"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Ορίζοντες :: Καλλιτεχνική είδηση

( λαϊκά και ηλεκτρικά κάνουν... "παιχνίδι" :: 29-01-2003) 

… ΣΤΟ "ΦΙΞ" ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Λαϊκά και ηλεκτρικά κάνουν… "παιχνίδι"

Εναλλαγή ηλεκτρικών και λαϊκών κομματιών, επικοινωνία σκηνής και πλατείας και… "Παιχνίδι για δύο" με τους Δήμητρα Γαλάνη και Μιχάλη Χατζηγιάννη

ΧΑΡΗ ΠΟΝΤΙΔΑ

Η Δήμητρα Γαλάνη και ο Μιχάλης Χατζηγιάννης στη σκηνή του "Φιξ" στη Θεσσαλονίκη

Κάθε φορά που βλέπω τη Δήμητρα Γαλάνη σε ζωντανό πρόγραμμα έχω την τάση να κάνω την ίδια σκέψη: Δεν είναι τυχαίο που για κάποιους καλλιτέχνες ο χρόνος μετράει αντίστροφα, σκέφτομαι, και αντί να τους "ξεθωριάζει", τους προσθέτει… ζωή, δυναμισμό.

Η Δήμητρα Γαλάνη στο λάιβ της είναι - σταθερά - ακαταμάχητη. Λες και είναι η σκηνή ο φυσικός της χώρος. Λες και αναπνέει καλύτερα πάνω κει, δίπλα στους μουσικούς της, κάτω απ' τα φώτα. Έχει και κάτι άλλο όμως. Είναι γενναιόδωρη με τους νεώτερους συναδέλφους της. Δεν φοβάται να τους… στρώσει το χαλί, να τους εκθειάσει μπροστά στο κοινό, να μοιραστεί μαζί τους το "παιχνίδι".

Αυτό ακριβώς συνέβη και στο φετινό της πρόγραμμα στο "Φιξ" της Θεσσαλονίκης (που από τις 6 Φεβρουαρίου θα μεταφερθεί στον "Ζυγό" στην Πλάκα), ένα πρόγραμμα που ο τίτλος του τα λέει όλα: "Παιχνίδι για δύο". Αφού το μοιράζεται με τον όλο και πιο λαμπερό (κυρίως στην πίστα) Μιχάλη Χατζηγιάννη.

"Παιχνίδι για δύο" λοιπόν (με το ομώνυμο άλλωστε τραγούδι των Χατζηνάσιου και Νικολακοπούλου ξεκίνησε το πρόγραμμα), ένα "παιχνίδι" που στηρίχθηκε στην άψογη ανταλλαγή ενέργειας των δύο παιχτών, στο δέσιμο των φωνών τους, στην εναλλαγή ηλεκτρικών και λαϊκών κομματιών. To πιο σημαντικό: Είναι ένα πρόγραμμα φτιαγμένο, εξαρχής, και για τους δύο, έτσι ώστε καμία από τις δύο μεγάλες κατηγορίες των θαμώνων του "Φιξ" να μη μείνει παραπονεμένη. Τα 19χρονα τραγουδούσαν "Δεν έχω χρόνο", οι μεγαλύτεροι της παρέας "Δεν είσαι εδώ, δεν υπάρχεις πια μες στη ζωή μου". Ο τρόπος δε που μπαίνει το ένα ρεπερτόριο μέσα στο άλλο, η εναλλαγή έντασης και αναπόλησης, ηλεκτρικών στιγμών και μπουζουκιού είναι φτιαγμένα με μαεστρία έτσι ώστε να προκύπτει μια φυσική ροή, χωρίς κενά. To πρόγραμμα ξεκινάει και με τους δύο μαζί με το "Παιχνίδι για δύο", εκείνος συνεχίζει με το "Είσαι εδώ" (από το άλμπουμ του "Κρυφό φιλί"), εκείνη…απαντάει "Δεν είσαι εδώ" (απ' το "Φως"), ενώ το "Το τραγούδι της ερήμου" τους βρίσκει αγκαλιασμένους σε μια ολιγόλεπτη ανάπαυλα ταξιδιάρικης διάθεσης.

Εκείνη: Συνεχίζει με τραγούδια δικά της "Εγώ μιλάω για δύναμη", "Δικαίωμα", "Τράβα σκανδάλη" (από τον τελευταίο δίσκο της Άλκηστης Πρωτοψάλτη). Εκείνος μας υπενθυμίζει κομμάτια από τα δύο προσωπικά του άλμπουμ - "Το σ' αγαπώ", "Δεν έχω χρόνο", "Εκδρομή", "Τίτλοι του τέλους" - αλλά και κομμάτια όπως το "Φιλαράκι", "Το πάρτι", "Ζήτα μου ό,τι θες" κ. ά τραγούδια που σιγά σιγά στρώνουν τον δρόμο για την τρίτη εμφάνιση της Δήμητρας που θα πάρει τη σκυτάλη και θα συνεχίσει με Λοΐζο.

Αλλά το… κλου έπεται με το πιο λαϊκό μέρος ("Σε βλέπω στο ποτήρι μου", "Αγάπη πού 'γινες δίκοπο μαχαίρι", "Η πιο μεγάλη ώρα", "Ακρογιαλιές δειλινά" κ.ά.), η πλατεία "ανάβει" και στέλνει μηνύματα στη σκηνή, οι επιτυχίες του '70 - "Συγγνώμη που σ' αγάπησα πολύ", "Τα γαλάζια σου γράμματα" κ.λπ. - κατευνάζουν και πάλι τα πνεύματα, κι έχουμε ένα ακόμη ντουέτο (Γαλάνη, Χατζηγιάννης) με "Θάλασσα πλατιά" και "Dust in the wind".

Το καλύτερο: Το λαϊκό πρόγραμμα. Έχετε ακούσει το "Απορώ" από τον Μιχάλη Χατζηγιάννη; Εμ, όταν είσαι παίχτης μπορείς και παίζεις. Κι όταν οι παίχτες είναι δύο…

INFO

Από τις 6 Φεβρουαρίου η Δήμητρα Γαλάνη και ο Μιχάλης Χατζηγιάννης θα εμφανίζονται στον "Ζυγό" (Κυδαθηναίων 22, τηλ. 210-32.41.610, στην Πλάκα.