"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Ορίζοντες :: Καλλιτεχνική είδηση

( ελληνική τέχνη "σαρώνει" την ευρώπη :: 07-03-2003) 

Ελληνική τέχνη "σαρώνει" την Ευρώπη

Εβδομήντα εικαστικές, μουσικές, λογοτεχνικές, κινηματογραφικές και θεατρικές εκδηλώσεις σε 27 ευρωπαϊκές χώρες, οργανώνονται με αφορμή την ελληνική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με προϋπολογισμό 2 δισ. δρχ.

Π.Κ.

Ο ρόδακας, ολόχρυσος, σ' αμέτρητες παραλλαγές είναι το κατ' εξοχήν ελληνικό διαχρονικό διακοσμητικό θέμα της χρυσοχοΐας, εμπνευσμένος από το ανθισμένο λουλούδι, συνδέεται και με τον τροχό. Η έκθεση "Ελληνικό κόσμημα" βρίσκεται τώρα στην Πράγα

Ο ελληνικός πολιτισμός, αρχαίος και σύγχρονος, περιοδεύει. Σαράντα εκθέσεις τίθενται σε τροχιά στο εξάμηνο που διανύουμε, με το αρχαιολογικό σκέλος να έχει τη μερίδα του λέοντος, με αφορμή την ελληνική προεδρία.

Περισσότερο εντυπωσιάζει η ανάληψη πρωτοβουλιών προβολής της σύγχρονης δημιουργίας, όπως η αναδρομική έκθεση Γιάννη Κουνέλλη στο Παρίσι, η έκθεση έργων Αλέξη Ακριθάκη στο Βερολίνο, η πρώτη επίσημη ελληνική έκθεση τέχνης (με κρατική πρωτοβουλία) στην Κωνσταντινούπολη. Εντυπωσιάζει ακόμη το άνοιγμα σε νέους προορισμούς: Βαρσοβία, Βίλνιους, Πράγα.

Στο Βέλγιο, στην έδρα του Στρατηγείου του ΝΑΤΟ, στη Μονς, στις 18 Μαρτίου ετοιμάζονται να υποδεχθούν την έκθεση "Αθήνα το Λίκνο της Δημοκρατίας", ενώ στις Βρυξέλλες το κοινό απολαμβάνει δυο ακόμα: "Τα δώρα των μουσών", αρχαιολογική έκθεση αφιερωμένη στον χορό και τη μουσική, που στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Βερολίνο, και την έκθεση φωτογραφίας από τα έργα στην Αθηναϊκή Ακρόπολη, 1975-2002.

Η Πράγα απολαμβάνει τους θησαυρούς της αρχαίας χρυσοχοΐας με την έκθεση "Το ελληνικό κόσμημα" που θα συνεχίσει στη Βαρσοβία στις 25 Μαρτίου και στη Βουδαπέστη στις 15 Μαΐου.

Το Άμστερνταμ ετοιμάζεται να υποδεχθεί "Το Αιγαίο των Νομισμάτων" (22 Μαρτίου), που θα συνεχίσει για τη Δανία και το Μουσείο του Πανεπιστημίου Τάμπερε της Φινλανδίας την έκθεση "Ελληνική γραφή" (7 Απριλίου).

Χθες στο Δουβλίνο σηκώθηκε η αυλαία της έκθεσης θεατρικών κοστουμιών "Μια Σκηνή για τον Διόνυσο", ενώ στη Στοκχόλμη το κοινό θα δοκιμάζει τις "Γεύσεις των Μινωιτών και Μυκηναίων" έως 29 Ιουνίου. "Όψεις της καθημερινής ζωής στο Βυζάντιο" γνωρίζει η Μαδρίτη (ώς 15 Μαρτίου) και την ίδια έκθεση θα γνωρίσει η Λισαβώνα (από 4 Απριλίου). Στο κτίριο της Ουνέσκο στο Παρίσι ετοιμάζεται ν' ανοίξει στις 31 Μαρτίου η έκθεση "Για την ενότητα ενός μοναδικού ναού", αφιερωμένη στα γλυπτά του Παρθενώνα, το Μουσείο του Καπιτωλίου στη Ρώμη αναμένει στις 21 Μαΐου τις "Αντανακλάσεις του Βυζαντίου", και η Βιέννη μια θαυμάσια επιτύμβια στήλη του 5ου αι. π.Χ. στο επίκεντρο της επανέκθεσης της αρχαίας ελληνικής Συλλογής του Μουσείου Ιστορίας της Τέχνης.

