"Institute of Educational Policy" Books

Search

Go
Show

2. Αρμοδιότητες εκλογικού σώματος

Το σημερινό Σύνταγμα αναγνωρίζει στο εκλογικό σώμα τις παρακάτω αρμοδιότητες:

α. Ψηφίζει τους αντιπροσώπους του για τη Βουλή (Βουλευτές) στις γενικές βουλευτικές εκλογές που διενεργούνται κάθε τέσσερα χρόνια.

β. Ψηφίζει τα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δημάρχους, Νομάρχες) στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, που διενεργούνται κάθε τέσσερα χρόνια.

γ. Ψηφίζει τους αντιπροσώπους του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Ευρωβουλευτές), στις Ευρωεκλογές που διενεργούνται κάθε πέντε χρόνια.

δ. Συμμετέχει σε δημοψήφισμα που προκηρύσσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για σημαντικά ζητήματα.

φωτ.9.1. Ελένη Σκούρα: Η πρώτη ελληνίδα βουλευτής. Τη σταδιακή, μεταβολή των κοινωνικών και πολιτικών συνθηκών που οδηγούν στην ισότητα των φυλών καταγράφει ο παρακάτω πίνακας: 1887: Η 18χρονη Ελένη Παντελίδου αυτοκτονεί στην Αθήνα επειδή δε γίνεται δεκτή στην Ιατρική Σχολή. 1892: Η Νέα Ζηλανδία δίνει το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες, στις βουλευτικές εκλογές. 1894: Το Πανεπιστήμιο Αθηνών δέχεται την εγγραφή φοιτητριών. 1895: Η Αυστραλία δίνει το δικαίωμα ψήφου. Ακολουθούν οι Σκανδιναβικές χώρες. 1917: Δίνεται σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ το δικαίωμα ψήφου. 1918: Αγγλία και Αυστρία δίνουν το δικαίωμα ψήφου. 1927: Η Ελλάδα δίνει δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές εκλογές. 1944: Η Γαλλία δίνει το δικαίωμα ψήφου. 1952: Η Ελλάδα δίνει το δικαίωμα ψήφου. 1953: Εκλέγεται η πρώτη ελληνίδα βουλευτής, η Ελένη Σκούρα. 1956: Διορίζεται η πρώτη ελληνίδα υπουργός, η Λίνα Τσαλδάρη. 1971: Η Ελβετία δίνει το δικαίωμα ψήφου.