Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Η «καλύτερη» Ευρώπη δεν θα έρθει… από μόνη της (Από τον Τύπο)

Στις 13 Ιουνίου οι πολίτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα λάβουν μέρος σε μια από τις πιο σημαντικές και ενδιαφέρουσες πολιτικές διαδικασίες του κόσμου. Για πέμπτη φορά από το 1979, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αναδειχθεί από άμεσες, γενικές και ελεύθερες εκλογές, που θα διεξαχθούν την ίδια περίοδο στα 15 κράτη μέλη της ΕΕ.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε μέγεθος -ενδεχομένως και σημασία- πράξη δημοκρατίας της εποχής μας, η οποία αφορά 372 εκατ. άτομα και που παρόμοιά της δεν υπάρχει αλλού στην Υφήλιο ή σε προηγούμενες περιόδους της ανθρώπινης ιστορίας. Το ίδιο δε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα για το πώς η Ενωμένη Ευρώπη «κτίζεται από τα κάτω, βήμα-βήμα» τα 50 περίπου χρόνια που διαρκεί αυτή η διαδικασία.

Ο δρόμος αυτός είναι σίγουρα μακρύς και δύσβατος. Η ευρωπαϊκή ενοποίηση αποτελεί ένα πρωτότυπο και μοναδικό εγχείρημα σε παγκόσμια επίπεδα, που πρέπει διαρκώς να συνδυάζεται με τις διεθνείς ανακατατάξεις και να εναρμονίζεται με τις ιστορικές ιδιαιτερότητες και τα εθνικά συμφέροντα των κρατών μελών.

Παρ' όλα αυτά η Ευρώπη προοδεύει σταθερά. Η πορεία που έχει διανυθεί από τις πρώτες συμφωνίες για τις αγορές χάλυβα και άνθρακα, τη σταδιακή κατάργηση των τελωνειακών δασμών και τη γένεση της αγροτικής πολιτικής, την απαρχή της νομισματικής και πολιτικής συνεργασίας, έως τη γένεση της Εσωτερικής Αγοράς, των πολιτικών οικονομικής / κοινωνικής συνοχής και τελικά του ευρώ είναι συγκλονιστική.

Η Ενωμένη Ευρώπη συνδέεται ολοένα και περισσότερο με τις καθημερινές μας ανάγκες. Μόλις προ διμήνου με την τελική διαμόρφωση της Ατζέντας 2000 που σχεδίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διατίθενται αντιστοίχως 213 και 312 δισ. ευρώ για τις διαρθρωτικές και αγροτικές πολιτικές των χωρών μελών στην περίοδο 2000-2006.

Σε καμία άλλη συνεργασία κρατών δεν υπάρχει παρόμοια στήριξη των αγροτικών εισοδημάτων και τέτοιου εύρους αναδιανομή πόρων με στόχο τη μείωση του χάσματος πλουσιοτέρων και φτωχότερων περιοχών και πληθυσμών. Ακόμη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κολωνίας θέτει το θέμα της απασχόλησης ως μια από τις μεγαλύτερες κοινοτικές προτεραιότητες. Τέλος, η πρόσφατη θεσμική κρίση της ΕΕ δίνει την ευκαιρία για μια μεταρρύθμιση των λειτουργιών της με στόχο τη μεγαλύτερη διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και εγγύτητα με τον πολίτη.

Ασφαλώς, δεν έχουν βρεθεί λύσεις για όλα τα προβλήματα των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Και εκείνο το βασικό στοιχείο που έχει φανεί ότι λείπει, ειδικά μετά την κρίση του Κοσσυφοπεδίου, είναι η «Πολιτική Ευρώπη» της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας. Ενώ όμως εκφράζεται αυτή η σκέψη και επιθυμία, ας γίνεται συνείδηση πως μια τέτοια πραγματικότητα «δεν πρόκειται να έρθει από μόνη της», αλλά να προκύψει μέσα από ωρίμανση των καταστάσεων και κυρίως μετά από πίεση των λαών και των ενεργών πολιτών.

Σ' αυτή την «πολιτικοποίηση» της ΕΕ και τη μεγαλύτερη κοινωνική συμμετοχή στις διαδικασίες της, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παίζει έναν ολοένα και ουσιαστικότερο ρόλο. Από την εφαρμογή της Ενιαίας Πράξης το 1987, της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση το 1994 και της Συνθήκης του Άμστερνταμ που ξεκίνησε την 1/5/99, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διευρύνει συνεχώς τις τρεις θεμελιώδεις εξουσίες του, δηλαδή τη νομοθετική, τη δημοσιονομική (έλεγχος προϋπολογισμού) και την εξουσία ελέγχου (της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου Υπουργών). Ειδικά μετά τη συνθήκη του Άμστερνταμ, για το 80% της κοινοτικής νομοθεσίας προβλέπεται η συναπόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, γεγονός που περιορίζει σε σημαντικό βαθμό το λεγόμενο «δημοκρατικό έλλειμμα» της ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελεί ένα μοναδικό, πολυεθνικό δημοκρατικό θεσμό, με καθήκοντα και δικαιώματα που υπερβαίνουν κατά πολύ τις λειτουργίες των κοινοβουλευτικών συνελεύσεων στους διάφορους διεθνείς οργανισμούς. Τα 626 μέλη του, μετέχοντας στην Ολομέλεια, τις 20 θεματικές επιτροπές, τις 9 υπερεθνικές πολιτικές ομάδες, τις 10 μικτές κοινοβουλευτικές επιτροπές και τις 24 διακοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες με τρίτες χώρες, συνδιαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις στην Ένωση.

Με το γύρισμα του αιώνα και της χιλιετίας η Ευρώπη βρίσκεται σε κίνηση και μεταλλαγή. Εσύ συμμετέχεις;

ΚΥΡΙΑΚΗ 13 IOYNIOY 1999 Εκλογές για ανάδειξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Η μελλοντική Ευρώπη χρειάζεται την ψήφο σου. Η δημοσίευση αποτελεί συμβολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ανάδειξη της σημασίας των ευρωπαϊκών εκλογών.