Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τ. ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ

Η συμμορία των δεκατριών

«Τι είναι αυτό το μικρό βιβλίο: σχολικά προγράμματα κι εκθέσεις, γράμματα, ένα προσωπικό ημερολόγιο, κάποιοι στίχοι, το καταστατικό μιας συμμορίας, βαλμένα στη χρονολογική σειρά που τα έγραψε ένα παιδί δώδεκα χρονών, εσωτερικό σ' ένα σχολείο, την Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή, στις Σπέτσες, τον καιρό που ξεσπάει ο πόλεμος με την Ιταλία». Τίτος Πατρίκιος, Δυο λόγιο στην αρχή του βιβλίου, έκδοση Διάττων, Αθήνα 1990.

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου Ξέρουμε πως οι Έλληνες δεν έχουν χάσει ούτε μία σπιθαμή εδάφους. Τα καταφύγια προχωρούν και κοντεύουν να τελειώσουν, ιδίως του Ε'. Οι Ιταλοί εξακολουθούν τις άνανδρες αεροπορικές τους επιθέσεις εναντίον των Ελληνικών πόλεων. Σήμερα το πρωί γέλασα πολύ. Μα πάρα πολύ, γιατί είχαμε ένα παλιό καρότσι και προσπαθούσαμε να το διορθώσουμε για να κουβαλάμε ξύλα - γιατί χθες κουβαλούσαν οι Βόντας, Χιδίρογλου, Σκουλούδης και Στέρεν-Μπόγκεν και το καρότσι μισοδιάλυσε. Σήμερα κόλλησα και γω σ' αυτούς. Αφού το διορθώσαμε υποφερτά, πήγαμε ξύλα, αλλά το ξανασπάσαμε και περάσαμε όλη την ημέρα με γέλια.

Το Ε': Το πέμπτο κτίριο όπου ήταν οι κοιτώνες των μεγαλύτερων μαθητών.

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου Ζήτω!! Η θρυλική Κορυτσά απελευθερώθη και οι Ιταλοί κυνηγούνται κατά πόδας. Καθώς έκανα κούνια στο υπόστεγο μαζί μ' άλλα παιδιά, ακούσαμε φωνές. Νομίσαμε πως κάποιοι μαλώνουν και τρέξαμε να δούμε. Μα όλοι φώναζαν πως πήραμε την Κορυτσά. Μας έπιασε ακράτητος ενθουσιασμός. Το είχε πει το ραδιόφωνο στα Γαλλικά. Στο φαΐ ήλθε και μας το 'πε ο Ζούκης, αφού το είπε πριν στους μεγάλους. Το Μπουζούκι πετούσε απ' τη χαρά του. Οι καμπάνες χτυπούσαν 2-3 ώρες. Χτύπησε και η δικιά μας. Το βράδυ τα ραδιόφωνα σπάσανε να το λένε.

Ζούκης: Ο φιλόλογος Γ. Ζούκης, Διευθυντής τότε της Σχολής. Το Μπουζούκι: παρατσούκλι του Γ. Ζούκη

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου Σήμερα πάλι μάθημα. Αλλά οι Ιταλοί υποχωρούν και φεύγουν σαν λαγοί. Η συμμορία όλο και προοδεύει. Χθες πήραμε όλοι βιβλιαράκια για ταυτότητες.

Τρίτη 26 Νοεμβρίου Σήμερα μάθημα. Τίποτα σπουδαίο. Άρχισα να παίζω βόλους στα ψέματα, για να τους θυμηθώ. Οι Ιταλοί φεύγουν. Άρχισαν πρόχειρα διαγωνίσματα για το βαθμό του διμήνου.