Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Οικονομική είδηση

( από εφέτος το πόθεν έσχες :: 16-01-2003) 

Από εφέτος το πόθεν έσχες

Μαζί με τη φορολογική δήλωση του 2003, οι δηλώσεις 150.000 δημοσίων υπαλλήλων

ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΜΟΥΤΟΥΣΗ

Μαζί με τη φορολογική δήλωση του 2003 θα κληθούν 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι να καταθέσουν δηλώσεις πόθεν έσχες βάσει του νέου συστήματος. Ο έλεγχος αφορά την περιουσιακή κατάσταση των υπαλλήλων, των συζύγων και των τέκνων τους και η διαδικασία ελέγχου θα γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω του ΚΕΠΥΟ.

Το προσχέδιο για τη διαδικασία, τον τύπο και τον τρόπο υποβολής των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των δημοσίων υπαλλήλων παρουσίασε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης και σύντομα θα πάρει τη μορφή Προεδρικού Διατάγματος. Στόχος είναι να υπάρξει ενιαία διαδικασία και ένας φορέας που θα παραλαμβάνει τις δηλώσεις, προκειμένου να γίνεται εύκολα και με απλό τρόπο η διασταύρωση των στοιχείων.

Ανά διετία και σε ειδικό έντυπο θα υποβάλλονται πλέον οι δηλώσεις πόθεν έσχες από ανώτερους δημοσίους υπαλλήλους και υπαλλήλους που υπηρετούν σε οικονομικούς τομείς ή σε άλλους "ευαίσθητους" τομείς, όπως πολεοδομίες.

Σειρά εντύπων

Βάσει της πρότασης Σκανδαλίδη, η δήλωση θα περιλαμβάνει σειρά εντύπων και οι υπάλληλοι στο πρώτο έντυπο θα πρέπει να συμπληρώνουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και συγκεκριμένα: - Τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν την τελευταία διετία από μισθωτές υπηρεσίες στο Δημόσιο, από άλλες μισθωτές υπηρεσίες, από αγροτικές εργασίες, από εκμετάλλευση ίδιας περιουσίας, από οικονομικές ενισχύσεις τρίτων και από λοιπές πηγές (λαχεία κ.λπ.). - Την αξία των περιουσιακών στοιχείων - ακίνητα, μεταφορικά μέσα, κινητές αξίες - που είχαν αναφέρει στην προηγούμενη δήλωση.

- Την αξία των περιουσιακών στοιχείων - ακίνητα, μεταφορικά μέσα, κινητές αξίες - που αγόρασαν ή τους παραχωρήθηκαν κατά την τελευταία διετία. - Την αξία των περιουσιακών στοιχείων - ακίνητα, μεταφορικά μέσα, κινητές αξίες - που παραχώρησαν σε τρίτους κατά την τελευταία διετία.

- Τη συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων που διαθέτουν κατά την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης.

Σύζυγοι και τέκνα

Αντίστοιχα στοιχεία θα πρέπει να συμπληρωθούν στα έντυπα για την περιουσιακή κατάσταση των συζύγων των υπαλλήλων και για την περιουσιακή κατάσταση των τέκνων τους. Στα επόμενα έντυπα, οι υπάλληλοι καλούνται να αναλύσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, αναφέροντας μεταξύ άλλων τον τρόπο και το έτος κτήσης, είδος και ποσοστά ιδιοκτησίας, αξία απόκτησης ή μεταβίβασης.

"Απλά μαθηματικά" θα χρησιμοποιούνται εν συνεχεία για τον έλεγχο των δηλώσεων, όπου με τη χρήση συγκεκριμένων εξισώσεων θα διαπιστώνεται τυχόν υπέρβαση στην περιουσιακή κατάσταση των υπαλλήλων.

Στην περίπτωση αυτή, θα καλούνται για υποβολή συμπληρωματικής δήλωσης προκειμένου να αιτιολογήσουν την υπέρβαση. Εάν δεν είναι επαρκής η αιτιολόγηση, τότε τον λόγο θα τον έχει η Δικαιοσύνη. Παράλληλα, θα δίνεται δικαίωμα άρσης του τραπεζικού απορρήτου, ενώ ακόμη και μετά την αποχώρησή τους για μία τριετία οι δημόσιοι υπάλληλοι θα καταθέτουν δηλώσεις.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία θα συγκεντρώνονται μεν στο ΚΕΠΥΟ, αλλά οι διαδικασίες θα κινούνται εν συνεχεία από τους αρμόδιους για κάθε κλάδο δημοσίων υπαλλήλων ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Δύο υποθέσεις σε Κηφισιά - Ρόδο στο στόχαστρο Δαφέρμου

