"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Ορίζοντες :: Κριτική τηλεόρασης

( σιωπηλός, αθέατος πόλεμος :: 13-03-2003) 

Φαινόμενα

Σιωπηλός, αθέατος πόλεμος

Απόλυτος θα είναι ο έλεγχος των πληροφοριών αν γίνει η επίθεση στο Ιράκ, γιατί σε ορισμένες πραγματικότητες δεν πρέπει να έχουμε θέα

ΠΟΠΗ ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΟΥ

Αν επιτεθούν οι Αμερικανοί καμία εικόνα και καμία πληροφορία για τα όσα θα συμβούν δεν θα κυκλοφορήσει στα δίκτυα του κόσμου. Αν θέλουν εικόνες μπορούν να παίξουν… Ράμπο!

Καμία εικόνα, καμία πληροφορία, δεν θα μεταδοθεί, άκρα θα είναι η παγκόσμια σιωπή, όταν θα αποφασίσει η Αμερική να κάνει την επίθεση στο Ιράκ. Έτσι αποφάσισε το αμερικανικό Πεντάγωνο και ενημέρωσε σχετικώς ανταποκριτές Αμερικανούς και άλλων χωρών, καθώς και τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα των συμμάχων χωρών. Μας ενημέρωσε σχετικώς ο Μιχάλης Ιγναντίου, ο ανταποκριτής του Mega, αλλά ήδη οι πληροφορίες έχουν αρχίσει να κάνουν τον γύρο του κόσμου. Σε περίπτωση, μάλιστα, που χρειαστούν «οπτικοποίηση» οι ειδήσεις σχετικώς με την επίθεση - ειδήσεις, βεβαίως, που θα διακινεί αποκλειστικώς το αμερικανικό Πεντάγωνο, μια και άλλες πηγές δεν θα υπάρχουν - υπάρχει οδηγία για το ποιο θα είναι αυτό το υλικό.

Κάθε άλλο, παρά η πρώτη φορά είναι που το παγκόσμιο χωριό, ο επικοινωνιακός παράδεισος των μιντιόπληκτων παρουσιάζει μαύρες τρύπες ενημέρωσης, που δεν είναι άλλες από την οργανωμένη προπαγάνδα εκείνων που ελέγχουν το παγκόσμιο σύστημα της ενημέρωσης. Η υπόθεση ξεκίνησε ήδη με εκείνη την πρώτη Καταιγίδα της Ερήμου, όταν η CNN-ική υπερπληροφόρηση σε συνδυασμό με την εξωφρενική χρήση της τηλεοπτικής τεχνολογίας τής απευθείας μετάδοσης απέδειξε ότι μπορεί θαυμάσια να «καταπιεί» τη δημοσιογραφική ψυχραιμία και να οδηγήσει σε παγκόσμια παραπληροφόρηση. Την εποχή της επίθεσης κατά της Γιουγκοσλαβίας συγκρούστηκαν δύο συστήματα προπαγάνδας το ΝΑΤΟ-ικό και εκείνο του Μιλόσεβιτς. Ωστόσο ήταν δύσκολος ο απόλυτος έλεγχος είτε από τη μια είτε από την άλλη πλευρά και τουλάχιστον υπήρξε μια ροή πληροφόρησης, που έδωσε τις διαστάσεις της καταστροφής και κυρίως ενημέρωσε για τις μακάβριες και ντροπιαστικές για τον πολιτισμό της Δύσης «παράπλευρες απώλειες».

Κάθε περίπτωση, ωστόσο, ήταν η αφορμή για να επιδοθεί η δημοσιογραφία σε παντός είδους και κατευθύνσεως υπαρξιακές αναρωτήσεις, σε αυτοκριτική, σε αυτο-μαστίγωμα και κάθε φορά η ενδο-δημοσιογραφική κρίση κατέληγε στο να αποκαλύψει τα τρωτά του συστήματος της παγκόσμιας ενημέρωσης και να παραδεχθεί το πόσο ευάλωτη την κάνει η τεχνολογία που έχει στη διάθεσή της σε ολισθήματα που πλήττουν την αξιοπιστία της. Τώρα, όμως, ούτε καν αυτό το ζήτημα δεν τίθεται.

Οι πάνω από 1.000 δορυφόροι που βρίσκονται σε τροχιά 777 χιλιομέτρων από τη Γη και τυλίγουν τον πλανήτη με ένα εικονικό δίχτυ, χωρίς να αφήσουν ούτε τετραγωνικό μέτρο του έξω από την εμβέλειά τους, και επιτρέπουν τη δημιουργία ενός δικτύου εικόνων και κινητής τηλεφωνίας που καλύπτει ομοιόμορφα τη Γη, θα μπλοκαριστούν από το αμερικανικό Πεντάγωνο. Υπάρχουν άλλοι τόσοι βεβαίως, που ανήκουν σε άλλες χώρες, αλλά και αυτοί θα μπλοκαριστούν επίσης από τα αμερικανικά συστήματα. Άλλωστε δεν θα έχει μείνει δημοσιογράφος στο Ιράκ, για να αναμεταδώσει το παραμικρό. Φύγετε όλοι, λένε, δεν ευθυνόμαστε για ό,τι σας συμβεί και αποζημιώσεις δεν πληρώνουμε.

Οι επικοινωνιολόγοι λένε, και η ιστορία της τηλεόρασης το έχει αποδείξει, πως μερικές εικόνες όταν είναι δυνατές σβήνουν κάθε ήχο. Γι' αυτό και ορισμένες εικόνες βρίσκονται υπό επιτήρηση. Και επειδή χωρίς εικόνα, στην εποχή μας, δεν υπάρχει πραγματικότητα. Και εκείνοι που θέλουν τον πόλεμο είναι φυσικό να προτιμούν να «σβήσουν» την πραγματικότητά του. Θυμούνται όλοι τι έγινε στο Βιετνάμ. Έκτοτε τεχνάσματα παντός είδους κατέλαβαν τη θέση των εικόνων πολέμου, ενώ η απουσία εικόνας διευκόλυνε την κατασκευή πολεμικών μύθων - π.χ. το αόρατο και ανίκητο Στελθ κ.λπ. Τα παγκόσμια δίκτυα ενημέρωσης δεν θα παραδοθούν τόσο εύκολα στις απαγορεύσεις. Θα βρεθούν τρόποι. Τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν θα σφραγίσουν και τη νέα εποχή της ενημέρωσης.