Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( αιχμες - το τουρκικό σχέδιο :: 12-03-2003) 

ΑΙΧΜΕΣ Το τουρκικό σχέδιο

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΛΑΚΟΣ

Είναι φανερό τώρα - μετά το ναυάγιο - πως αυτοί που εμπνεύστηκαν, συνέταξαν και προώθησαν το σχέδιο Ανάν, παραγνώρισαν ένα σοβαρό έλλειμμα.

Ερμήνευσαν τον βερμπαλισμό και τις δημόσιες σχέσεις του σαρανταεννιάχρονου Ταγίπ Ερντογάν, που ανέμενε στον προθάλαμο του πρωθυπουργικού γραφείου, ως πολιτική βούληση και δέσμευση τού κράτους της Τουρκίας για επίλυση του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν.

Δεν ήταν βέβαια τόσο αφελείς. Ηθελημένα στηρίχθηκαν στις διακηρύξεις του, με σκοπό να δημιουργήσουν δυναμική διαπραγματεύσεων και συνθήκες λύσης.

Είναι γι' αυτό που Αμερικανοί επίσημοι εμφανίστηκαν ακόμα και να διαδηλώνουν υπέρ του σχεδίου στην κατεχόμενη Λευκωσία, ενισχύοντας το σενάριο απομάκρυνσης του Ραούφ Ντενκτάς. Πολύ περισσότερο που στρατηγικά συμφέροντα εμπλεκόμενων και μη μερών έδειχναν να συγκλίνουν με τα χρονοδιαγράμματα του σχεδίου.

Είναι ίσως η πρώτη φορά που ένα σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού συγκέντρωσε τόσο μεγάλη διεθνή υποστήριξη. Ήταν η πιο οργανωμένη και πολυδάπανη προσπάθεια.

Όταν όμως ξημέρωσε χθες στη Χάγη, αποκαλύφθηκε το μεγάλο φιάσκο. Ότι δηλαδή οι αισιόδοξες προβλέψεις και δηλώσεις των μεσολαβητών δεν είχαν πραγματικό αντίκρυσμα. Η τουρκική πολιτική δεν είχε μετακινηθεί ούτε ένα ρούπι. Αντί να συμμορφωθεί ή να απομακρυνθεί ο Ντενκτάς, ευθυγραμμίστηκε μαζί του ο Ερντογάν. Κατάλαβε το λάθος του παραμονή τής ανάληψης της πρωθυπουργίας, «όταν διάβασε με προσοχή το σχέδιο».

Μετά τη Χάγη ας μην έχει κανένας αυταπάτες. Αυτό που θα επιδιώξει η τουρκική πολιτική από δω και πέρα είναι η αναγνώριση του ψευδοκράτους του Ντενκτάς και η εγκαθίδρυση ξεχωριστών σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσο κι αν φαίνεται παράταιρο αυτή την ώρα…