"Institute of Educational Policy" Books

Search

Go
Show

4.3.1 Μελέτη της ευθύγραμμης ομαλής κίνησης

Η ευθύγραμμη ομαλή κίνηση είναι η απλούστερη μορφή κίνησης που μπορεί να εκτελέσει κάποιο κινητό, επειδή το μέτρο, η διεύθυνση και η φορά της ταχύτητας παραμένουν χρονικά αμετάβλητα. Αυτό σημαίνει ότι η συνάρτηση u = f(t) είναι σταθερή και η γραφική παράσταση της θα είναι μια ευθεία παράλληλη με τον άξονα t (εικόνα 4.25).

Εικόνα 4.25 Διαγράμματα u=f(t) στην ευθύγραμμη ομαλή κίνηση

Το εμβαδόν του διαγράμματος για κάθε χρονικό διάστημα Δt θα ισούται με το διάστημα που έχει διανύσει το κινητό στο χρόνο αυτό, και θα ισχύει ότι s = ut

Το διάστημα που διατρέχει το κινητό είναι ανάλογο του χρόνου κίνησης, και η συνάρτηση s=f(t) είναι μια ευθεία (εικόνα 4.26) που διέρχεται από την αρχή των αξόνων (είναι δηλαδή της γνωστής μορφής y=αx).

Εικόνα 4.26 Διαγράμματα s=f(t) στην ευθύγραμμη ομαλή κίνηση

Η κλίση λ της ευθείας εκφράζει αριθμητικά την ταχύτητα υ του κινητού. Πράγματι, λ= Δs/Δt = υ. Όσο αυξάνεται η ταχύτητα, τόσο θα αυξάνεται και η κλίση της ευθείας. Στην εικόνα 4.26 η ταχύτητα του ποδηλάτου είναι λ1= Δs1/Δt = s1/Δt, ενώ του αυτοκίνητου είναι λ2= Δs2/Δt = s2/Δt και προφανώς υ1 < υ2.

• Από το διάγραμμα (υ-t) με το εμβαδόν βρίσκουμε το διάστημα. • Από το διάγραμμα (s-t) με την κλίση της ευθείας βρίσκουμε την ταχύτητα.