"Institute of Educational Policy" Books
4.9. Δύο σημαντικές ιδιότητες του ηλεκτρικού φορτίου
Όταν ηλεκτρίζουμε μια γυάλινη ράβδο τρίβοντας τη με μάλλινο ύφασμα, στη ράβδο εμφανίζεται θετικό φορτίο και συγχρόνως στο ύφασμα αρνητικό. Όταν ηλεκτρίζουμε με επαγωγή ένα σώμα, σε μια περιοχή του εμφανίζεται θετικό φορτίο και σε άλλη περιοχή του αρνητικό.
Και στις δύο περιπτώσεις, αρχικά, δεν υπήρχε ηλεκτρικό φορτίο. Τελικά, εμφανίζεται και θετικό και αρνητικό. Δε δημιουργείται, δηλαδή, μόνο θετικό ή μόνο αρνητικό φορτίο.
Όταν με ένα ηλεκτρισμένο σώμα αγγίξουμε ένα μη ηλεκτρισμένο, το φορτίο του πρώτου ελαττώνεται, ταυτόχρονα το δεύτερο σώμα αποκτά φορτίο. Δηλαδή αυτό που συμβαίνει είναι μια μεταφορά φορτίου από το ένα σώμα στο άλλο.
Από φαινόμενα σαν τα προηγούμενα, προκύπτει ότι το φορτίο δεν καταστρέφεται ούτε δημιουργείται. Όταν εμφανίζεται ένα είδος φορτίου ταυτόχρονα εμφανίζεται και το αντίθετο του ή έχει μεταφερθεί από άλλο σώμα. Τελικά, το συνολικό ηλεκτρικό φορτίο διατηρείται σταθερό.
Είναι παράδοξο αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουμε ανακαλύψει ηλεκτρισμένο σώμα με μικρότερο φορτίο από [pic] C, όπως ακριβώς δεν κυκλοφορεί σήμερα νόμισμα με αξία μικρότερη από πέντε δραχμές. Κάθε φορά που μετράμε με ακρίβεια το φορτίο ενός ηλεκτρισμένου σώματος προκύπτει ότι είναι ακέραιο πολλαπλάσιο αυτής της στοιχειώδους τιμής (1,6 · [pic] C). Συμπεραίνουμε ότι το φορτίο εμφανίζεται σε "πακετάκια" τα οποία ονομάζουμε κβάντα. Κάθε κβάντο φορτίου είναι ίσο με 1,6 · [pic] C. Βεβαίως, υπάρχουν δύο είδη στοιχειώδους φορτίου, θετικό και αρνητικό.