Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Παλαιά Διαθήκη - Η προϊστορία του Χριστιανισμού

Όλγα Γριζοπούλου Πηγή Καζλάρη

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ Όλγα Γριζοπούλου Θεολόγος, Εκπαιδευτικός Β/θμιας Εκπαίδευσης Πηγή Καζλάρη Θεολόγος, Εκπαιδευτικός Β/θμιας Εκπαίδευσης

ΚΡΙΤΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Μιλτιάδης Κωνσταντίνου Καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γεώργιος Τσακαλίδης Σχολικός Σύμβουλος Παύλος Σαββίδης Θεολόγος, Εκπαιδευτικός Β/θμιας Εκπαίδευσης

ΕΞΩΦΥΛΛΟ-ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ Ζέφη Αλκαλάι Σκιτσογράφος-Εικονογράφος

ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Δήμητρα Μήττα Φιλόλογος

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ Σταύρος Γιαγκάζογλου Σύμβουλος Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Γεώργιος Ν. Στάθης Μόνιμος Πάρεδρος Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΥΠΟΕΡΓΟΥ Γεώργιος Ν. Στάθης Μόνιμος Πάρεδρος Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

ΠΡΟΕΚΤΥΠΩΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ «ΕΛΛΗΝΙΚΑ-ΓΡΑΜΜΑΤΑ-MULTIMEDIA Α.Ε.»

Γ΄ Κ.Π.Σ./ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ/Ενέργεια 2.2.1/Κατηγορία Πράξεων 2.2.1.α: «Αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών και συγγραφή νέων εκπαιδευτικών πακέτων»

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ Μιχάλης Αγ. Παπαδόπουλος Ομότιμος Καθηγητής του Α.Π.Θ. Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Πράξη με τίτλο: «Συγγραφή νέων βιβλίων και παραγωγή υποστηρικτικού εκπαιδευτικού υλικού με βάση το ΔΕΠΠΣ και τα ΑΠΣ για το Γυμνάσιο»

Επιστημονικός Υπεύθυνος Έργου Αντώνιος Σ. Μπομπέτσης Σύμβουλος Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναπληρωτές Επιστημονικοί Υπεύθυνοι Έργου Γεώργιος Κ. Παληός Σύμβουλος Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Ιγνάτιος Ε. Χατζηευστρατίου Μόνιμος Πάρεδρος Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Έργο συγχρηματοδοτούμενο 75% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και 25% από εθνικούς πόρους

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΑΘΗΝΑ

Περιεχόμενα

Πρόλογος ……………………………………………………………………………….

Εισαγωγή Κρατώντας στα χέρια μας το πρώτο τμήμα της Αγίας Γραφής, την Παλαιά Διαθήκη 1. Γιατί μελετούμε την Αγία Γραφή; ……………………………………………………….. 2. Η Παλαιά Διαθήκη: μια ολόκληρη βιβλιοθήκη! ……………………………………………… 3. Οι συγγραφείς της Παλαιάς Διαθήκης: άνθρωποι εμπνευσμένοι από το Θεό ………………………. 4. Ο κόσμος της Παλαιάς Διαθήκης …………………………………………………………. Χάρτης της εποχής των Πατριαρχών ………………………………………………………….

Κεφάλαιο Α΄ Η εποχή των Πατριαρχών. Από τον πολυθεϊσμό στην πίστη στον ένα Θεό Χάρτης και χρονολογικό πλαίσιο του Α΄ κεφαλαίου …………………………………………… Οι βιβλικές διηγήσεις για τους Πατριάρχες ………………………………………………… 5. Η ιστορία του Αβραάμ: η μεγάλη κλήση, το μεγάλο «ναι» …………………………………… 6. Οι ιστορίες του Ισαάκ και του Ιακώβ: σε κάθε γενιά η Διαθήκη ανανεώνεται ………………….. 7. Η ιστορία του Ιωσήφ: «Εσείς σκεφτήκατε να μου κάνετε κακό, ο Θεός όμως το μετέτρεψε σε καλό» … Χάρτης της Παλαιστίνης …………………………………………………………………. Ξανακοιτώντας τα μαθήματα του Α΄ κεφαλαίου ………………………………………………..

