανάμεσά σας στον ουρανό, έτσι θα 'ρθει πάλι, με τον ίδιο τρόπο που τον είδατε να πηγαίνει εκεί". Λκ 24, 52: Αυτοί τότε, αφού τον προσκύνησαν, γύρισαν (από το όρος των Ελαίων) στην Ιερουσαλήμ με μεγάλη χαρά. Πραξ 1, 13: Και όταν μπήκαν στην πόλη, ανέβηκαν στο ανώγι όπου έμεναν: ο Πέτρος, ο Ιωάννης, ο Ιάκωβος και ο Ανδρέας, ο Φίλιππος και ο Θωμάς, ο Βαρθολομαίος και ο Ματθαίος, ο Ιάκωβος του Αλφαίου, ο Σίμων ο Ζηλωτής και ο Ιούδας του Ιακώβου. Όλοι αυτοί με μια ψυχή ήταν αφοσιωμένοι στην προσευχή και τη δέηση προς τον Θεό. Μαζί τους ήταν και γυναίκες, καθώς και η Μαρία, μητέρα του Ιησού, και τα αδέρφια του. Λκ 24, 53: … και έμεναν συνεχώς στον Ναό υμνολογώντας και δοξολογώντας τον Θεό.

Ερμηνευτικά 1. Η Ανάληψη έγινε 40 μέρες μετά την Ανάσταση πάνω στο Όρος των Ελαίων (βλ. μάθ. 28, Ερμ. 1). 2. Ο απόστολος Παύλος κάνει λόγο για "περισσότερους από 500 αδελφούς" (Α Κορ 15, 6). Ο τόπος πιθανόν να ήταν το βουνό κοντά στην λίμνη Γενησαρέτ, όπου είχε γίνει η "επί του Όρους ομιλία του". 3. Όχι κάθε μέρα, αλλά όταν αυτό ήταν απαραίτητο. 4. Αυτό το ανώγι είναι τώρα το δικό τους κέντρο προσευχής. 5. Η μητέρα του Ιησού θα είναι παρούσα και στην Πεντηκοστή, 10 μέρες μετά την Ανάληψη. 6. Αυτό σημαίνει ότι συμμετείχαν τακτικά και σε όλες τις λατρευτικές συνάξεις που γίνονταν στον Ναό. 5056Θρησκευτικά