Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( ασφάλεια με την "έξυπνη" κάρτα :: 05-03-2003) 

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Ασφάλεια με την "έξυπνη" κάρτα

Η πρώτη "έξυπνη" πιστωτική κάρτα κυκλοφόρησε στην Ελλάδα από την Εθνική Τράπεζα. Η κάρτα αυτή έχει τις δυνατότητες μιας πιστωτικής, αφού είναι κάρτα VISA, αλλά διαθέτει ένα τσιπ το οποίο έχει ηλεκτρονική μνήμη και μικροεπεξεργαστή, γεγονός το οποίο τη μετατρέπει σε ηλεκτρονικό πορτοφόλι, ενώ παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια.

Πρόκειται για τις πιστωτικές κάρτες νέας γενιάς, οι οποίες παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια στον κάτοχό τους. Ταυτόχρονα, έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν διάφορες υπηρεσίες, όπως να "θυμούνται" διάφορα μπόνους που κερδίζει ο χρήστης με αγορές από μαγαζιά που συνεργάζονται. Έτσι, κάθε φορά που αγοράζει ένα προϊόν ο χρήστης συσσωρεύονται πόντοι στην κάρτα. Όταν συγκεντρωθεί ένας συγκεκριμένος αριθμός από πόντους εκδίδεται μία δωροεπιταγή που αντιστοιχεί σε δώρο αντίστοιχης αξίας. Η εν λόγω κάρτα εκδόθηκε σε συνεργασία με τα καταστήματα "Παρουσίαση".

Το επόμενο διάστημα ετοιμάζονται να προσφέρουν "έξυπνες" κάρτες και άλλες τράπεζες, ενώ ήδη η Εμπορική Τράπεζα εξυπηρετεί την πληρωμή "έξυπνων" καρτών του εξωτερικού σε συνεργασία με διάφορα καταστήματα στην Ελλάδα. Επειδή η "ανάγνωση" των… έξυπνων καρτών απαιτεί ειδικό μηχάνημα από τα μαγαζιά, σε πρώτη φάση οι εν λόγω κάρτες διαθέτουν και μαγνητική ταινία, ώστε να γίνονται δεκτές από τα μηχανάκια για τις απλές πιστωτικές κάρτες. Επίσης, σε πρώτη φάση, δεν έχουν επιπλέον κωδικό ασφαλείας. Ο κωδικός αυτός πληκτρολογείται πριν από την αγορά ενός αγαθού από τον κάτοχο, γεγονός που αποτελεί ασφαλιστική δικλίδα σε πιθανές κλοπές.

Μόλις τα καταστήματα εξοπλιστούν με μηχανές που θα δέχονται "έξυπνες" κάρτες, τότε αυτές θα μετατραπούν σταδιακά σε ηλεκτρονικά πορτοφόλια. Και αυτό γιατί οι "έξυπνες" κάρτες έχουν τη δυνατότητα να "φορτίζονται" με χρήματα (από 30 ευρώ μέχρι 100 ευρώ) και στη συνέχεια να χρησιμοποιούνται για διάφορες αγορές και χρήσεις (π.χ. ως τηλεκάρτα, για αγορές μικρής αξίας, για διόδια κ.λπ.).