Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Μια χρήσιμη άσκηση για το σπίτι ή μέσα στην τάξη.

Άσκηση 3.14 - Κάθισε στην καρέκλα όπως στο διπλανό σκίτσο, με τα χέρια πάνω στους μηρούς. - Σκύψε αργά, φτάνοντας τα χέρια σου μέχρι τα πέλματα, ενώ ταυτόχρονα βγάλε τον αέρα μετρώντας αργά μέχρι το 4. - Ανέβα πάνω στην αρχική θέση, μετρώντας ξανά μέχρι το 4, ενώ ταυτόχρονα κάνε εισπνοή. - Μείνε εκεί για λίγο και επανάλαβε ξανά, 5 έως 7 φορές.

Άσκηση 3.15 Σημειώστε μερικά καθημερινά πράγματα ή υποχρεώσεις σας που σας αγχώνουν …

Άσκηση 3.16 Σημειώστε τι θα κάνετε για να περιορίσετε το άγχος σας …

Άσκηση 3.17 Με βάση τις πληροφορίες του κεφαλαίου αυτού, ετοιμάστε ένα κείμενο με συνοπτικές οδηγίες, ώστε να ενημερώσετε τους γονείς σας για τη σημασία της άσκησης στην υγεία. Συγκεντρώστε υλικό και οργανώστε μια εκδήλωση μόνοι σας για το κάπνισμα, την άσκηση και τις επιπτώσεις στην υγεία. Οργανώστε ένα διαγωνισμό σε όλο το σχολείο και βραβεύσετε: το καλύτερο σκίτσο, αφίσα ή κολάζ που προβάλλει την αξία της άσκησης στην υγεία και τον διά βίου αθλητικό τρόπο ζωής.

Με λίγα λόγια Η Φυσική Αγωγή μάς μαθαίνει να ζούμε υγιεινά. Πρέπει να αγαπούμε τον αθλητισμό, να σκεφτόμαστε τα οφέλη της άσκησης στην υγεία και να είμαστε σίγουροι ότι ευκαιρίες για άσκηση πάντα υπάρχουν. Από εμάς εξαρτάται και αξίζει για την υγεία μας σωματική και ψυχική και την καλύτερη απόδοση στο σχολείο να γυμναζόμαστε συστηματικά. Η υγεία επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, που διαρκώς μεταβάλλονται και η προσωπική μας συμβολή στη διατήρησή της είναι καθοριστική. Η άσκηση είναι ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας καθορισμού του επιπέδου υγείας. Εξαρτάται από εμάς τους ίδιους πόσο θα γυμναστούμε και κατά συνέπεια πόσο θα φροντίσουμε την υγεία μας.

Βιβλιογραφία Allsen, P., Harrison, J., Vance, B. (1997). Fitness for life. An individualized approach. Madison: Brown & Benchmark. Fountain, S., Goodwin, L. (2002). PE to 16. Oxford: Oxford University Press. Taylor, S. E. (1999). Health psychology. Boston: McGraw, Hill. Θεοδωράκης, Γ., Γούδας, Μ. & Παπαϊωάννου, Α. (2001). Ψυχολογική υπεροχή στον αθλητισμό. Θεσσαλονίκη: Α. & Π. Χριστοδουλίδη Πηγές στο Διαδίκτυο www.missionnutrition.ca/ www.healthykids.com www.nutrition.gov/ www.autonomy.com/ www.ccsa.ca www.acsm.org www.shapeup.org/fitnesswww.fitnesslink.com www.cdc.gov. www.health.org/