"Institute of Educational Policy" Books

Search

Go
Show

Περίληψη

Η ιστορία των Φ.Ε. αρχίζει με τις αστρονομικές παρατηρήσεις των αρχαίων ανατολικών λαών. Όμως το πραγματικό επιστημονικό πνεύμα συνδέεται με τις θεωρίες των Ελλήνων φυσικών φιλοσόφων για την ύλη και τα ουράνια σώματα. Μεταξύ των Ελλήνων φιλοσόφων εξέχουσα θέση κατέχει ο Αριστοτέλης. Τα έργα του κυριάρχησαν για πολλούς αιώνες.

Η επιστημονική επανάσταση ξεκινά με το Γαλιλαίο τον 17ο αιώνα, που εισάγει το πείραμα ως κυρίαρχο στοιχείο της επιστημονικής μεθόδου. Σταθμοί στην εξέλιξη της φυσικής τους δυο επόμενους αιώνες υπήρξαν η Νευτώνεια Μηχανική, η εισαγωγή της έννοιας της ενέργειας και η Ηλεκτρομαγνητική Θεωρία. Στις αρχές του 20ου αιώνα διατυπώθηκαν δυο νέες βασικές θεωρίες: η Θεωρία της Σχετικότητας και η Κβαντική Θεωρία. Πάνω σε αυτές οικοδομείται η σύγχρονη φυσική.

Η Φυσική μελετά τη δομή της ύλης και περιγράφει τις διάφορες φυσικές μεταβολές. Αποτελεί τη βάση της τεχνολογίας, η οποία καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το τρόπο ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

Τα σημαντικότερα στοιχεία της επιστημονικής μεθόδου είναι η παρατήρηση, η υπόθεση, το πείραμα, η γενίκευση και η πρόβλεψη νέων φαινομένων. Τελικά προκύπτει μια θεωρία.

Για να μελετήσουμε πλήρως ένα φαινόμενο πραγματοποιούμε μετρήσεις φυσικών μεγεθών. Μέτρηση λέγεται η σύγκριση ενός φυσικού μεγέθους με ένα άλλο ομοειδές που λαμβάνεται ως μονάδα.

Για κάθε φυσικό μέγεθος υιοθετήθηκε μια ορισμένη μονάδα. Στο Διεθνές Σύστημα Μονάδων (S.I.) θεμελιώδη φυσικά μεγέθη και οι αντίστοιχες μονάδες τους είναι: α) Το μήκος με μονάδα το μέτρο. β) Ο χρόνος με μονάδα το δευτερόλεπτο. γ) Η μάζα με μονάδα το χιλιόγραμμο.

Εκτός από τα θεμελιώδη υπάρχουν και τα παράγωγα μεγέθη. Ένα τέτοιο μέγεθος είναι η πυκνότητα, που ορίζεται ως το πηλίκο της μάζας ενός σώματος δια του όγκου του. Η πυκνότητα χαρακτηρίζει το υλικό κατασκευής του σώματος και είναι ανεξάρτητη από το σχήμα ή το μέγεθος, του σώματος. Κάθε υλικό έχει τη δική του πυκνότητα. Μονάδα πυκνότητας στο S.I. είναι το Kg/m3 που προκύπτει με συνδυασμό θεμελιωδών μονάδων, όπως συμβαίνει με όλες τις παράγωγες μονάδες.

Κάνοντας τις μετρήσεις, κατασκευάζουμε γραφικές παραστάσεις και περιγράφουμε τους φυσικούς νόμους με τη γλώσσα των μαθηματικών.