Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Η Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( άλμα του πληθωρισμού στο 4,3% τον φεβρουάριο :: 08-03-2003) 

Άλμα του πληθωρισμού στο 4,3% τον Φεβρουάριο

Δυσάρεστη έκπληξη επεφύλασσε ο πληθωρισμός, αφού τον Φεβρουάριο έκανε άλμα 1,2 μονάδων από τον Ιανουάριο, φτάνοντας στο εξαιρετικά υψηλό επίπεδο του 4,3%. Η άνοδος ήταν αναμενόμενη, αλλά το μέγεθός της προκάλεσε έκπληξη, αφού οι περισσότεροι αναλυτές την τοποθετούσαν στο 3,9% - 4%. Πάντως, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών είχε προϊδεάσει, πριν από λίγες ημέρες, όταν είχε πει ότι ο πληθωρισμός του Φεβρουαρίου θα θύμιζε τον Ιανουάριο του 2002 (που είχε φτάσει στο 4,4%).

Για την ακρίβεια, το 4,3% είναι ρεκόρ από τον Ιανουάριο του 2002, ενώ το 3,1% του περασμένου μήνα ήταν αρνητικό ρεκόρ της ίδιας περιόδου.

Υπεύθυνοι για την εξέλιξη αυτή είναι, κυρίως, η κακοκαιρία, η οποία προκάλεσε άνοδο των τιμών των οπωροκηπευτικών σε πρωτοφανή ύψη, και το πετρέλαιο, που συνέχισε την ανοδική του πορεία.

Ωστόσο, σημαντικές αυξήσεις τιμών σημειώθηκαν, επίσης, στις υπηρεσίες (εστιατόρια, καφέ-μπάρ κ.ά.), στις ιατρικές υπηρεσίες και στα ενοίκια.

Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι η άνοδος θα αποδειχθεί συγκυριακή, καθώς οι τιμές των οπωροκηπευτικών θα υποχωρήσουν με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών. Όμως, τη "σκυτάλη" των αυξήσεων αναμένεται τώρα να πάρει το πετρέλαιο, λόγω του επικείμενου πολέμου στο Ιράκ. Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως εκτιμά και η Τράπεζα της Ελλάδος, οι ανατιμητικές πιέσεις θα διατηρηθούν τουλάχιστον για ένα δίμηνο ακόμη.

Ο κίνδυνος είναι να καλλιεργηθεί ένα πληθωριστικό κλίμα, το οποίο θα συντηρήσει για πολύ ακόμη τα υψηλά επίπεδα τιμών και θα δυσχεράνει την αποκλιμάκωσή τους, ακόμη και όταν θα έχουν εκλείψει οι συγκυριακοί παράγοντες της κακοκαιρίας και του πολέμου. Οπωσδήποτε, η κυβέρνηση ανησυχεί για τις επιπτώσεις των αυξήσεων στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων, καθώς, μάλιστα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο πληθωρισμός κινείται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα. Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε στο 2,2%.

Ο εναρμονισμένος δείκτης του Φεβρουαρίου στην Ελλάδα ήταν 4,2%.