"Institute of Educational Policy" Books
Ο 20ος αιώνας
Στις αρχές του 20ου αιώνα διατυπώθηκαν δύο θεωρίες που προκάλεσαν επανάσταση στην επιστημονική σκέψη και ανέτρεψαν την νευτώνεια αντίληψη για την κίνηση:
α) Η θεωρία της σχετικότητας από τον Γερμανό φυσικό Αϊνστάιν που τροποποίησε δραστικά τις ιδιότητες της κίνησης όταν η ταχύτητα των σωμάτων πλησιάζει την ταχύτητα του φωτός. Προέβλεψε τη δυνατότητα μετατροπής ύλης σε ενέργεια και άνοιξε το δρόμο για την εποχή της πυρηνικής ενέργειας.
β) Η κβαντική θεωρία, με εμπνευστές πολλούς φυσικούς (τον Πλανκ, τον Μπορ, τον Χάιζενμπεργκ κ.α.), τροποποίησε επίσης δραστικά τις ιδιότητες της κίνησης όταν περιορίζεται σε πολύ μικρές περιοχές του χώρου, μικρότερες από ένα δισεκατομμυριοστό του εκατοστού. Εκεί η ύλη είναι ασυνεχής. Δηλαδή αποτελείται από σωμάτια μεταξύ των οποίων υπάρχει κενό, όπως είχε φαντασθεί ο Δημόκριτος. Η κίνηση αυτών των σωματιδίων μοιάζει περισσότερο με χορό κυμάτων παρά με παιχνίδι μπιλιάρδου.
Η σχετικότητα και η κβαντική θεωρία αποτέλεσαν τα βάθρα στα οποία στηρίχθηκε η εξέλιξη της Φυσικής τον 20ο αιώνα. Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, οι φυσικοί διείσδυσαν βαθύτερα στο εσωτερικό της ύλης αναζητώντας τα έσχατα συστατικά της. Έκαναν ακριβείς αστρονομικές παρατηρήσεις, κατάφεραν να μελετήσουν τις ιδιότητες της ύλης που είναι συσσωρευμένη στους γαλαξίες και να ψηλαφίσουν, τα όρια του Σύμπαντος.
Τον 20ο αιώνα για τις έρευνες της Φυσικής χρειάσθηκε να κατασκευαστούν μεγάλα εργαστήρια όπως γιγαντιαίοι επιταχυντές και διαστημικοί σταθμοί. Τα ευρήματα της Φυσικής οδήγησαν σε πολλές εφαρμογές: στην παραγωγή ενέργειας από πυρηνικούς αντιδραστήρες, στην κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, στην τεχνολογία ακτινοβολίας λέιζερ και στα υπεραγώγιμα υλικά. Η μεγάλη πορεία για διερεύνηση των μυστηρίων του Σύμπαντος αλλά και για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων συνεχίζεται.