Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( αιχμες - γιατί όχι στις κάμερες :: 05-03-2003) 

ΑΙΧΜΕΣ Γιατί όχι στις κάμερες

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΞΙΝΟΣ

Το ζήτημα της τηλεοπτικής κάλυψης των δικών και ιδίως της δίκης της 17Ν είναι θέμα που απασχολεί έντονα τους τελευταίους μήνες την κοινή γνώμη και έχει αναλυθεί διεξοδικά από επικριτές ή μη. Η προσωπική μου θέση, που έχει εκφραστεί και στα Διοικητικά Συμβούλια του Συλλόγου, παραμένει σταθερά υπέρ της τήρησης του σχετικού νόμου που ουσιαστικά απαγορεύει την παρουσία τηλεοπτικής κάμερας στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Ο ίδιος νόμος ορίζει ότι το δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει την τηλεοπτική μετάδοση της δίκης για λόγους δημοσίου συμφέροντος και υπό την προϋπόθεση ότι συμφωνούν όλοι οι διάδικοι. Χθες στη δίκη της 17Ν καταγράφηκαν ήδη από την πλευρά των συνηγόρων πολιτικής αγωγής διαφωνίες σχετικά με το ενδεχόμενο να επιτραπεί η είσοδος των τηλεοπτικών συνεργείων στη δικαστική αίθουσα. Ο λόγος είναι προφανής: τα θύματα της οργάνωσης, εάν είναι εν ζωή, ή οι συγγενείς τους δεν επιθυμούν να μεταβληθεί σε τηλεοπτικό σόου μια υπόθεση οργανωμένης εγκληματικότητας που τους έχει αφήσει ακόμη ανοικτές πληγές και, πολύ περισσότερο, δεν επιθυμούν οι φερόμενοι ως δράστες αυτών των εγκλημάτων να προβάλουν της εικόνα του "ήρωα-αγωνιστή" που ήδη οραματίζονται, όπως προκύπτει από τις πρόσφατες δηλώσεις.

Ο νόμος, κατά τη γνώμη μου, είναι σαφής: Και μία διαφωνία αρκεί για να παραμείνουν οι κάμερες εκτός δίκης. Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή της συναινέσεως των διαδίκων, μόνον η τηλεοπτική κάλυψη υπό όρους (που θα προστατεύουν την προσωπικότητα των εμπλεκομένων στη δίκη) θα μπορούσε να θεωρηθεί ανεκτή. Έστω κι αν υπάρχει ο κίνδυνος να "φουντώσουν" οι τηλε-δίκες, οι οποίες προσβάλλουν τον θεσμικό ρόλο του δικηγόρου και τον ίδιο τον θεσμό της Δικαιοσύνης, που όλοι οφείλουμε να προστατεύσουμε.