Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( συμβόλαια πολέμου :: 18-03-2003) 

Συμβόλαια πολέμου

Οι Αμερικανοί μοιράζουν την πίτα της ανοικοδόμησης

Η μάχη των οικονομικών συμφερόντων στο Ιράκ δεν περιορίζεται μόνο στην εκμετάλλευση των φυσικών του πόρων, όπως είναι τα πετρέλαια, αλλά και στο μοίρασμα της πίτας για την ανοικοδόμηση της χώρας μετά τη σύγκρουση, που όλοι φοβούνται ότι πλησιάζει.

Ήδη, αμερικανικές εταιρείες έχουν καταφέρει να εκτοπίσουν ανταγωνίστριες από άλλες χώρες, αλλά και εταιρείες που παραδοσιακά συνεργάζονταν με τον ΟΗΕ, οι οποίες είχαν αναλάβει την ανοικοδόμηση μετά τις συγκρούσεις στο Αφγανιστάν και στο Κόσοβο. Έτσι, σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», αμερικανικές εταιρείες έχουν ήδη αποσπάσει συμβόλαια ανοικοδόμησης του Ιράκ ύψους περίπου ενός δισ. δολαρίων, ενώ εταιρείες που συνεργάζονται με τον ΟΗΕ και οργανώσεις βοήθειας ατόμων με ανάγκες, όπως είναι η CARE (Φροντίδα) και η Save the Children (Σώστε τα παιδιά) έχουν λάβει συμβόλαια ύψους μόλις 50 εκατ. δολαρίων.

Επιφυλάξεις

Η κυβέρνηση Μπους σκοπεύει να εφαρμόσει το σχέδιο αυτό εβδομάδες μόλις μετά την έναρξη ενός πολέμου στο Ιράκ. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και μέλη της ιρακινής αντιπολίτευσης, πάντως, υποδέχονται με σκεπτικισμό το μοίρασμα της πίτας, επειδή εκτιμούν ότι αφήνει στο περιθώριο τον ΟΗΕ, προσφέροντας πολλά προνόμια σε αμερικανικές εταιρείες. «Δεν πιστεύουμε ότι οι ανάγκες σε ενίσχυση και ανοικοδόμηση, που έχουν οι Ιρακινοί, θα αντιμετωπιστούν με κατάλληλο τρόπο, με βάση τα ιδιαίτερα αισιόδοξα σενάρια της αμερικανικής κυβέρνησης», επεσήμανε στη «Wall Street Journal» η Μαίρη Μακλίμοντ, επικεφαλής της InterAction - που είναι η μεγαλύτερη αμερικανική ένωση των ειδικευμένων στη βοήθεια και ανάπτυξη, σε διεθνές επίπεδο μη κυβερνητικών οργανώσεων. Όπως εκτιμά ειδική επιτροπή του ΟΗΕ, πάντως, το σχέδιο ανοικοδόμησης του Ιράκ αναμένεται να κοστίζει δέκα δισ. δολάρια τον χρόνο, για τα επόμενα τρία χρόνια.

Ποια έργα

Με βάση το αμερικανικό εμπιστευτικό σχέδιο ανοικοδόμησης του Ιράκ προβλέπονται, μεταξύ άλλων, η λειτουργία το συντομότερο δυνατό των λιμανιών για τη μεταφορά εμπορευμάτων, η επισκευή περισσότερων από 4.000 χιλιομέτρων κεντρικών οδικών αρτηριών, η ανακατασκευή δέκα σταθμών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, η αποκατάσταση των αεροπορικών μεταφορών, η κατασκευή και λειτουργία νοσοκομείων σε 21 διαφορετικές πόλεις και η παροχή φροντίδας σε όλες τις μητέρες, η δημιουργία υποδομών για τη λειτουργία τοπικής αυτοδιοίκησης, η επαναλειτουργία 25.000 σχολείων, η δημιουργία υποδομών για τη λειτουργία Κεντρικής Τράπεζας και υπουργείου Οικονομικών, καθώς και δημιουργία πλαισίου για τη λειτουργία ιδιωτικών επιχειρήσεων.