Φανερά ικανοποιημένος ο υπουργός Πολιτισμού κ. Ευάγγελος Βενιζέλος παρουσίασε χθες το πολύπτυχο πρόγραμμα. "Προσπαθούμε να εμφανίσουμε ένα πρόσωπο, όσο γίνεται πιο πλήρες και πιο δυναμικό", τόνισε, και παρουσίασε εννέα εκθέσεις: Αναδρομική του Γιάννη Κουνέλλη στο κτίριο της Ουνέσκο στο Παρίσι (19 Ιουνίου - 10 Ιουλίου), έκθεση έργων Αλέξη Ακριθάκη στη Νέα Εθνική Πινακοθήκη του Βερολίνου (27 Μαρτίου - 31 Μαΐου), Κλασικές Μνήμες Ελλήνων Καλλιτεχνών στο Μουσείο Σακίμπ Σαμπαντσί στην Κωνσταντινούπολη (10 Ιουνίου), έκθεση Ιωάννη Αβραμίδη, Παναγιώτη Τέτση, Δημήτρη Μυταρά, Χρίστου Καρρά και Ντίκου Βυζάντιου στο κτίριο του Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες(Απρίλιος), έκθεση ζωγραφικής "Ολυμπιακοί αγώνες - πέντε κρίκοι Αθλητικού Συναγωνισμού, Αλληλεγγύης, Πολιτισμού, Ελπίδας και Ειρήνης" στο Παλάτσο Ρεάλε της Νάπολι (29 Μαρτίου - 4 Μαΐου), ομαδική έκθεση στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έκθεση πολλαπλών του Σπύρου Βασιλείου και ζωγραφικής του Μιχάλη Γεωργά στη Λευκωσία, έκθεση Κίκου Λανίτη και Γιάννη Μίχα στη Ρίγα της Λετονίας και τη Βίλνιους της Λιθουανίας.

Επίσης, θα αναπτυχθούν τρεις φωτογραφικές εκθέσεις στο Στρασβούργο, οι "Τρανς-φωτομεταφορές" στο Λουξεμβούργο, έκθεση Τάκη Τλούπα στο Δουβλίνο και "Ο Σεφέρης ως φωτογράφος", στη Στοκχόλμη (Απρίλιος, Μάιος).

"Φως" και Καβάφης

Από τις μουσικές εκδηλώσεις ξεχωρίζει η παγκόσμια πρώτη με μελοποιημένα ποιήματα Καβάφη από συνθέτες όλου του κόσμου (Δημήτρης Μητρόπουλος, Άρον Κόπλαντ) στη Μεζόν ντε λα Ραντιό και την Όπερα του Μονπελιέ την άνοιξη, και οι συναυλίες του Διονύση Σαββόπουλου "Βαλκανικά Ποδήλατα" σε Λιουμπλιάνα (9 Μαΐου), Σόφια (30 Μαΐου), Βουκουρέστι (2 Ιουνίου).

Στη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης θα παρουσιαστεί το πολυθέαμα "Όλα γύρω είναι φως" (20 Μαΐου), ενώ στην Αγία Πετρούπολη θα δοθούν συναυλίες του Νέου Ελληνικού Κουαρτέτου (16 Μαΐου) και της Συμφωνικής Ορχήστρας Φιλαρμόνια (15 Ιουνίου).