Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( ανατιμήσεις... ολογράφως :: 22-01-2003) 

Ανατιμήσεις… ολογράφως

Απειλούν με αυξήσεις τιμών εάν εφαρμοσθεί ο νέος τρόπος αναγραφής

ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΚΟΥΦΟΥ

Μπροστά στον κίνδυνο ενός νέου γύρου ανατιμήσεων βρίσκεται η αγορά. Σούπερ μάρκετ, λιανεμπορικές επιχειρήσεις, πολυκαταστήματα απειλούν με ανατιμήσεις εάν προχωρήσει η αλλαγή στον τρόπο αναγραφής των τιμών από τις 10 Φεβρουαρίου 2003.

Φόβους εκφράζουν οι φορείς του λιανικού εμπορίου, υποστηρίζοντας ότι η εφαρμογή της νέας αγορανομικής διάταξης θα αυξήσει το κόστος για τις επιχειρήσεις αλλά θα "ανοίξει την όρεξη" και πολλών επιτήδειων να προχωρήσουν σε στρογγυλοποιήσεις προς τα πάνω. Οι έμποροι υποστηρίζουν ότι αυτή η απόφαση της κυβέρνησης θα μπορούσε να είχε θετικά αποτελέσματα στην αρχή της κυκλοφορίας του νέου νομίσματος, αλλά όχι σήμερα, έναν χρόνο μετά, και μάλιστα τη στιγμή που οι καταναλωτές έχουν αφομοιώσει τον τρόπο χρήσης του ευρώ και η αγορά έχει ομαλοποιηθεί.

Ο νέος τρόπος

Σύμφωνα με τη διάταξη που αφορά όλα τα εμπορικά καταστήματα, τα σούπερ μάρκετ, τους επαγγελματίες, τους υπαίθριους πωλητές, τα εστιατόρια, τα καφενεία και τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση με στόχο τη μεγαλύτερη κατανόηση του τρόπου χρήσης του ευρώ στις συναλλαγές, οι τιμές θα πρέπει να αναγράφονται ως εξής: - Αν η τιμή είναι μικρότερη από ένα ευρώ, θα αναγράφονται τα λεπτά σε ακέραιο αριθμό (και όχι πια δεκαδικό) και με κεφαλαία γράμματα. Δηλαδή, "50 ΛΕΠΤΑ". - Αν η τιμή είναι πάνω από ένα ευρώ, θα αναγράφεται σε ακέραιο αριθμό η αξία σε ευρώ και δίπλα πάλι σε ακέραιο αριθμό τα λεπτά, πάντα με κεφαλαία γράμματα.

Για παράδειγμα, σε ένα είδος που πωλείται προς 5,32 ευρώ η ταμπέλα πρέπει να αναγράφει "5 ΕΥΡΩ ΚΑΙ 32 ΛΕΠΤΑ". Η λέξη "ευρώ" μπορεί να αντικαθίσταται από το σύμβολο του ευρώ.

ΣΕΣΜΕ: Διαφωνία λόγω υψηλού κόστους…

Για αναπόφευκτη αύξηση των τιμών και για σύγχυση, στην οποία οδηγεί η αγορανομική διάταξη για τη χωριστή αναγραφή των ευρώ από τα λεπτά στις τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών, μιλά ο διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ (ΣΕΣΜΕ), κ. Μανόλης Αναστασιάδης, δηλώνοντας ότι ο ΣΕΣΜΕ διαφωνεί ριζικά με την απόφαση αυτή. "Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει πρόβλημα, αφού οι επιχειρήσεις, για να μπορέσουν να εφαρμόσουν την απόφαση αυτή, θα αναγκαστούν να αλλάξουν ολόκληρο το μηχανογραφικό τους σύστημα, τις ετικέτες των προϊόντων και τις ταμπέλες των καταστημάτων. Υπολογίζεται ότι μια αλυσίδα 100 καταστημάτων χρειάζεται να τυπώσει περίπου 3 εκατομμύρια νέες ετικέτες για να αλλάξει την αναγραφή των τιμών στα είδη της. Όλο αυτό το κόστος, το οποίο είναι υψηλό, αναγκαστικά οι επιχειρήσεις θα το μετακυλήσουν στις τιμές των προϊόντων τους", τονίζει ο γενικός διευθυντής του ΣΕΣΜΕ.

"Ελληνική ευρεσιτεχνία"

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, χαρακτηρίζει άκαιρη, άσκοπη και αναποτελεσματική τη συγκεκριμένη αγορανομική διάταξη, σχολιάζοντας ότι "αντί του επιδιωκόμενου στόχου, που είναι η μείωση των τιμών, θα τις επιβαρύνει, καθώς εκτιμάται ότι πολλοί θα επιχειρήσουν το στρογγύλεμα των τιμών". Μάλιστα, με χθεσινή ανακοίνωσή της η ΕΣΕΕ αναφέρεται στη συγκεκριμένη διάταξη χαρακτηρίζοντάς τη "ελληνική ευρεσιτεχνία", άσχετη προς τον ενιαίο τρόπο με τον οποίο αναγράφονται οι τιμές σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ. Ενώ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής κ. Δημήτρης Αρμενάκης υποστηρίζει ότι πρόκειται για μια μονομερή απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, στην οποία κατέληξε χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με τους αρμόδιους φορείς της αγοράς και μάλιστα σε μια χρονική περίοδο, όπως είναι οι εκπτώσεις, που δυσκολεύει ακόμα περισσότερα τα πράγματα.

Ζημιωμένος ο καθηγητήςΦόβους για νέο κύμα ανατιμήσεων εκφράζει και ο πρόεδρος του ΣυνδέσμουΕπιχειρήσεων Λιανικού Εμπορίου κ. Αντώνης Μακρής. "Φοβάμαι ότι η εφαρμογή της διάταξης θα φέρει αυξήσεις, καθώς η διαδικασία εφαρμογής της απαιτεί από τις επιχειρήσεις να πραγματοποιήσουν δαπάνες υψηλού κόστους. Πέρα από αυτό, όμως, θα αποτελέσει αφορμή για ορισμένους να προχωρήσουν και σε στρογγυλοποιήσεις προς τα πάνω. Και στις δυο περιπτώσεις ζημιωμένος θα είναι ο καταναλωτής. Επιπλέον, θα υπάρξει και σύγχυση των καταναλωτών, των χιλιάδων αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας και των εκατομμυρίων τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα και κατανοούν αριθμούς και όχι γράμματα". Η αρχική προθεσμία για την αναγραφή των τιμών εξέπνεε στις 20 Ιανουαρίου. Όμως, με νέα αγορανομική διάταξη δόθηκε παράταση έως τις 10 Φεβρουαρίου. Μεγαλύτερη παράταση αποφασίστηκε για τα πρατήρια καυσίμων, τα οποία θα πρέπει να έχουν εφαρμόσει τη νέα διάταξη έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Χωρίς λαϊκές αγορές σήμερα

Κλειστές είναι σήμερα οι λαϊκές αγορές στην Αθήνα, στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη και σε 35 πόλεις σ' όλη την Ελλάδα. Πωλητές και παραγωγοί λαϊκών αγορών πραγματοποιούν σήμερα συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών και ζητούν να ανασταλεί η εφαρμογή των νέων φορολογικών διατάξεων μέχρι την εφαρμογή του νέου νόμου για το πλανόδιο εμπόριο. Στην υπόλοιπη χώρα θα γίνουν συγκεντρώσεις μπροστά στις κατά τόπους νομαρχίες.