Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( 30 κωδικοί-κλειδιά για να μειώσετε τον φόρο :: 20-02-2003) 

30 κωδικοί-κλειδιά για να μειώσετε τον φόρο

Τα "παράθυρα" της φορολογικής νομοθεσίας για δαπάνες και τεκμήρια που εκπίπτουν από το εισόδημα των φορολογουμένων

ΣΠΥΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΕΛΗΣ

Με 30 τρόπους-κλειδιά μπορούν οι φορολογούμενοι να μειώσουν τον φόρο εισοδήματος που θα πληρώσουν φέτος στην Εφορία. Πρόκειται για κωδικούς στο έντυπο της φορολογικής δήλωσης που πρέπει να προσέχουν οι φορολογούμενοι κατά την συμπλήρωση.

Οι δαπάνες που αναγνωρίζει η Εφορία και οι οποίες εκπίπτουν από το εισόδημά των φορολογούμενων είναι η μία "ομάδα κλειδιών". Αλλά και διάφορες κατηγορίες εισοδημάτων που μπορούν να επικαλεστούν για να αποφύγουν τη φορολόγησή τους με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και το πόθεν έσχες, είναι η άλλη ομάδα. Αυτά είναι τα "παράθυρα" της φορολογικής νομοθεσίας που επιτρέπουν στους φορολογουμένους να πληρώσουν λιγότερο φόρο.

Ωστόσο, για να αναγνωρίσει η Εφορία αυτές τις δαπάνες και να μειώσει αντίστοιχα το φορολογητέο εισόδημα θα πρέπει ο φορολογούμενος να υποβάλει μαζί με τη φετινή φορολογική του δήλωση και τις σχετικές αποδείξεις και τα δικαιολογητικά που υπερβαίνουν συνολικά τα πενήντα. Οι προθεσμίες για την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων άρχισαν ήδη να τρέχουν και καλό θα ήταν οι φορολογούμενοι να συγκεντρώσουν τα σχετικά παραστατικά προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται από τη συγκέντρωσή τους την τελευταία στιγμή.

Οι δαπάνες που εκπίπτουν

Οι δαπάνες που αναγνωρίζει η Εφορία είναι οι εξής:

1. Τα ποσά που καταβάλλουν οι φορολογούμενοι, οι σύζυγοί τους και τα προστατευόμενα από αυτούς μέλη για ιατρικές επισκέψεις, εξετάσεις, φυσικοθεραπεία και λουτροθεραπεία. Νοσήλια ιδιωτικών κλινικών. Τα ποσά αυτά αφαιρούνται στο σύνολό τους από το φορολογητέο εισόδημα αν αυτά και εισόδημα είναι έως 29.350 ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση για το επιπλέον ποσό της δαπάνης αφαιρείται το 50%. Οι δαπάνες γράφονται στον κωδικό 051-052.

2. Ο λογαριασμός του νοσοκομείου ή κλινικής για νοσήλια (ιδιωτικών και κρατικών νοσοκομείων) και τα ποσά για τη χρήση αποκλειστικής νοσοκόμου. Οι δαπάνες αυτές αφαιρούνται με τον ίδιο τρόπο που αφαιρούνται και τα ιατρικά έξοδα. Γράφονται επίσης στον κωδικό 051-052.

3. Έξοδα σε επιχειρήσεις περίθαλψης ηλικιωμένων. Αφαιρείται το 50% της δαπάνης και γράφεται στους ίδιους κωδικούς όπου αναγράφονται και τα έξοδα.

4. Έξοδα μελών της οικογένειας που πάσχουν από κινητική αναπηρία. Αφαιρείται το σύνολο της δαπάνης και αναγράφεται επίσης στον κωδικό 051-052.

5. Στον ίδιο κωδικό γράφονται και τα έξοδα αγοράς και τοποθέτησης οργάνων στο σώμα ασθενούς και αντικατάστασης μελών του σώματος με τεχνητά μέλη, ακουστικά βαρηκοΐας κ.λπ.

6. Ειδικές δαπάνες περίθαλψης ανάπηρων παιδιών.

7. Νοσήλια που καταβλήθηκαν σε κλινικές του εξωτερικού. Σημειώνεται ότι στους κωδικούς 051-052 θα πρέπει να γραφτεί το άθροισμα των παραπάνω δαπανών.

8. Δαπάνη υποχρεωτικών εισφορών που κατέβαλαν οι φορολογούμενοι σε ταμεία ασφάλισης, όπως είναι το ΤΕΒΕ, το ΤΣΑ, το ΤΑΕ κ.λπ. Αφαιρείται το σύνολο της δαπάνης, η οποία αναγράφεται στους κωδικούς 053-054.

9. Το σύνολο της αξίας των ακινήτων που έγιναν δωρεά από τον φορολογούμενο στο Δημόσιο, σε Δήμους και Κοινότητες, ιερούς ναούς κ.λπ. Αφαιρείται το σύνολο της αξίας των ακινήτων και αναγράφεται στους κωδικούς 057-058 της φορολογικής δήλωσης.

10. Η αξία των ιατρικών μηχανημάτων και ασθενοφόρων που δώρισε ο φορολογούμενος σε νοσοκομεία. Αφαιρείται το σύνολο της αξίας τους, η οποία αναγράφεται στους κωδικούς 059-060.

