"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Ορίζοντες :: Καλλιτεχνική είδηση

( βροχή από πρεμιέρες! :: 08-01-2003) 

Βροχή από πρεμιέρες!

Πλήθος παραστάσεων (20 στους πρώτους μήνες του 2003) ετοιμάζονται, για να προστεθούν στις ήδη 180 της θεατρικής "σεζόν"

ΓΙΩΡΓΟΣ Δ. Κ. ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗΣ

Η Κωνσταντίνα Μιχαήλ, η Θάλεια Προκοπίου και η Άννα Κουρή στο "Αθήνα - Μόσχα", που ανεβαίνει στον "Τεχνοχώρο"

Εκατόν ογδόντα παραστάσεις. Για μεγάλους και για παιδιά. Ήδη! Τόσες "μετράει" έως τώρα η χειμωνιάτικη - εαρινή αθηναϊκή θεατρική "σεζόν" 2002 - 2003. Η οποία εξάντλησε τους τρεις πρώτους μήνες της, αλλά έχει μπροστά της άλλους πέντε…

Βέβαια, τη μερίδα του λέοντος αυτό το πρώτο τρίμηνο - από Οκτώβριο μέχρι Δεκέμβριο - είναι που την συγκεντρώνει. Γύρω στις εκατόν ογδόντα παραστάσεις παίχτηκαν ή - οι περισσότερες - παίζονται στις σκηνές της Αθήνας. Και σίγουρα ανάμεσά τους βρίσκονται οι "μεγάλες" παραγωγές της χρονιάς. Όταν όμως οι περσινή "σεζόν" μετρούσε τριακόσιες - παρά κάτι λίγο - παραστάσεις, ακόμα και ίδιος να είναι φέτος ο αριθμός τους, μένουν ακόμα περί τις εκατόν είκοσι πρεμιέρες - το 40% πάνω-κάτω της θεατρικής παραγωγής. Κουράγιο να 'χουμε… Ανάμεσά τους πολλές είναι οι πιθανότητες να έχουμε και κάποιες "παραστάσεις της χρονιάς". Ποιες πρεμιέρες επίκεινται με την έναρξη του νέου χρόνου; Και ποιες παραστάσεις "έχουν μπει" στο αυλάκι; Μια πρώτη εικόνα θα προσπαθήσω να σας δώσω βάσει της ενημέρωσης που έχω.

Το ιδιαίτερα αναμενόμενο γεγονός της χρονιάς είναι η πρώτη θεατρική "συνάντηση" της Λούλας Αναγνωστάκη με τον Λευτέρη Βογιατζή, ως σκηνοθέτη αλλά και ως ηθοποιό, στο καινούργιο της έργο "Σ' εσάς που με ακούτε", το οποίο ο με εξαιρετικές επιδόσεις στο σύγχρονο ελληνικό έργο σκηνοθέτης ανεβάζει στο θέατρο "Οδού Κυκλάδων", με "παρούσα" επί σκηνής τη Ρένη Πιττακή, αλλά και με γενικά εξαίρετο θίασο. Τα σκηνικά και τα κοστούμια στην παράσταση υπογράφει η Ελένη Μανωλοπούλου και τους φωτισμούς ο Λευτέρης Παυλόπουλος. Η πρεμιέρα - συν Θεώ… - εντός του Ιανουαρίου.

Στο "Ανοιχτό Θέατρο" ο Γιώργος Μιχαηλίδης θα ξανακάνει - δέκα χρόνια μετά την πρώτη απόπειρά του - την "Ορέστεια" του Αισχύλου στη μετάφραση του Κ. Χ. Μύρη, με σκηνικά και κοστούμια Διονύση Φωτόπουλου και μουσική Θόδωρου Αντωνίου, με τους οποίους είχε συνεργαστεί και την πρώτη φορά. Πρεμιέρα τον Μάρτιο.

Στο "Αμφι-Θέατρο", για μετά το "Τρεις κύβοι ζάχαρη για τον καφέ της Κίρκης", τον Φεβρουάριο, ο Σπύρος Ευαγγελάτος ετοιμάζει το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη "Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού". Την άνοιξη ο Σπύρος Ευαγγελάτος θα κάνει σε πανελλήνια πρώτη άλλο ένα παλιό, σπάνιο έργο: το κυκλαδίτικο θρησκευτικό δράμα "Ηρώδης ή Η σφαγή των νηπίων" αγνώστου συγγραφέα -τέλη 17ου με αρχές 18ου αιώνα.

