"Institute of Educational Policy" Books

Search

Go
Show

ΣΤ. Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΣΕΒΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕ ΦΑΝΑΤΙΖΕΙ

Εκείνο που έχει μεγάλη σημασία είναι να κατανοηθεί ότι η Ορθοδοξία δεν φανατίζει τα μέλη της, αλλά ζητάει από αυτά νηφαλιότητα και γνησιότητα στην αντιμετώπιση κάθε αντίθετου με την πίστη τους συνανθρώπου. Ο θρησκευτικός φανατισμός διαδίδεται από ανθρώπους δόλου και βίας που κρύβουν κάτω από τη σημαία του θεού τις προσωπικές τους φιλοδοξίες ή παραφροσύνες. Στην Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έχει θέση ο φανατισμός, κι αν μερικές φορές κληρικοί ή πιστοί εμφανίζουν τέτοια συμπτώματα, αυτό οφείλεται στην προσωπική τους αδυναμία να σεβαστούν τη διαφορετικότητα του άλλου.

«Στο θρησκευτικό μίσος, που είναι στην πραγματικότητα μίσος κατά της θρησκείας, στον πόλεμο εν ονόματι των θρησκειών που είναι στην πραγματικότητα πόλεμος εναντίον των θρησκειών ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αντιπαραθέτει την αγάπη του Χριστού: «Μην αφήνεις να σε νικήσει το κακό, αλλά να νικάς το κακό με το αγαθό.» Olivier Clement, Η αλήθεια ελευθερώσει υμάς, εκδ. Ακρίτας, Αθήνα 1996, σ. 249.

ΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΑΣΩ • Ανατολική και Δυτική Εκκλησία διαφέρουν στον τρόπο σκέψης και βίωσης της διδασκαλίας τον Χριστού. Είναι ωστόσο αναγκαίο να συνεργασθούν στο μέλλον. • Η Εκκλησία βλέπει με συμπάθεια τις άλλες θρησκείες παρά τις ριζικές διαφορές που έχει με αυτές. • Η Ορθοδοξία έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο με τις άλλες Εκκλησίες και τις θρησκείες για τη συναδέλφωση των λαών και την ειρηνική τους συνύπαρξη, μακριά από κάθε φανατισμό και εχθρότητα.

ΕΧΟΥΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ; 1. Ο διαφορετικός τρόπος σύλληψης της ζωής στην Ανατολική και τη Δυτική Εκκλησία έχει αντίκτυπο στη ζωή ενός νέου σήμερα; 2. Μπορείς να ελέγξεις και να περιγράψεις τα συναισθήματά σου απέναντι σε ένα μουσουλμάνο, ινδουιστή ή βουδιστή συνομήλικο σου; 3. Έχει θέση στην προσωπική σου ζωή ο θρησκευτικός φανατισμός;