11. Τα χρηματικά ποσά που δώρισε ο φορολογούμενος σε Δημόσιο, Δήμους, Κοινότητες κ.λπ. αφαιρείται το 100% της δωρεάς και αναγράφεται στους κωδικούς 059-060.

12. Οι χορηγίες του φορολογουμένου προς Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που επιδιώκουν πολιτιστικούς σκοπούς. Αφαιρείται το 100% της δωρεάς και αναγράφεται στους κωδικούς 061-062.

13. Η συνολική δαπάνη για τόκους στεγαστικών δανείων που συνήφθησαν για την απόκτηση πρώτης κατοικίας ή χορηγήθηκαν από ασφαλιστικές εταιρείες στους εργαζομένους τους. Αν το δάνειο συνήφθη έως την 31/12/1999 αφαιρείται το σύνολο των τόκων, οι οποίοι αναγράφονται στον κωδικό 063-064. Αν το δάνειο συνήφθη μετά την 31/12/1999 αφαιρούνται οι τόκοι που αναλογούν στο ποσό του δανείου για τα πρώτα 120 τετραγωγικά της κατοικίας. Η δαπάνη τόκων αυτών των δανείων αναγράφεται στους κωδικούς 065-066.

14. Οι δαπάνες τόκων για τις προκαταβολές που έχουν χορηγηθεί από τα Ταμεία Αλληλοβοηθείας Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Ισχύουν τα προηγούμενα και η δαπάνη αναγράφεται στους ίδιους κωδικούς.

15. Οι τόκοι για την αποπληρωμή δανείων που συνήψε ο φορολογούμενος με στόχο την αναστήλωση διατηρητέων κτισμάτων. Αφειρείται το 100% της δαπάνης και αναγράφεται στους κωδικούς 063-064 ή 065-066 ανάλογα με το πότε συνήφθη το δάνειο.

16. Οι δαπάνες για την αγορά ή εγκατάσταση συστημάτων ή οικιακών συσκευών χρήσης φυσικού αερίου. Αφαιρείται το 75% της δαπάνης και αναγράφεται στους κωδικούς 055-056.

17. Τα ασφάλιστρα ζωής, προσωπικών ατυχημάτων κ.λπ. Ασφάλιστρα έως 440 ευρώ εκπίπτουν στο σύνολό τους. Αν υπερβαίνουν αυτό το ποσό εκπίπτει το 40% με μέγιστο τα 740 ευρώ και όχι λιγότερο από 440 ευρώ. Η δαπάνη αναγράφεται στους κωδικούς 073-074.

18. Η δαπάνη για την αγορά ηλεκτρονικού υπολογιστή, εκπαιδευτικού λογισμικού και συνδρομής στο Διαδίκτυο. Αφαιρείται κατά τον ίδιο τρόπο με την προηγούμενη περίπτωση. Αναγράφεται στους κωδικούς 067-068.

19 . Δαπάνη ενοικίων για κύρια κατοικία του φορολογουμένου. Ισχύει ό,τι και στην προηγούμενη περίπτωση και αναγράφεται στους κωδικούς 811-812.

20. Ενοίκια για την κατοικία των παιδιών του φορολογουμένου που σπουδάζουν στο εσωτερικό. Αφαιρείται όπως και στην περίπτωση των ασφαλίστρων ζωής και αναγράφεται στους κωδικούς 817 έως 827.

21. Δίδακτρα για φροντιστήρια του φορολογουμένου ή των προστατευόμενων μελών του. Εκπίπτουν όπως και στην περίπτωση των ασφαλίστρων ζωής.

22. Δαπάνη για την αγορά καταναλωτικών αγαθών. Αφαιρείται το 30% της δαπάνης με μέγιστο τα 900 ευρώ. Αναγράφεται στον κωδικό 075.

Τα τεκμήρια

Εκτός από τις δαπάνες, ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα να αποφύγει τη φορολόγησή του με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, επικαλούμενος εισοδήματα που απέκτησε το 2002 από τις εξής πηγές:

23. Τα εισοδήματα που απέκτησε ο φορολογούμενος και απαλλάσσονται από τον φόρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο. Τέτοιου είδους εισοδήματα είναι η υπεραξία από την πώληση μετοχών, οι τόκοι από ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, τα κέρδη από την πώληση μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων κ.λπ. Τα ποσά αυτά γράφονται στους κωδικούς 657-660.

24. Ποσά που δεν θεωρούνται εισόδημα, όπως οι αποζημιώσεις για ατύχημα, το εφάπαξ από τον ασφαλιστικό οργανισμό κ.λπ. Γράφονται στους κωδικούς785-786.

25. Εισαγωγή συναλλάγματος που δεν εκχωρείται υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδος. Γράφεται στους κωδικούς 783-784.

26. Χρηματικά ποσά που προέρχονται από τη διάθεση περιουσιακών στοιχείων, όπως η πώληση ακινήτου ή αυτοκινήτου. Τα ποσά γράφονται στους κωδικούς 781-782.

27. Κέρδη από λαχεία και γενικότερα κρατικά τυχερά παιχνίδια. Αναγράφονται στους κωδικούς 785-786.

28. Δάνεια από συγγενείς ή τράπεζες καθώς και δωρεές ή γονικές παροχές. Αναγράφονται επίσης στους κωδικούς 785-786.

29. Δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών. Αναγράφεται στους ίδιους κωδικούς.

30. Ποσά που συσσώρευσε ο φορολογούμενος από αποταμίευση προηγουμένων ετών. Γράφεται στους κωδικούς 787-788.