Παύλο Μάτεσι θα ανεβάσει στις 22 Ιανουαρίου ο Νίκος Διαμαντής στο "Σημείο" του: το καινούργιο έργο τού διακεκριμένου συγγραφέα "Ενοικιάζεται φύλακας άγγελος". Με σκηνικά Γιώργου Πάτσα, κοστούμια Τότας Πρίτσα και με τους Κώστα Καστανά, Ιωάννα Μακρή, Μαριέττα Σγουρδαίου.

Στο "Λαμπέτη" η Όλια Λαζαρίδου σκηνοθετεί - έκπληξη! - το μπουλβάρ του Νιλ Σάιμον "Ξυπόλητη στο πάρκο" με Άκη Σακελλαρίου, Θεοδώρα Τζήμου, Όλγα Δαμάνη. Η πρεμιέρα στις 17 Ιανουαρίου.

"Προσωπική συμφωνία" είναι ο τίτλος του έργου του Ρόλαντ Χάργουντ που ετοιμάζεται για τις 14 Φεβρουαρίου στο Υπόγειο του "Θεάτρου Τέχνης". Η νεαρή Αναστασία Καραγιαννοπούλου σκηνοθετεί τον Άγγελο Αντωνόπουλο και τον Γιάννη Φέρτη.

Στο καινούργιο "Εμπορικόν" ετοιμάζεται το πρώτο έργο του Θοδωρή Πετρόπουλου "Οι τελευταίες ημέρες της Πομπηίας". Σκηνοθετεί η Κυριακή Σπανού και παίζουν Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Βίκυ Σταυροπούλου, Δημήτρης Μαυρόπουλος, Υβόννη Μαλτέζου.

Στο "Πειραματικό Θέατρο της Πόλης", παρά την κατάσταση του κτιρίου του Μετοχικού Ταμείου του Στρατού που αναπαλαιώνεται ριζικά και στο οποίο στεγάζεται, η ακούραστη Μαριέττα Ριάλδη επιμένει. Και ανεβάζει το καινούργιο της έργο, τη σάτιρα "Η Ελλάδα μετακομίζει", κρατώντας και έναν από τους ρόλους. Μαζί της η Μαίρη Βιδάλη.

Η Ελένη Ερήμου θα εμφανίζεται από τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο θέατρο "Αθηνών" με "Τα γράμματα μιας Πορτογαλίδας μοναχής", που σκηνοθετεί ο Μίχαελ Ζάιμπελ σε μετάφραση Πόπης Κόντου και με σκηνικό Μιχάλη Βελούδιου.

Στον "Τεχνοχώρο" από τις 15 Ιανουαρίου μεταφέρεται από τη Θεσσαλονίκη, όπου έκανε την πρεμιέρα της, και σε σκηνοθεσία του συγγραφέα η κωμωδία του Ευδόκιμου Τσολακίδη "Αθήνα - Μόσχα", που δίνει μια χαριτωμένη "συνέχεια" στις "Τρεις αδελφές" του Τσέχωφ. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Πένυς Αμπλά και πρωταγωνιστούν Άννα Κουρή, Κωνσταντίνα Μιχαήλ, Θάλεια Προκοπίου.

Από τις 27 Ιανουαρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη η Εταιρεία Θεάτρου "Τελεία" θα παρουσιάζει στο Δώμα του "Θεάτρου του Νέου Κόσμου", και σε συμπαραγωγή μαζί του, τα μονόπρακτα της Ρωσίδας Λουντμίλα Πετρουσέφσκαγια "Έρωτας" σε μετάφραση Κωστή Σκαλιόρα και "Ένα ποτήρι νερό" σε μετάφραση Ιώς Μαρμαρινού. Η σκηνοθεσία είναι του Νίκου Σακαλίδη, τα σκηνικά και τα κοστούμια του Νίκου Κασαπάκη και παίζουν η Χριστίνα Κουτσουδάκη, ο Μανώλης Ιωνάς κ.ά. Τέλος, σε καινούργιο χώρο φέτος - τη "Θύρα Τέχνης" του Ψυρή - η νεανική "Ομάδα Αίματος" θα παρουσιάσει από τις 16 Ιανουαρίου, για δεύτερη χρονιά, τη σάτιρα "Λίγο από το πλευρό του Αδάμ" της Κυπαρισσίας Συμεωνίδου σε σκηνοθεσία της.

