"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Ορίζοντες :: Καλλιτεχνική είδηση

( καρναβάλι στα πικάπ :: 07-03-2003) 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΕ ΠΑΤΡΑ - ΑΘΗΝΑ

Καρναβάλι στα πικάπ

Δύο φεστιβάλ χορευτικής μουσικής σε Πάτρα και Αθήνα κάνουν τους ρυθμούς του καρναβαλιού… ηλεκτρονικούς

ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΚΟΥΛΗ

Ο Τίμο Μάας έρχεται στο αθηναϊκό U-matic Club για να βάλει… φωτιά στα πικάπ του, το διήμερο της Αποκριάς

Ήταν κάποτε τα λάτιν που έβαζαν φωτιά στα αποκριάτικα πάρτι. Τώρα τέκνο και χάουζ πήραν θέση στους εμπρηστικούς ρόλους και στα κεντρικά πικάπ. Αν και τίποτε δεν θα χωρίζει το καρναβάλι από τη σάμπα του.

Επιφανείς κύριοι από τις κονσόλες της αλλοδαπής συνωστίζονται στις "αφίξεις", καθώς ένα ακόμη τριήμερο εξαντλητικού κλάμπινγκ, δεκάωρων σετ και νέων μουσικών προτάσεων ξεκινάει σε λίγες ώρες.

Το τριήμερο φεστιβάλ της πόλης του καρναβαλιού φέρνει στην Ελλάδα μερικούς από τους πρωταγωνιστές της πιο παραγωγικής σκηνής τής ντανς. Ο Άντονι Πάπα, ο Πιτ Γκούντινγκ, ο Ντάνι Χάουελς και ο Λουσιέν Φουρτ ενώνουν δυνάμεις, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στο Στάδιο Τόφαλος. Την ίδια στιγμή, στην Αθήνα κατεβαίνουν αντάμα ο Τίμο Μάας και ο Ντέιβ Κλαρκ.

Χιλιάδες βινύλια και CD, από τις απέραντες εκτάσεις του χάουζ και του τέκνο, με ό,τι άλλο μεσολαβεί και ό,τι τα ξεπερνάει, βρίσκουν τον δρόμο τους για το φεστιβάλ που διοργανώνει το αεικίνητο Jungle Club του Χρήστου Καλοπήτα. "Όταν η βελόνα του πικάπ αγγίζει το βινύλιο, τα ψέματα τελειώνουν. Εκεί ο καθένας δείχνει πού στέκει στη μουσική σκηνή σήμερα", λέει ο Αυστραλός, με οικογενειακές ρίζες στη Σικελία και φήμη στις πέντε ηπείρους, Άντονι Πάπα.

Περισσότερο, λοιπόν, από μια βραδιά κλάμπινγκ, η χορευτική σκηνή προτείνει "κονσέρτα" από ντιτζέι με καριέρα όχι μόνο στα κλαμπ, αλλά και στα στούντιο ηχογράφησης.

"Απολαμβάνω να παίζω σχεδόν τα πάντα", απαντά ο Γκούντινγκ, μόνιμος στα ντεκ του Cafe Mambo και του Rennaissance της Ίμπιθα, στο ηλεκτρονικό περιοδικό "dancemousic. about. com". "Προσπαθώ να κάνω τη μουσική μου να ταιριάζει με τον χώρο, άλλοτε πιο πολύ προς το deep house και tribal κι άλλοτε σε πιο chill out σετ. Ο κόσμος και ο χώρος είναι στοιχεία της έμπνευσης". Ο Πιτ Γκούντινγκ από το Μπέρμιγχαμ της Βρετανίας, συνάντησε ανάμεσα στους θαυμαστές του τον έμπειρο (και σχετικά τακτικό επισκέπτη μας επίσης) Στιβ Λόλερ, οι διασυνδέσεις του οποίου γρήγορα του άνοιξαν δρόμους. Γιατί και για τους ντιτζέι, ο κόσμος όλος μια σκηνή είναι.

Πάνω από δώδεκα χρόνια πείρας τοποθετούν τον Ντάνι Χάουελς ανάμεσα στους βετεράνους, ενώ τα δεκάωρα προγραμματά του (ρωτήστε γι' αυτά τους Νεοϋορκέζους θαμώνες του Twilo) ανάμεσα στους πιο ακμαίους και φανατικούς της σκηνής. Ο Λουσιέν Φουρτ αναστάτωσε την Ολλανδία νωρίς, όταν κυκλοφόρησε το "Quadrophonia", βάζοντας στη συνέχεια πλώρη για τα μεγάλα ακροατήρια του Τζον Ντίγκγουιντ και του Σάσα.

Στην Πάτρα, ακόμη, ο Πέτρος Floorfiller υποδέχεται, αύριο και μεθαύριο, τους Dazzle με τους Leon Sega, Mikele και Umek την επομένη, με τον ίδιο να παίζει σε κεντρικό επίσης ρόλο, στον Πολυχώρο της Αίγλης - Veso Mare, όπου θα εξελιχθεί αυτή η συνάντηση της ντανς.

Τις ίδιες πάνω κάτω ώρες τις νύχτες του τριημέρου, το αθηναϊκό U-matic υποδέχεται δύο άκρως παραγωγικούς χαρακτήρες της χορευτικής μουσικής, τον Γερμανό Τίμο Μάας και ένα από τα πρώτα παλικάρια της τέκνο τον Ντέιβ Κλαρκ, που επιστρέφουν με νέες ορέξεις και ενημερωμένες μουσικές στα πλατό. Η δισκογραφία, σημειωτέον, αποδείχτηκε εξίσου φιλόξενη με τα κλαμπ για τους κυρίους που βλέπουν τη μουσική τους και με το φως της ημέρας. Της νύχτας τα καμώματα (για κάποιους ντιτζέι τουλάχιστον) τα βλέπει η ημέρα και χαμογελά…

INFO

Στην Πάτρα, το τριήμερο της Αποκριάς, το Jungle Club παρουσιάζει τους Άντονι Πάπα, Πιτ Γκούντινγκ, Ντάνι Χάουελς και Λούσιεν Φουρτ, στο Στάδιο Τόφαλος. Dazzle, Umek και Floorfiller στην "Αίγλη - Veso Mare".

Στην Αθήνα το U-matic Club (Βουλιαγμένης 254) παρουσιάζει, απόψε και αύριο, τον Τίμο Μάας μαζί με τους Μικέλε και Ντέιβ Κλαρκ.