Κεφάλαιο Β΄ Η Έξοδος. Ο Θεός ελευθερώνει το λαό και τον καθοδηγεί Χάρτης και χρονολογικό πλαίσιο του Β΄ κεφαλαίου …………………………………………… Οι βιβλικές διηγήσεις για την Έξοδο ……………………………………………………… 8. Ο λαός ζει σκλαβωμένος στην Αίγυπτο. Ο Θεός αποκαλύπτεται στο Μωυσή ……………………. 9. Οι Ισραηλίτες ελευθερώνονται: η Έξοδος ………………………………………………… 10. Ο λαός της Διαθήκης γεννιέται, καθώς πορεύεται στην έρημο ………………………………. 11. Η είσοδος στη Γη της Επαγγελίας: η υπόσχεση του Θεού εκπληρώνεται ……………………….. Ξανακοιτώντας τα μαθήματα του Β΄ κεφαλαίου ………………………………………………..

Κεφάλαιο Γ΄ Ο λαός οργανώνεται έχοντας ως κέντρο της ζωής του το Θεό Χάρτης και χρονολογικό πλαίσιο του Γ΄ κεφαλαίου …………………………………………… Οι βιβλικές διηγήσεις για τους Κριτές και τους βασιλείς ……………………………………. 12. Αγώνες για εγκατάσταση στη Γη της Επαγγελίας: η σχέση με το Θεό δοκιμάζεται ………………. 13. Η ζωή οργανώνεται με βάση το Νόμο του Μωυσή …………………………………………… 14. Δαβίδ, ο δοξασμένος βασιλιάς του Ισραήλ ………………………………………………. 15. Οι Ψαλμοί, ποιήματα και τραγούδια για το Θεό ………………………………………….. 16. Σολομών, ο σοφός βασιλιάς του Ισραήλ …………………………………………………. Ξανακοιτώντας τα μαθήματα του Γ΄ κεφαλαίου ………………………………………………..

Κεφάλαιο Δ΄ Ο λαός σε κρίση. Η φωνή των Προφητών ως κραυγή αφύπνισης Χάρτης και χρονολογικό πλαίσιο του Δ΄ κεφαλαίου …………………………………………… Τα χρόνια από τη διάσπαση του ενιαίου βασιλείου έως τη Βαβυλώνια Αιχμαλωσία ………………….. 17. Η εποχή της κρίσης …………………………………………………………………. Τα βασίλεια του Ισραήλ και του Ιούδα (πίνακας βασιλέων και προφητών) ………………………… 18. Οι Προφήτες: το στόμα του Θεού ………………………………………………………. 19. Ο προφήτης Ωσηέ: η φωνή της αγάπης …………………………………………………… 20. Ο προφήτης Μιχαίας: το όραμα της παγκόσμιας ειρήνης ……………………………………. 21. Ησαΐας: ο προφήτης του Εμμανουήλ …………………………………………………….. 22. Βαβυλώνια Αιχμαλωσία: ο λαός στην εξορία ……………………………………………… Ξανακοιτώντας τα μαθήματα του Δ΄ κεφαλαίου ………………………………………………..

Κεφάλαιο Ε΄ Η ζωή μετά την επιστροφή από τη Βαβυλώνια Αιχμαλωσία έως τις παραμονές του ερχομού του Μεσσία Χρονολογικό πλαίσιο του Ε΄ κεφαλαίου …………………………………………………….. Τα χρόνια από την επιστροφή έως την κατάκτηση της Παλαιστίνης από τους Ρωμαίους ………………. 23. Επιστροφή από την αιχμαλωσία: η ιουδαϊκή κοινότητα ανασυγκροτείται ………………………. 24. Ο Νόμος στο κέντρο της ζωής των Ιουδαίων ……………………………………………… Οι διηγήσεις της Παλαιάς Διαθήκης για τη δημιουργία του κόσμου ……………………………… 25. «Καί είδεν ο Θεός ότι καλόν»: η δημιουργία του κόσμου ………………………………….. 26. «Ποιήσωμεν άνθρωπον κατ' εικόνα ημετέραν και καθ' ομοίωσιν»: η δημιουργία του ανθρώπου …….. 27. «Αδάμ πού εί;» Ο άνθρωπος απομακρύνεται από το Θεό …………………………………….. 28. Ο δημιουργός Θεός φροντίζει για τους ανθρώπους όλου του κόσμου ………………………….. 29. Ο Ιουδαϊσμός συναντάται με τον Ελληνισμό ……………………………………………… 30. Περιμένοντας το Μεσσία: το «πλήρωμα του χρόνου» ……………………………………….. Ξανακοιτώντας τα μαθήματα του Ε΄ κεφαλαίου ……………………………………………….. Ξανακοιτώντας όσα δουλέψαμε τη φετινή χρονιά ………………………………………………

Επίλογος ………………………………………………………………………………

Λεξιλόγιο ……………………………………………………………………………..