Με δύναμη από το Εθνικό

Η Λυδία Φωτοπούλου θα πρωταγωνιστήσει στο "Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα" (φωτό: Γ. Γιακουμίδης)

Ξεχωριστό ενδιαφέρον, μετά τις αλλεπάλληλες επιτυχίες του σκηνοθέτη, παρουσιάζει το ανέβασμα σε λίγες ημέρες από τον Στάθη Λιβαθινό, στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, της σύνθεσης "Αυτό που δεν τελειώνει", πάνω σε ελληνική ποίηση του 20ού αιώνα με την ομάδα των ταλαντούχων νέων ηθοποιών του "Αγάπης αγώνας άγονος". Η παράσταση θα παρουσιάζεται εναλλάξ με τη σαιξπηρική κωμωδία και με τον "Μπάαλ" του Μπρεχτ, που παίζεται ήδη σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου.

Την τελευταία αυτή παράσταση θα διαδεχθεί στις 28 Φεβρουαρίου, και σε εναλλασσόμενο και πάλι ρεπερτόριο με τις δυο άλλες, το "Παλτό" του Γκόγκολ που έχει μετακληθεί να ανεβάσει σε διασκευή της η Ρωσίδα Νίνα Τσούσοβα.

Το Εθνικό μάς επιφυλάσσει εντός του Ιανουαρίου άλλες δύο πρεμιέρες: "Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα" του Λουίτζι Πιραντέλο στη "Νέα Σκηνή" (30 Ιανουαρίου) σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μαυρίκιου με Λυδία Φωτοπούλου, Λάζαρο Γεωργακόπουλο, Νίκο Καραθάνο και "Η τρελή του Σαγιό" του Ζαν Ζιροντού στο "Κοτοπούλη" (31 Ιανουαρίου), σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη, με την Αντιγόνη Βαλάκου αλλά και Χρήστο Πάρλα, Μίμη Χρυσομάλλη, Ελένη Γερασιμίδου. Η τελευταία πρεμιέρα του Εθνικού προσδιορίζεται για τις 14 Μαρτίου: το παλαιότερο "Φάντασμα του κυρίου Ραμόν Νοβάρο" του Παύλου Μάτεσι στο "Κάππα", σε σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου, με Τάσο Πεζιρκιανίδη, Μπέττυ Βαλάση, Νίκο Μπουσδούκο.

Ένα μπουλβάρ, μα τι μπουλβάρ!

Δύο νέες παραστάσεις ετοιμάζει και το "Θέατρο του Νότου". Στην Κεντρική Σκηνή, στις 19 Φεβρουαρίου, ο Γιάννης Χουβαρδάς ανεβάζει - έκπληξη! Ένα "μπουλβάρ! Αλλά σίγουρα μόνο συμβατικά δεν πρόκειται να το ανεβάσει… - το έργο του Νόελ Κάουαρντ "Ιδιωτικές ζωές", σε μετάφραση Χριστίνας Μπάμπου - Παγκουρέλη, με σκηνικά - κοστούμια Λίλης Πεζανού και με τους Άννα Μάσχα, Ιερώνυμο Καλετσάνο, Ακύλα Καραζήση, Ιωάννα Παππά.

Και για τον "Εξώστη" (4 Φεβρουαρίου) η Βίκυ Γεωργιάδου ετοιμάζει το έργο του Γερμανού Ρόλαντ Σιμελπφένιχ "Push - up" σε μετάφραση Γιώργου Δεπάστα, με σκηνικά και κοστούμια Ειρήνης Σαριμούτσου και με τους Θέμιδα Μπαζάκα, Νίκο Χατζόπουλο, Μαρία Σκουλά, Φάνη Μουρατίδη, Λένα Κιτσοπούλου, Αργύρη Ξάφη.