Συνέργεια σε λαθρεμπορία, δωροδοκίες, πλαστογραφίες, υπεξαιρέσεις, ακόμη και συνέργεια σε απόδραση κρατουμένου περιλαμβάνονται στα αδικήματα που διέπραξαν δημόσιοι υπάλληλοι. Εντός του 2002, το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο έδειξε για τους λόγους αυτούς την πόρτα εξόδου από το Δημόσιο σε 52 υπαλλήλους και επέβαλε διάφορες ποινές σε άλλους 68 υπαλλήλους.

Το "μαχαίρι στο κόκαλο" δεσμεύθηκε εν τω μεταξύ χθες να βάλει ο νεοδιορισθείς γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Κ. Δαφέρμος. Κατά την πρώτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου για την πάταξη της διαφθοράς στο Δημόσιο, εξέφρασε κατ' αρχήν την επιθυμία να επέμβει αυτεπάγγελτα σε μεγάλους τομείς, όπως της υγείας και του οικονομικού εγκλήματος.

Ήδη, στο στόχαστρο του κ. Δαφέρμου βρίσκονται δύο υποθέσεις, για τις οποίες έχει ζητήσει άμεση διερεύνηση. Η πρώτη αφορά παράνομες συνταγογραφήσεις ναρκωτικών σε τοξικομανείς της Ρόδου, για την οποία υπάρχει σχετική έκθεση και ο κ. Δαφέρμος έδωσε εντολή στον γενικό επιθεωρητή Υγείας και στο ΣΔΟΕ να επιταχύνουν τις διαδικασίες.

Η δεύτερη αφορά τη νομιμότητα έκδοσης οικοδομικής άδειας σε καμένη δασική έκταση του Δήμου Κηφισιάς. Όπως χαρακτηριστικά διευκρίνισε ο κ. Δαφέρμος, "δεν εννοώ καμία οικοδομή δευτερεύουσα", αλλά για μεγάλο οικόπεδο - πληροφορίες αναφέρουν για ανέγερση 4 μεζονετών - και για το οποίο απέστειλε τον φάκελο προς εξέταση στο υπουργείο Γεωργίας.

Οι υπόχρεοι δήλωσης πόθεν έσχεν

Οι 150.000 από τους συνολικά 600.000 δημοσίους υπαλλήλους υπολογίζεται πως θα υποχρεωθούν σε υποβολή δήλωσης πόθεν έσχες. Κατόπιν αιτήματος του Σώματος Επιθεωρητών θα μπορεί βέβαια να ζητείται από οποιονδήποτε δημόσιο υπάλληλο η κατάθεση δήλωσης, εφόσον υπάρχουν ενδείξεις για παρατυπίες ή επώνυμες καταγγελίες. Οι κατηγορίες που προτείνει το υπουργείο Εσωτερικών να υπαχθούν υποχρεωτικώς στο σύστημα είναι: - Προϊστάμενοι τμημάτων. - Γενικοί διευθυντές υπηρεσιών. - Υπάλληλοι πολεοδομικών υπηρεσιών νομαρχιών - δήμων. - Μέλη συλλογικών οργάνων των ΟΤΑ με πολεοδομικές αρμοδιότητες. - Υπάλληλοι υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών, Εξωτερικών, ΠΕΧΩΔΕ. - Υπάλληλοι ΕΥΠ. - Υπάλληλοι σε αναθέσεις κρατικών προμηθειών. - Μέλη επιτροπών διαγωνισμών προμηθειών. - Καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ορισμένοι κλάδοι). - Υπάλληλοι κοινοτικών προγραμμάτων και επιδοτήσεων. - Υπάλληλοι σε αναθέσεις ή μελέτες δημόσιων έργων. - Επιβλέποντες μηχανικοί δημόσιων έργων ή μελετών. - Υπάλληλοι δασικών υπηρεσιών. - Σωφρονιστικοί υπάλληλοι. - Γιατροί νοσοκομείων. - Μέλη υγειονομικών επιτροπών Δημοσίου, ΙΚΑ, ασφαλιστικών ταμείων. - Υπάλληλοι σε νομαρχιακές υπηρεσίες μεταφορών (ΚΤΕΟ, έκδοση αδειών οδήγησης). - Αστυνομικοί. - Συνοριακοί φύλακες. - Υπάλληλοι δημοτικής αστυνομίας.