Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( γνωμη - τόσο κοντά στις ερυθρές ταξιαρχίες... :: 08-03-2003) 

ΓΝΩΜΗ Τόσο κοντά στις Ερυθρές Ταξιαρχίες…

Είναι παράδοξο ότι πολλοί θεωρούν την ορμητική επανεμφάνιση της ιταλικής τρομοκρατίας ως ευρωπαϊκή εξαίρεση. Η πιο κοντινή σ' αυτήν είναι η ελληνική τρομοκρατία, που αυτές τις ημέρες παρακολουθούμε την τελική της πράξη στις φυλακές Κορυδαλλού.

Ο άνθρωπος που κατηγορείται ως αρχηγός της οργάνωσης λέγεται Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, είναι 60 ετών, αλλά μοιάζει δέκα χρόνια μεγαλύτερος. Η προχωρημένη ηλικία αποτελεί ήδη ένα μέτρο αναλογίας μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων της Ελλάδας και της Ιταλίας. Υπάρχουν όμως κι άλλα γνωρίσματα γεροντικής παράνοιας, για παράδειγμα η μεγάλη χρονική απόσταση ανάμεσα στις επιθέσεις, όπως σ' εμάς ήταν ο μεγάλος αριθμός καθηγητών που δολοφονήθηκαν από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες. Η ελληνική οργάνωση έμεινε ασύλληπτη για πολλά χρόνια προκαλώντας υποψίες για συνεργασία των κυβερνήσεων και της αστυνομίας. Το τέλος ήλθε στις 29 Ιουνίου στον Πειραιά, από ένα τυχαίο γεγονός, όπως τυχαίο ήταν το πρόσφατο αιματηρό επεισόδιο στον σιδηρόδρομο που πήγαινε στη Φλωρεντία.

Η πολιτική ετερογένεια των κατηγορουμένων - δύο απ' αυτούς, για παράδειγμα, είναι τροτσκιστές, και παίρνουν αποστάσεις από τους υπολοίπους, και κυρίως από τον σωβινισμό τους, που οδήγησε σε δολοφονίες Τούρκων - γεννά εύλογες αμφιβολίες. Δύσκολα εξηγείται επίσης με τα κριτήρια της πολιτικής και της ιδεολογίας, ακόμη και της πιο διεστραμμένης, ότι το επάγγελμα της ένοπλης πάλης συνεχίστηκε στα γεράματα πολύ πέρα από την πολιτική κατάσταση που την είχε δημιουργήσει. Χωρίς να θέλουμε να καθορίσουμε κάποια ομοιότητα - αντίθετα, την αποκρούουμε - μας έρχεται στο μυαλό η τοξικομανία: πρόωρη μύηση, που εξηγείται δύσκολα σε προχωρημένη ηλικία αλλά και δύσκολα εγκαταλείπεται, όταν η πορεία της φτάσει στα άκρα κι εφόσον κάποιος επιζήσει από την εξολόθρευση του χρόνου.

Η παράνοια των αδιάλλακτων Ελλήνων, οι δολοφονίες σε τακτά χρονικά διαστήματα, η ιεράρχηση των στόχων - Αμερική, Αγγλία, ελληνική Δεξιά, βιομήχανοι, Τούρκοι, αστυνομία - οι δεσμοί μεταξύ τους εν είδει δημοσίων υπαλλήλων που δεν συνταξιοδοτούνται ποτέ ίσως ρίξουν φως και στην ιταλική περίπτωση.